CICĂ, PÂNĂ ÎN 2027, SE VA CONSTRUI „AUTOSTRADA UNIRII" TÂRGU-MUREȘ - IAȘI - UNGHENI...

Distribuie pe:

În plină epidemie de coronavirus, Ministerul Transporturilor a publicat, în 11 martie 2020, o informare cu privire la realizarea „Autostrăzii Unirii", A8, Târgu-Mureș - Iași - Ungheni.

Plan concret

După renunțarea la planul Parteneriat Public Privat și preluarea proiectului la Ministerul Transporturilor, Guvernul și-a clarificat concret planul pentru realizarea obiectivului denumit generic „Autostrada Unirii", conform legii 291/2018.

Conform documentului, pentru tronsonul Târgu-Mureș - Târgu-Neamț este în curs de revizuire studiul de fezabilitate, iar pentru tronsonul Târgu-Neamț - Iași ministerul intenționează să revizuiască documentația (incluzând și sectorul de 17 km Lețcani - Vânători, cu rol de variantă de ocolire Iași Nord).

Totodată, documentația pentru Iași - Ungheni va fi și ea revizuită, iar lucrările la Podul peste Prut de la Ungheni ar urma să fie gata în 2023.

Termene

1. Până în ianuarie 2021, se va finaliza revizuirea și actualizarea studiului de fezabilitate aferent sectorului 1, adică Târgu-Mureș - Târgu-Neamț, iar finalizarea lucrărilor se va realiza în termen de 60 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării și execuției, estimându-se finalizarea construcției totale pentru perioada 2026 - 2027.

2. Până la finele anului 2022, se va finaliza revizuirea și actualizarea studiului de fezabilitate aferent sectoarelor 2 - 3 (Târgu-Neamț - Iași). Finalizarea acestor lucrări (inclusiv varianta ocolitoare a municipiului Iași) se va realiza în termen de 36 - 48 luni de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării și execuției, estimându-se finalizarea construcției pentru perioada 2025-2026.

3. Până la sfârșitul anului 2021, se va finaliza revizuirea și actualizarea studiului de fezabilitate pentru sectorul 4 (Iași - Ungheni). Finalizarea lucrărilor se va realiza în termen de 24 - 36 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării și execuției, estimându-se pentru perioada 2024-2025.

4. Finalizarea lucrărilor la Podul Ungheni se va realiza în termen de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării și execuției, estimându-se finalizarea construcției pentru anul 2023.

*

„Finanțarea aferentă documentațiilor tehnico-economice și execuției sectoarelor autostrăzii Târgu-Mureș - Ungheni va fi asigurată din POIM 2014 - 2020 (n+3), PO Transport 2021-2027, respectiv bugetul de stat, credite externe nerambursabile, precum și alte surse legal constituite", informează Ministerul Transporturilor. (L.P.)

Lasă un comentariu