ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

BĂRBATUL DEPISTAT POZITIV CU VIRUSUL COVID-19 A AJUNS LA INSTITUTUL “MATEI BALȘ”; MEDICII AU STABILIT O SCHEMĂ DE TRATAMENT

Bărbatul din Gorj, depistat pozitiv cu virusul COVID-19, a ajuns la Institutul “Matei Balș” din București.

Potrivit unei informări oficiale, transportul s-a desfășurat în condiții normale pentru astfel de situații și nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane.

“Bărbatul care a contractat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD de la ISU Dolj, dotată corespunzător și având condiții de izolare totală a pacientului. De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenții de tip CBRN (situații de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, precizează sursa citată.

Bărbatul va rămâne izolat complet de restul pacienților de la Institutul “Matei Balș”.

Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea lui este bună, neavând simptome specifice.

 

GRUPUL DE COMUNICARE STRATEGICĂ: BĂRBATUL DEPISTAT CU NOUL CORONAVIRUS - ÎN STARE BUNĂ; NU PREZINTĂ SIMPTOME SPECIFICE

Bărbatul din județul Gorj, depistat pozitiv cu noul coronavirus, internat la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, este în stare bună și nu prezintă simptome specifice, a informat, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

În prezent, la Institutul “Matei Balș” sunt în lucru 17 probe biologice, precizează sursa citată.

“Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID-19 (coronavirus), astfel că nu se poate vorbi de o epidemie. Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat la București, la Institutul Național de Boli Infecțioase «Prof. Dr. Matei Balș», este în stare bună și nu prezintă simptome specifice. Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital și se află în monitorizare, clinic și biologic”, arată sursa citată.

De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica și testa persoanele cu care cetățeanul român, purtător al virusului, a intrat în contact.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

Potrivit sursei citate, în prezent, 99 de persoane se află în carantină, iar 5.667 sunt monitorizate la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București - 59) cu privire la coronavirus.

 

UPDATE ORBAN: SALUT DECIZIA PREȘEDINTELUI; PNL SUSȚINE PROPUNEREA FLORIN CÎȚU PENTRU FUNCȚIA DE PREMIER

PNL salută și susține propunerea președintelui Klaus Iohannis privind desemnarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, a declarat miercuri seara premierul interimar, Ludovic Orban.

“Salut decizia președintelui României de desemnare pentru funcția de premier a colegului meu de partid și de guvern Florin Cîțu. Este o decizie extrem de importantă, care are ca obiectiv deblocarea situației care este creată în mod artificial de PSD și de prelungirile sale instituționale. Decizia președintelui este conformă cu voința PNL. Atât eu, ca președinte al PNL, cât și colegii mei din Biroul politic și colegii de partid vom susține această propunere”, a declarat Ludovic Orban la Palatul Victoria.

El a precizat că va fi alături de premierul desemnat, Florin Cîțu, în toți pașii următori: stabilirea listei cu membrii Guvernului, finalizarea programului de guvernare, care vor fi discutate vineri.

“Vineri vom avea o reuniune a forurilor statutare ale PNL pentru validarea listei Guvernului și a programului de guvernare. De asemenea, atât eu, ca președinte al PNL, cât și colegii mei vom fi implicați în toate discuțiile pe care le vom declanșa pentru încercarea de obținere a unei majorități parlamentare”, a precizat Orban.

El a susținut că Florin Cîțu a înregistrat performanțe în calitate de ministru al Finanțelor.

“Florin Cîțu este vicepreședinte economic al PNL, este un liberal autentic. (...) Performanțele domnului Cîțu în scurta perioadă de exercitare a mandatului de ministru al Finanțelor sunt clare. Într-un timp record, în condițiile în care nimeni nu se aștepta, a avut capacitatea de a realiza o rectificare bugetară, de a așeza finanțele publice pe principiile de legalitate, de respectare a contractelor și de sustenabilitate. Și, de asemenea, a reușit, fiind principalul merit al domniei sale, să ne facă să ne ținem de cuvânt față de români prin a da României bugetul pentru 2020 la începutul anului, așa cum este normal în orice țară democratică”, a arătat liderul PNL.

