SĂ NE CINSTIM EROII

Distribuie pe:

Un cititor statornic al ziarului “Cuvântul liber” ne-a semnalat un aspect din istoria municipiului Târgu-Mureș, despre inundațiile din 15 mai 1970, când patru militari de la cazarma de lângă Podul Mureș au căzut victime urgiei provocată de apele Mureșului. Al cincilea militar a reușit să se salveze, prinzându-se cu mâinile de marginea podului peste Mureș.

Vă reamintim numele celor cinci eroi: plutonier adjutant David I. Rusu, sergent major Lazăr I. Blejnari, sergent major Ionel Giurchi, sergent major Ioan P. Roman și sergent major Mircea I. Robu.

Autoritățile locale și militare din vremea aceea au cinstit memoria acestor eroi printr-o placă comemorativă montată în cazarmă, în prezent abandonată, și prin acordarea numelui fiecărui erou unei străzi din cartierul Unirii, din Târgu-Mureș.

Din nefericire, plăcuța cu numele sergentului major Lazăr Bejnari a dispărut. Plăcuța cu numele sergentului major Ionel Giurchi a fost răzuită, iar Ioan Roman și Mircea Robu nu au o plăcuță pe strada care le poartă numele. Suntem datori să ne cinstim și eroii militari care s-au jertfit aici, în țară. Autoritățile municipale trebuie să verifice ce s-a ales cu tăblițele cu numele militarilor eroi.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu