COSTACHE: ÎNTRE 82 ȘI 85% DIN CAZURILE DE INFECȚII CU CORONAVIRUS AU O FORMĂ UȘOARĂ SPRE MODERATĂ

Distribuie pe:

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a declarat că 82-85% dintre cazurile de pacienți infectați cu coronavirus fac o formă ușoară sau moderată a bolii, menționând că „a fost o cantitate impresionantă de fake news" și că, din păcate, situația a fost folosită și ca o „armă electorală".

„Este foarte important de precizat că la această infecție cu coronavirus undeva între 82 și 85% din cazuri au o formă ușoară spre moderată, deci este o viroză respiratorie", a afirmat Costache la B1 TV.

„A fost o cantitate impresionantă de fake news, a fost debitată, practic, circulă de două luni. (...) Ce este important de reținut, că este o formă ușoară sau moderată de viroză în majoritatea cazurilor și la nivel mondial zeci de mii de pacienți s-au vindecat și sunt sănătoși în acest moment. Suntem departe de scenariul apocaliptic care se prezintă în unele articole: virusul ucigaș", a arătat Costache.

Potrivit acestuia, știrile false care au apărut au reprezentat „o reacție firească, o frică de necunoscut".

„Dar, încă o dată, facem apel la calm și la rațiune, pentru că, din datele pe care le deținem, este vorba de o altă viroză respiratorie. Sigur că e o viroză pentru care nu există vaccin, dar există pe plan mondial și alte viroze pentru care nu există vaccin. Deja, în România există două sau trei tulpini de coronavirus care întotdeauna au existat și care dau viroze ușoare. Această tulpină apărută în 2019 este și o ilustrare a faptului că ne-am schimbat modul comportamental, practic, nu mai trăim într-o regiune, suntem cetățeni ai lumii", a explicat Costache, menționând că este importantă comunicarea, fiind constituit un grup în acest sens, format din 12 personalități medicale.

Ministrul Sănătății a susținut că această situație a fost folosită, din păcate, și ca armă electorală.

„Este frica de necunoscut și, din păcate, vă asigur că dacă am fi avut această situație acum doi ani sau peste doi ani, lucrurile ar fi trecut foarte simplu. În momentul de față suntem și într-o perioadă electorală și această situație este folosită și ca armă electorală, o idee care generează frică. Important e să comunicăm adevărul și populația va înțelege în final. Este important să ne concentrăm pe măsurile de izolare a acestui focar pe care îl avem în Gorj și a nu avea o evoluție foarte accelerată pe teritoriul României", a subliniat Costache.

El a spus că un vaccin pentru acest virus va fi probabil dezvoltat în aproximativ un an.

„Acest coronavirus poate deveni o formă nouă de gripă, cum este gripa sezonieră. Este un scenariu posibil ca anii viitori să avem acest coronavirus care să revină. Probabil anul viitor va fi mai simplu. (...) Probabil se va atenua virusul în cursul verii, nu al primăverii și particularitatea este că rămâne mult timp pe suprafețe", a mai precizat Costache.

 

„MĂȘTILE OBIȘNUITE SUNT RECOMANDATE PENTRU PERSOANELE CU VIROZĂ, NU PENTRU CELE SĂNĂTOASE"

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a declarat că măștile de unică folosință nu trebuie purtate de persoanele sănătoase, ele fiind recomandate doar pentru cele care prezintă viroze.

„Sunt două tipuri de măști: măștile folosite de personalul din spital, filtrante, cu factor de filtrare 2, și sunt măștile pentru populație (...), de unică folosință, care nu te protejează foarte mult de coronavirus. Aceste măști noi le recomandăm în orice viroză, când o persoană are viroză se recomandă punerea acestei măști pentru a proteja persoanele din jur", a precizat ministrul la B1 TV.

Costache a spus că nu este recomandată purtarea măștii în cazul în care persoana este sănătoasă.

„În niciun caz, o astfel de mască dacă este purtată prea mult timp se umezește de la respirație, noi avem germeni care cresc pe tegument, pe mucoasa nazală și, practic, nu te ajută în caz de coronavirus. Important este să ne spălăm pe mâini și să nu ne atingem fața. (...) Masca pentru personalul medical te protejează, dar poate fi purtată 4-5 ore, numai că este foarte inconfortabilă și nu se justifică. (...) Asistente și medici care lucrau 12 ore cu astfel de măști rămâneau cu cicatrici", a explicat ministrul Sănătății.

 

ORBAN, DESPRE ACHIZIȚIA TERMOSCANNERELOR: VOR FI LIVRATE ÎN DOUĂ TRANȘE, S-A GĂSIT PRIMA TRANȘĂ DE 12 TERMOSCANNERE

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că termoscannerele destinate depistării simptomelor noului coronavirus urmează să fie livrate în două tranșe.

„Trebuie să întrebați Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. După ce informații mi-a transmis echipa care lucrează acolo, astăzi ar trebui să se semneze contractele, din câte știu, inclusiv pe termoscannere, urmând să livreze în două tranșe, că așa s-a găsit, prima tranșă de 12 termoscannere și următoarea tranșă, probabil mai târziu", a declarat Ludovic Orban, vineri, întrebat dacă s-au încheiat procedurile de achiziție pentru astfel de echipamente.

Premierul interimar a participat vineri la inaugurarea Spitalului Universitar Veterinar de Urgență «Prof. dr. Alin Bîrțoiu» din cadrul Facultății de Medicină Veterinară din București.

 

ULTIMELE INFORMAȚII LEGATE DE GRIPĂ: 8.207 CAZURI, RAPORTATE DE UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

Un număr de 8.207 cazuri de gripă la elevi și preșcolari au fost raportate vineri de către unitățile de învățământ din Capitală, informează Inspectoratul Școlar al municipiului București.

Potrivit sursei citate, au fost confirmate în unitățile de învățământ din sectorul 1 - 1.248 de cazuri, în sectorul 2 - 1.243, în sectorul 3 - 1.698, iar în sectorul 4 - 1.405.

Unitățile de învățământ din sectorul 5 au raportat 992 cazuri de gripă, iar cele din sectorul 6 - 1.621.

 

PESTE 3.600 DE APELURI LA TELVERDE PENTRU CORONAVIRUS

Peste 3.600 de apeluri au fost primite până în prezent la TELVERDE 0800/80.03.58, linia telefonică destinată celor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (coronavirus), informează vineri Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile reamintesc că programul de funcționare a liniei verde este zilnic, între orele 8.00 și 23.00, inclusiv sâmbătă și duminică.

Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență! În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contractat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112, precizează un comunicat transmis vineri AGERPRES.

În România este confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID-19 (coronavirus), pentru restul persoanelor testate rezultatele analizelor fiind negative.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost efectuate 135 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București - 33) cu privire la coronavirus.

 

Lasă un comentariu