Potrivit acestuia, Florin Cîțu reprezintă o garanție a faptului că guvernarea PNL se va desfășura pe aceleași coordonate: “repararea dezastrului provocat de guvernările iresponsabile ale PSD, o puternică componentă în actul de guvernare a liberalismului, o orientare strategică anti PSD și, de asemenea, așezarea creșterii economice, asigurarea unei creșteri economice a României sustenabilă, bazată pe motoare de creștere normale într-o economie capitalistă”.

 

CIOLACU SPUNE CĂ ESTE EXCLUS CA PSD SĂ VOTEZE PENTRU FLORIN CÎȚU: ESTE RIDICOLĂ DESEMNAREA LUI

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că este exclus ca social-democrații să voteze pentru premierul desemnat, Florin Cîțu, în Parlament, apreciind desemnarea acestuia ca “ridicolă”.

“Aș fi preferat ca domnul Cîțu să iasă să ne spună cum a împrumutat 10 miliarde de euro în trei luni și jumătate și, mai ales, pe ce i-a cheltuit. Domnul Cîțu este cel care noaptea e urmărit de spionii ruși, deci, efectiv este ridicolă desemnarea domnului Cîțu”, a spus Ciolacu la România TV.

Întrebat dacă exclude ca PSD să voteze în favoarea premierului desemnat, Ciolacu a răspuns: “Categoric”.

“Domnul Cîțu este ministrul chemat periodic în Parlament și care refuză să prezinte cifrele”, a completat acesta.

Președintele interimar al PSD a afirmat că în acest moment președintele Klaus Iohannis și PNL au “atributul total să gestioneze” criza politică din țara noastră, care este “deja gravă”.

CIOLACU A MENȚIONAT CĂ PSD A AVUT DESCHIDEREA DE A LUCRA CU ADVERSARII POLITICI, DAR ACEST LUCRU NU S-A PUTUT.

“Este clar parcursul pe care îl doresc (președintele și PNL - n.r.), se forțează alegeri. Suntem pregătiți de alegeri, nu avem nicio problemă cu asta, dar cineva va trebui să răspundă de toată această criză politică. Discuțiile de astăzi au durat foarte puțin, aproximativ 12 minute, președintele a luat act, presupun că decizia era deja luată”, a mai spus Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, că l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

 

KELEMEN HUNOR: VOM LUA O DECIZIE DUPĂ CE VOM VEDEA LISTA DE MINIȘTRI ȘI PROGRAMUL DE GUVERNARE

UDMR va lua o decizie în privința susținerii Guvernului Cîțu după ce va vedea lista miniștrilor propuși și programul de guvernare, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

El a subliniat că sunt doar speculații acele scenarii conform cărora dacă Florin Cîțu nu va trece de Parlament, Legislativul va fi dizolvat, pentru că Guvernul Orban nu a fost respins prin vot de două ori, așa cum prevede Constituția în cazul declanșării alegerilor anticipate.

“Este greu să comentez această nominalizare, dar e interesantă și bineînțeles că așteptăm lista de miniștri, programul de guvernare și vom lua o decizie la momentul respectiv. Sigur, sunt unii care speculează că, dacă nu va obține votul domnul Cîțu, se poate dizolva Parlamentul. Greșesc, fiindcă Guvernul Orban II nu a fost niciodată respins. Deci nu suntem la a doua încercare, așa cum prevede Constituția, fiindcă nu s-a votat, nu a fost respins. De aceea, cei care vorbesc despre anticipate, în cazul în care Cîțu nu va primi votul Parlamentului, eu cred că fac o socoteală greșită. Și vom vedea decizia pe care o vom lua și noi, după ce vom vedea lista de miniștri și programul de guvernare. Nu vreau să comentez. Așteptăm cu nerăbdare și fără emoții”, a declarat președintele UDMR.

 

AEROPORTUL INTERNAȚIONAL MIHAIL KOGĂLNICEANU FACE TRIAJ EPIDEMIOLOGIC ȘI VERIFICĂ TEMPERATURA PASAGERILOR

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu din Constanța face triaj epidemiologic și verifică temperatura pasagerilor, cu termometre non-contact, în cadrul unui plan complex de măsuri în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului (Covid-19), potrivit unui comunicat remis de companie.

De asemenea, pasagerii trebuie să completeze formulare cu informații referitoare la zonele în care s-au deplasat și persoanele cu care au intrat în contact, menționează sursa.

Planul de combatere a răspândirii coronavirusului este implementat în colaborare cu Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, și cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, se precizează în comunicatul remis de Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu din Constanța.

