ȘTIRI DIN JUDEȚ

Distribuie pe:

TÂRGU-MUREȘ - AZOMUREȘ, IMPLICAT ÎN EFORTURILE DE SALVARE A VIEȚILOR OMENEȘTI

În cadrul parteneriatului cu Fundația pentru SMURD, compania Azomureș susține și sprijină organizarea unui stagiu de pregătire pentru ofițerii de comandă din Inspectoratele de Urgență Județene, acțiune desfășurată sub îndrumarea experților din cadrul Societății Franceze de Medicină de Catastrofă, care au pus la dispoziție experiența lor în pregătirea modului de intervenție în situații de urgență, la nivel național, alături de experți din cadrul DSU, IGSU și UPU-SMURD.

Stagiul se desfășoară în perioada 24 februarie - 13 martie, la Centrul Național de Formare în Asistență de Urgență și Operațiuni de Salvare din cadrul UPU-SMURD Târgu-Mureș, sub denumirea „COS-DSM" (Comandantul Operațiunii de Salvare și Directorul Operațiunilor de Salvare Medicală), reunind ofițeri pompieri și medici de urgență, cu scopul de a dezvolta capacitățile de intervenție și coordonare interinstituționale.

Stagiul are ca obiective: îmbunătățirea activităților de coordonare și conducere a situațiilor de urgență cu victime multiple, îmbunătățirea cooperării între comandantul operațiunii de salvare, directorul operațiunilor de salvare medicală, cooperarea cu ceilalți reprezentanți ai autorităților cu responsabilități în situații de urgențe și eficientizarea modului de organizare a Punctului Operativ Avansat, informează surse din cadrul SMURD Târgu-Mureș.

 

ÎN PREMIERĂ, LA UMFST - DIALOG CULTURAL PLURILINGV, CONCURS DE COMUNICARE

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior" din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade", în colaborare cu Institutul Francez Cluj-Napoca și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, organizează, în data de 3 aprilie 2020, prima ediție a Concursului Dialog cultural plurilingv 1.0.

Manifestarea se adresează elevilor din învățământul preuniversitar (ciclul liceal), clasele a XI-a și a XII-a, având un caracter regional. Evenimentul are ca scop stimularea interesului pentru limbile moderne de circulație internațională și îmbunătățirea abilităților de comunicare prin valorificarea potențialului lingvistic.

Concursul, care va avea loc pe 3 aprilie, este organizat pe secțiunile: Limbă și cultură, respectiv Eseistică, iar probele se vor susține în limbile: engleză, franceză, italiană și germană.

 

LOCUITORII DIN VALEA RECE - NOTIFICAȚI DE POLIȚIA LOCALĂ PENTRU CONSTRUCȚII ILEGALE

Poliția Locală i-a notificat pe cetățenii care locuiesc ilegal în Valea Rece, zona bazinelor de apă, ca în termen de 15 zile să se îndrepte spre locul de domiciliu din actul de identitate și să aducă terenul la starea inițială.

„Ne așteptăm ca de mâine, parlamentari și tot felul de ONG-uri, chiar și partide politice, să creeze o adevărată isterie în legătură cu acest subiect, cu toate că, până la această dată, nu s-au implicat deloc în problemele sensibile ce țin de comunitatea rromilor din Valea Rece", notează consilierul primarului, Claudiu Maior, precizând că, persoane din localitățile limitrofe s-au aciuit în zonă, cu cai și căruțe.

 

REGHIN - ÎNCĂ UN PAS ÎN MATERIALIZAREA PROIECTULUI PRIVIND REAMENAJAREA PIEȚEI „PETRU MAIOR"

Miercuri, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară", a avut loc dezbaterea publică privind reamenajarea Pieței „Petru Maior", participanții agreând proiectul prezentat. Impresii „la cald" ale primarului municipiului, dna Maria Precup:

