METODE EFICIENTE PENTRU CREȘTEREA STIMEI DE SINE

Distribuie pe:

Psihologul Diana Pîrje, citat de libertatea.ro, vorbește despre importanța stimei de sine și oferă câteva metode prin care acest sentiment poate fi amplificat.

În opinia psihologului, stima de sine joacă un rol important, atât în plan personal, cât și în plan profesional, iar când o persoană se mulțumește cu orice, chiar dacă rezultatul o face profund nefericită și îi încalcă scara de valori, atunci este limpede că are o stimă de sine joasă, deoarece nu crede că merită ceva mai bun. Prin urmare, nici nu are, fiindcă realitatea doar confirmă propriile credințe interioare.

Când devenim victimele propriilor credințe limitative, realitatea nu are cum să fie altfel decât nefericită. Mai mult decât atât, o persoană cu o stimă de sine joasă va simți întotdeauna teama de a nu-i pierde pe cei dragi, astfel că își poate activa tiparul comportamental “cu orice preț”. Astfel de persoane rămân într-o relație nefericită, într-un cerc de prieteni unde nu își mai găsesc locul sau la jobul care nu le aduce fericire. Și toate acestea pentru că nu crede că poate și că merită mai mult, angrenându-se într-un cerc vicios al nefericirii.

Stima de sine este vitală și în viața profesională. Persoanele cu o stimă de sine scăzută nu vor putea să își impună anumite limite, multe dintre ele necesare pentru confortul personal. Pentru a dobândi plăcere în ceea ce faci, psihologul susține că este foarte important să îți comunici nevoile și dorințele, iar dacă nu se ține cont de acestea, să iei atitudine pentru a evita apariția frustrării.

Totodată, specialistul în psihologie ne dezvăluie că stima de sine este formată din două componente: iubirea de sine și încrederea în sine, recomandând, în același timp, și câteva metode eficiente prin care să ne creștem aceste calități.

“Când o persoană are încredere în ea, are încredere și că este suficient de valoroasă, astfel încât să poată face față tuturor provocărilor”, susține psihologul.

Iată, ce ne sfătuiește acesta:

Scrie minim 10 calități pe care tu crezi că le ai;

Scrie o listă cu toate realizările tale de până acum (oricât de mici ar fi);

Analizează obiectiv ce calități ai folosit pentru realizarea lor;

Renunță la vinovăție

- Vinovăția este cea mai joasă vibrație energetică. Nu ești vinovat cu nimic, ai acționat în funcție de nivelul tău de dezvoltare din acel moment. Totul este un proces de evoluție.

Conștientizează acest lucru și acceptă stadiile pe care le-ai parcurs până acum.

Practică iertarea - Alături de iubire, iertarea este una dintre cele mai înalte vibrații ale sufletului. O mamă își iartă copilul atunci când greșește. De ce nu ne-am putea ierta propria persoană și ne judecăm atât de aspru? Dezgheață compasiunea din inima ta.

Nu există eșecuri, doar experiențe - Tot ceea ce ți se întâmplă, doar te șlefuiește. Fiecare persoană este ca un diamant care se șlefuiește prin experiențele avute.

Respectă-ți promisiunile, nu mai amâna lucrurile importante - Definește ce îți este prioritar și nu te abate de la obiectivul tău.

Ai grijă de aspectul tău fizic - Fii conștient că felul în care te prezinți în fața oamenilor te definește și spune foarte multe lucruri despre tine. Când ești neglijent cu tine, nu te vei simți bine în pielea ta și, automat, nu vei avea o stimă de sine ridicată.

Fidelitatea față de propria persoană - Cea mai mare dorință a noastră este ca partenerul să ne fie fidel. Dar oare cât de fideli ne suntem nouă înșine și promisiunilor (dorințelor) noastre? Cât de mult ne ținem de cuvânt față de propria persoană? Când renunți la tine, automat te trădezi. Fii disponibil pentru ceilalți atât cât poți, dar rămâi tu pe primul loc pentru tine. Nu te mai amâna.

 

Lasă un comentariu