SFÂNTUL FANURIE

Distribuie pe:

Anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române “Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” în întreaga Patriarhie.

În contextul actual, în care familia firească, cea rezultată în urma iubirii hristice dintre un bărbat și o femeie, prin Sfânta Taină a Cununiei, este pusă la grele încercări, este nevoie de modele: modele de jertfă, de iubire, de dăruire necondiționată. Poate că ne este mai greu să găsim printre noi aceste modele, pentru că le judecăm, sau analizăm după propriile noastre cerințe, însă adevărate modele găsim la sfinții noștri.

Un alt model pe care îl găsim între sfinții Bisericii noastre este și cel pe care îl vom evoca astăzi: SFÂNTUL FANURIE.

El s-a născut după tradiție, în Rodos, din părinți păgâni și bogați, într-o familie foarte numeroasă cu 13 copii. Primește botezul creștin după moartea ambilor părinți. Numele lui înseamnă: “cel ce arată”, în limba greacă, de aceea este considerat arătătorul căii ce trebuie urmată în vreme de îndoială.

Pentru noi, cei de astăzi, sfântul este un exemplu în ceea ce privește cinstea cuvenită părinților noștri. Deși mama lui era păgână și cu o viață păcătoasă, depărtată de la dreapta credință, el nu a încetat să se roage pentru ea niciodată. Rugăciunile lui erau stăruitoare pentru mântuirea sufletului mamei sale. Când păgânii îl ucideau cu pietre, el se ruga astfel: “Din cauza acestor suferințe, Doamne, vino în ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mântuirea mamei lui Fanurie”.

De aici s-a păstrat obiceiul a se împărți turte, plăcinte, ca milostenie pentru iertarea mamei lui Fanurie.

Este acest sfânt Fanurie un bun exemplu pentru noi cei care mai avem părinți pe pământ, dar și pentru cei care îi avem în ceruri, să păstrăm vie amintirea și cinstea cuvenită părinților noștri, indiferent cum sunt ei. Ei au fost aleși de Dumnezeu, ca să ne dea nouă viața, să putem intra și noi în această lume în care să ne câștigăm mântuirea.

Sfântul Mucenic Fanurie este pomenit în Biserica noastră, la data de 27 august a fiecărui an. Iată încă o zi în plus în care să ne amintim de părinții noștri cu drag, încă o zi în care în numele lor putem să facem o faptă de milostenie față de cei în nevoi.

În urma minunii descoperirii icoanei sale în jurul anului 1500, el devine ocrotitorul Insulei Rodos.

Întru mulți ani binecuvântați tuturor părinților din lumea aceasta, iar pentru cei trecuți în veșnicie, veșnică pomenire. Amin!

 

Lasă un comentariu