PÂINEA ALBĂ SAU PÂINEA NEAGRĂ?!

Distribuie pe:

Alimentarea soldaților romani consta din simple grăunțe de grâu. Fiecare soldat primea zilnic rația sa de grăunțe pe care o purta în buzunar. În timpul marșurilor nesfârșite, acestea erau mestecate încet și temeinic. Dacă începea lupta, soldatul era mereu aprovizionat și nu era întrecut în iscusință și rezistență. În afară de apă nu mai primeau nimic demn de remarcat, căci ar fi fost consemnat de scriitorii romani. Cuvântul “aprovizionare” era simplu: “res frumentaria” - problema cerealelor.

Din acest raport putem recunoaște că boabele de grâu constituie o hrană deplină. Cu alte cuvinte, se poate trăi numai cu ele. Din acest aliment minune se poate obține făina albă și se coace pâinea albă. Se crede oare că prin aceasta s-a îmbunătățit darul desăvârșit al Creatorului? Să vedem ce valoare mai are:

Toate substanțele nutritive din grăunțele de grâu se află în tărâțe și în germeni. Interiorul din care se scoate făina albă conține numai amidon. Aceasta ne oferă un aliment bun, dar în ce privește hrana, corpul este jefuit și înșelat, sângele acidulat, organele se înfundă de mucozități și sedimente și nu este de mirare că agenții patogeni se pot ușor instala.

De cele mai multe ori făina albă mai este încă albită. Pe lângă substanțe toxice folosite se mai adaugă diferite otrăvuri - conservante diferite. După ce se mai pune la copt, coca cere și sare, iar căldura distruge ultimele urme de valoare nutritivă, produsul se numește “pâine albă”. Un aliment privilegiat pentru om, în contrast cu tărâțele și germenii care în majoritatea cazurilor sunt folosite ca hrană pentru vite. Cine cumpără cu regularitate pâine albă și prăjituri din faină albă, să socotească în costul acestora și cheltuielile pentru dentist și pentru medic. Într-adevăr, o pâine scumpă - o plăcere scumpă - o adevărată înșelătorie.

Pâinea albă este socotită chiar ca aliment preferențial pentru persoanele bolnave și mai în vârstă, chiar și sub formă de pesmet, pentru că ar fi mai ușor de digerat! În azile și spitale este, de asemenea, mult folosită, pe lângă cea “semi”, care, ca și pâinea țărănească elvețiană și multe cocării, este la fel de dăunătoare. Un morar mi-a spus chiar că în pâinea intermediară țărănească nu se găsește nici urmă de tărâțe sau germeni. Țăranii nu știu că mănâncă pâine devalorizată și ce este mai sănătos dau porcilor. Nimic nu poate depăși inteligența oamenilor, totuși ei cresc și hrănesc literalmente boala în propriul corp, și aceasta se trece drept bun din cauza lăcomiei de câștig a unora și a lămuririi defectuoase a populației din partea conducerii. Cu câțiva ani în urmă, poporul elvețian s-a hotărât pentru ieftinirea pâinii albe și scumpirea celei negre; deci pâinea integrală de grâu a fost refuzată. Cum a rămas cu lămurirea poporului de către autorități? Deoarece făina albă este mai durabilă, profitorii au făcut multă propagandă în favoarea ei.

Următorul procedeu ne amintește de greva unor cetățeni de sus; este cunoscut faptul că cerealele sunt foarte bogate în vitamine, îndeosebi în vitamina B, care este indispensabilă ca vitamină a sistemului nervos. Pentru a produce acea mult solicitată (4/5) făină albă și intermediară, este sarcina morarului să extragă din făină toate vitaminele, cu tărâțele și germenii. Unii brutari au cunoscut această devalorizare și au cerut morarului lor să adauge în schimb vitaminele artificiale și unele minerale. Așa ia ființă așa-numita “pâine îmbogățită”. Aceasta sună foarte atrăgător, dar, din păcate, nenorocirea constă în faptul că făina odată devalorizată nu mai poate fi refăcută, chiar dacă s-ar adăuga cele aproximativ 30 de săruri minerale răpite, pentru că toate aceste substanțe de îmbogățire sunt sintetice și anorganice, lipsite de enzime și viață, așa încât nu se pot împrieteni și nici atașa de organele noastre. Aceste fapte sunt confirmate de cercetările făcute în timpul celui de Al Doilea Război mondial pe ambarcațiile “U” - americane, când marinarii americani bolnavi de scorbut nu au putut fi vindecați sau feriți de această boală prin adaosuri de vitamine artificiale, ci numai prin alimente conținând vitamine.

Pâinea neagră sau integrală este într-adevăr mai sănătoasă decât pâinea albă, dar nu poate fi socotită o hrană totală, pentru că prin coacere se pierd enzimele. Pâinea aceasta face parte din categoria mâncărurilor gătite. Suferinzii de reumatism și artrită ar trebui să o evite cu totul, ca și oamenii corpolenți. În antichitate, iudeii fabricau singura pâine integrală sănătoasă, întinzând aluatul și uscându-l la soare. De ce să nu le vină și brutarilor noștri ideea să facă și ei o astfel de pâine? Ei o vor face când le va fi cerută de consumatori. Dacă ne gândim că se folosește 80% pâinea albă, ne dăm seama că este de datoria organelor noastre sanitare de a lămuri populația înșelată. Un specialist a declarat că lumea bună, și chiar și medicii, consumă mai multă pâine neagră decât cei săraci și bolnavi și decât marea mulțime nelămurită a poporului. După cum am mai amintit, pâinea albă este cauza unui viitor infarct cardiac, a calculilor biliari, pentru că hidrocarburile excedentare se transformă în grăsime, și prin aceasta în colesterol, care se știe că astupă arterele. Calculii biliari se formează îndeosebi din colesterină. (Să trăim fără a fi bolnavi)

Lasă un comentariu