„Pentru mine a fost foarte important, încă de la prima discuție cu firma de arhitectură care a livrat această variantă de proiect, ca acesta să răspundă mai multor nevoi. În primul rând, să respecte spațiul și istoria locului - centrul istoric al orașului (…). Și când fac referire la istorie, fac referire și la cât de frumos va complimenta un spațiu deschis arhitectura clădirilor din centrul istoric, clădiri care puse mai apoi în valoare, prin iluminat arhitectural, vor fi adevărate lecții de istorie. Mai apoi, mi-am dorit ca toate cablurile care acum împânzesc zona centrală să fie introduse în subteran. Lucru pe care acest proiect îl face. A fost, în același timp, important ca acest spațiu central să fie un loc în care comunitatea să se adune: copiii să se dea cu rolele, cu bicicletele, să se joace cu jeturile de apă când e cald afară, toate astea în perfectă siguranță. Părinții și bunicii să poată sta, în tot acest timp, relaxați, la o terasa sau la umbra copacilor. Și, nu în ultimul rând, pentru că Reghinul este un oraș cu o puternică amprentă culturală, am dorit ca acest spațiu deschis să poate fi folosit pentru mini concerte de vioară, pentru teatru în aer liber, pentru târguri artizanale, activități sportive și câte și mai câte. Mai merită amintită pista de biciclete pe care acest proiect o propune și pe care ne dorim, în măsura în care infrastructura rutieră ne permite, (aici atât colaboratori, cât și colegii mei au fost rugați să vină cu propuneri de soluții) să ajungem să o integrăm într-un traseu dedicat bicicliștilor, care să traverseze municipiul.

După dezbaterea de astăzi, mă bucur că putem trece la faza următoare a transformării acestui proiect în realitate - proiectarea".

 

SIGHIȘOARA - ASOCIAȚIA ACASĂ LA HUNDORF EDIȚIA A IV-A A ȘCOLII DE-ACASĂ (HUNDORF)

Asociația Acasă la Hundorf lansează în 2020 ediția a IV-a a Școlii de-Acasă (Hundorf), un program de rezidențe artistice și întâlniri formatoare destinat tinerilor artiști aflați la început de carieră, informează muni-cipalitatea, precizând că proiectul nu are o temă impusă, artiștii selectați organizându-și perioada de rezidență așa cum consideră. Termenul până la care se pot depune înscrierile este 29 martie, inclusiv.

„Încurajăm propunerile de proiecte ce includ acțiuni îndreptate spre comunitate, de exemplu: prezentare work-in-progress, atelier, cercetare artistică împreună cu membri ai comunității, intervenții artistice în spațiul public etc. Pornind de la nucleul conceptual al proiectului Acasă - oameni, locuri, întâmplări, ne dorim ca rezidența să rezulte în întâlnirea lui Acasă, al fiecăruia dintre noi - al meu, al ei, al nostru - cu Acasă din Hundorf. Pentru noi, Acasă înseamnă locul unde te retragi în tihnă pentru a chibzui, pentru a (te) căuta, pentru a te pregăti să ieși în lume. Acasă este locul de libertate maximă, spațiul perfect pentru joacă și experiment. Nu în ultimul rând, Acasă este locul de întâlnire dintre generații, unde ne cunoaștem și putem discuta liber", precizează organizatorii.

 

OGRA - UN URS A UCIS 11 OI

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Mureș, Dănuț Ștefănescu, a declarat că, începând de la jumătatea lunii februarie, în județ au început să apară din nou urșii, în localități și în gospodăriile populației.

„Până în momentul de față, avem opt pagube create de urs și avem o cerere pentru obținerea derogării pe cotă de intervenție pe fondul de vânătoare Giuluș, care a fost depusă astăzi. Mâine (joi, 5 martie - n.r.) va primi procesul verbal de la noi și de la Garda de Mediu, apoi poate să îl înainteze la Ministerul Mediului pentru obținerea derogării pentru extragerea sau relocarea ursului. După obținerea derogării, noi eliberăm autorizația de mediu pentru recoltarea sau mutarea acestui urs, depinde ce primește de la minister. Anul trecut au fost recoltați 13 urși și am avut nouă urși morți în accidente auto și feroviare", a arătat Dănuț Ștefănescu, citat de agerpres.ro.

Potrivit APM Mureș, ultimul caz în care ursul a atacat de mai multe ori în ultima săptămână a fost în comuna Ogra, iar numărul total de oi ucise este de 11.

Lasă un comentariu