PREȘEDINTELE IOHANNIS PROMITE CĂ NU VA PROMULGA LEGEA CODULUI ADMINISTRATIV

Distribuie pe:

Aproximativ 350 de persoane din toată țara au participat duminică, 1 martie, la protestul organizat de Asociația “Calea Neamului”, solicitând președintelui Iohannis să nu promulge Noul Cod Administrativ, pe care recent CCR l-a declarat constituțional. Ei atrag atenția că, prin intrarea în vigoare a noii legi, limba maghiară devine a doua limbă oficială în stat, prin extinderea folosirii ei de la nivel local, la nivel central, în deconcentrate și instituțiile din subordinea acestora. Se elimină, totodată, pragul de 20% pondere minorități naționale, pentru utilizarea limbii maghiare în administrația locală.

“Sute de oameni au străbătut sute de kilometri pentru a veni în Capitală pentru a transmite mesajul unui Ideal: România trebuie să rămână un Stat NAȚIONAL cu o singură limbă oficială, limba română”, a declarat dr. Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației “Calea Neamului” și inițiator al mitingului.

 În urma discuțiilor purtate de reprezentantul Administrației Prezidențiale și membrii delegației participanților la miting, dr. Tîrnoveanu a dat publicității următorul comunicat:

“Delegația noastră (Maria Graur din Sfântu Gheorghe, Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc și subsemnatul) a fost primită în audiență de către Instituția Prezidențială, reprezentată de consilierul prezidențial, domnul Gabriel Pișcociu, care ne-a ascultat argumentele împotriva Codului Administrativ și Legii educației modificată de UDMR. Ni s-a transmis că președintele României NU va promulga legea Codului Administrativ dacă aceasta va ajunge la promulgare în forma declarată neconstituțională în 2018, ce se regăsește și în Ordonanța de Urgență din iulie 2019. Instituția Prezidențială își menține astfel poziția din 2018, când chiar președintele României a contestat Codul la CCR.

În privința Legii educației, modificată de Senat, la inițiativa UDMR, domnul consilier de stat ne-a promis că se va interesa în ce stadiu se află aceasta în privința promulgării, spunându-ne că va transmite președintelui opinia noastră și în acest sens.

La finalul întrevederii am depus la Administrația Prezidențială un memoriu pe aceste două probleme, susținut de o serie de argumente de ordin juridic, dar și de o încadrare a celor două legi într-un cadru mai larg ce se referă la politica UDMR, al cărui scop declarat este eliminarea din Constituție a sintagmei de Stat NAȚIONAL și obținerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, precum și la ingerințele Guvernului Ungariei în chestiuni ce țin de suveranitatea națională a României.

Demersul nostru pentru apărarea Statului Național a fost auzit datorită faptului ca sute de oameni din întreaga țară au făcut efortul de a veni din nou în Capitală pentru un Ideal, pentru afirmarea valorilor identitare românești, pentru ca Limba Română să rămână singura limbă oficială în stat. Acești români care nu renunță la luptă cer un lucru simplu și firesc: respectarea Constituției României, respectarea jertfei de sânge a eroilor ce au căzut în cele două războaie mondiale, așa cum bine a spus domnul General Radu Theodoru, prezent la manifestarea noastră.

Mulțumim din tot sufletul tuturor celor care au fost prezenți astăzi la Cotroceni, oamenilor care nu sunt afiliați niciunei asociații, organizațiilor care din nou au răspuns chemării la atitudine națională: ASCIOR Buzău, Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Grupul NOI, Dacii Liberi din Cluj și Târgu-Mureș, dar și membrilor din diferite partide politice care au fost prezenți la acțiunea noastră”.

Reamintim că, inițial, Primăria Capitalei nu a avizat manifestarea, programată pentru 23 februarie, revenind, ulterior, asupra deciziei.

Fundația Szekler Monitor a avertizat Primăria Capitalei, printr-o petiție, că demonstrația planificată “încalcă cu siguranță acele secțiuni ale legii adunării publice potrivit cărora sunt interzise acele întruniri care promovează idei totalitare, fasciste, rasiste, comuniste, șovine, respectiv acelea care instigă la ură pe motive naționale sau religioase, sau instigă la discriminare”,

(sursa - MTI).

Potrivit organizatorilor, la manifestarea de duminică, 1 martie, au participat cetățeni din județele Harghita, Mureș, Covasna, Prahova, Cluj, Buzău, București.

“Este un mesaj deosebit de important, mai ales pentru toți românii din întreaga Transilvanie”, apreciază dr. Tîrnoveanu.

Lasă un comentariu