Pasagerilor le-au fost distribuite materiale informative referitoare la coronavirus, cu reguli și măsuri obligatorii de urmat.

Operarea tuturor aeronavelor se face cu respectarea strictă a măsurilor obligatorii de igienă impuse de Direcția de Sănătate Publică, menționează sursa.

“În această perioadă nu sunt operate zboruri directe din/către zonele declarate cu risc. Până la momentul actual nu a fost identificat nici un pasager care să prezinte simptome specifice infectării cu Covid-19, iar activitatea aeroportuară se desfășoară în condiții normale”, se precizează în comunicatul remis de Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu din Constanța.

 

GERMANIA, LA ÎNCEPUTUL UNEI EPIDEMII DE CORONAVIRUS (MINISTERUL SĂNĂTĂȚII)

Germania se află la începutul unei epidemii de coronavirus după apariția unor cazuri noi care nu mai pot duce la sursa originală a virusului în China, a declarat miercuri ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, relatează Reuters.

El a cerut ministerelor sănătății din landuri, precum și spitalelor și patronatelor, să-și revizuiască planurile privind epidemia provocată de noul coronavirus. “Lanțurile de infectare nu mai sunt urmărite parțial și acesta este un lucru nou”, a spus el într-o conferință de presă. “Numeroase persoane au avut contact cu pacienți și aceasta este o schimbare mare pentru cei 16 pacienți pe care îi monitorizăm pentru a afla legătura cu China”, a menționat ministrul german.

 

ACHIZIȚIA DE AUTOSPECIALE DE SUPRAVEGHERE CU TERMOVIZIUNE PENTRU POLIȚIA DE FRONTIERĂ

Guvernul ar putea lua în discuție, în ședința de miercuri, un document referitor la achiziția a 49 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, echipamente care ar urma să intre în dotarea Poliției de Frontieră.

Este vorba de o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții privind achiziția echipamentelor menționate.

Potrivit documentului menționat, achiziția este necesară “în vederea executării în cele mai bune condiții a activităților de control la frontiera României, dar și pentru aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016”.

“Astfel, în contextul necesității îndeplinirii de către România a criteriilor tehnice de aderare la Spațiul Schengen a rezultat necesitatea dotării structurilor operative ale Poliției de Frontieră cu autospeciale necesare derulării misiunilor specifice”, se mai arată în nota de fundamentare.

Documentul precizează că finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile, în cadrul programului național aferent Fondului pentru securitate internă și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA ), în prețuri valabile în luna noiembrie 2019, se ridică la 51.292.000 lei.

Autospecialele ar urma să intre în dotarea polițiștilor de frontieră din București și din județele: Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța, Tulcea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Satu Mare, Bihor, Arad.

Totodată, Executivul urmează să aprobe, în ședința de miercuri, o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor de achiziție pentru cinci șalupe de intervenție.

“Achiziția se încadrează în Programul Național Fondul pentru Securitate Internă, cadrul financiar 2014-2020, Acțiunea Specifică 2 - «Echipamente Frontex», finanțat de către Comisia Europeană. Prin această acțiune (...) Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își propune să achiziționeze două nave maritime de patrulare și cinci șalupe de intervenție necesare în operațiunile comune Frontex”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit acestui document, valoarea totală a investiției (inclusiv TVA), în prețuri valabile în luna noiembrie 2019, privind achiziția celor cinci șalupe de intervenție se ridică la 41.569.000 de lei.

 

DAN BARNA: NE EXPRIMĂM DISPONIBILITATEA CLARĂ DE A PARTICIPA LA ACEST GUVERN

Președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, a declarat că USR își dorește să participe “efectiv și real” la următoarea guvernare, dar că unul dintre obiectivele formațiunii rămâne adoptarea unei ordonanțe de urgență privind alegerea primarilor în două tururi.

“Este o desemnare cumva previzibilă (cea a lui Florin Cîțu- n.r.), în continuarea proiectului președintelui Iohannis. USR va participa în zilele următoare la consultările cu premierul desemnat pentru a încerca constituirea unei majorități, care să genereze învestirea unui guvern și scoaterea României din criză. Ne exprimăm disponibilitatea clară de a participa la acest guvern, dacă se va constitui o majoritate, cu obiective foarte clare pe care USR le va spune și premierului desemnat, Florin Cîțu, respectiv ordonanță pentru alegerea primarilor în două tururi, ca prim obiectiv al programului de guvernare”, a arătat Barna, într-o declarație pentru AGERPRES.

El a adăugat că, în urma discuțiilor cu premierul desemnat, USR va lua o decizie în ce privește susținerea noului guvern în Parlament.

“Vom avea discuții cu premierul desemnat. Vrem să participăm efectiv și real la următoarea guvernare, deci nu cu doi-trei secretari de stat, ci cu miniștri, cu program de guvernare, astfel încât să contribuim la ceea ce înseamnă în momentul de față deblocarea crizei politice. Zilele următoare sunt critice, pentru că în urma discuțiilor cu premierul desemnat vom avea și decizia dacă vom susține sau nu acest guvern în Parlament”, a spus Barna.

 

PÎRVULESCU, DESPRE DESEMNAREA LUI CÎȚU CA PREMIER: “EXISTĂ O POSIBILITATE SĂ FIE VOTURI SUFICIENTE PENTRU UN ASEMENEA CANDIDAT”

Există o posibilitate să fie voturi suficiente în Parlament pentru învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu, propus miercuri în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis, apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

“În cursul după-amiezii, numele lui Florin Cîțu a fost atât de mult prezentat ca fiind viitorul premier desemnat. Evident că n-am fost luat prin surprindere. Mă așteptam la asemenea desemnare, deși lucrurile au evoluat foarte repede, după ce anteriorul prim-ministru desemnat, Ludovic Orban, și-a depus mandatul în fața președintelui”, a declarat Pîrvulescu pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, există argumente în favoarea lui Florin Cîțu.

Politologul adaugă că Legislativul ar putea vota un guvern condus de Cîțu “tocmai pentru a ieși din scenariul alegerilor anticipate”, iar premierul desemnat “va încerca să formeze o coaliție și cu siguranță se va prezenta cu o listă în fața Parlamentului”.

“Are un termen de zece zile pentru a forma un guvern și acest guvern trebuie să fie convingător. Sigur, nu avem decât un comunicat al Curții Constituționale și declarații ale președintelui acesteia, dar este suficient ca să înțelegem că e nevoie de o acțiune convingătoare în vederea formării unui guvern și probabil vor începe negocierile imediat. Ce se va întâmpla e greu de spus, Parlamentul e suveran. Chiar dacă domnul Cîțu nu este un politician de primă linie și nici nu este un lider de partid puternic, ar putea fi votat de Parlament, tocmai pentru a ieși din scenariul alegerilor anticipate”, a punctat Pîrvulescu.

Totuși, el amintește că PSD a anunțat deja că nu va sprijini un asemenea guvern.

“Nu este cazul Pro România. Am văzut deja în declarațiile făcute de liderii celor două partide, domnul Ciolacu și domnul Ponta, deosebiri, și aceste deosebiri vor duce probabil la strategii de negociere diferite. Pro România și-a arătat disponibilitatea de a participa la negocierile de formare a Guvernului și chiar la o nouă echipă guvernamentală, așa că, probabil, în aproximativ trei săptămâni, vom avea un vot de încredere în Parlament, care va veni cu siguranță după ce PSD își va alege liderul la Congresul Extraordinar și în felul acesta va avea o poziție ceva mai clară a principalului partid de opoziție, din momentul de față, în legătură cu ieșirea României din criza structurală în care se află”, a spus politologul.

În opinia sa, alegerile anticipate rămân ca variantă.

“Există o posibilitate să fie voturi suficiente pentru un asemenea candidat, deși domnul Cîțu nu are calitățile necesare. Unii ar sugera chiar că a fost desemnat tocmai pentru că nu are calități pentru a forma o majoritate și pentru a susține teoretic scenariul alegerilor anticipate. După comunicatul Curții Constituționale, niciun politician nu mai recunoaște în momentul de față că ar avea ca obiectiv alegerile anticipate, dar ele sunt în continuare un scenariu posibil, pentru că sunt prevăzute în Constituție și sunt o ieșire din situația de blocaj”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

“Au trecut cele 15 zile în care, conform regulamentului, ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi nu ne dorim să blocăm România. Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor. Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. Așadar, astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului, cu o echipă guvernamentală și un program de guvernare”, a afirmat președintele, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

 

Lasă un comentariu