ROMÂNII ȘI-AU CREAT PROPRIA IZOLETĂ!

Distribuie pe:

În plină epidemie de coronavirus și de penurie a produselor de protecție înregistrată la nivel mondial, cercetătorii militari români au anunțat realizarea, în timp record, a unui nou tip de izoletă, care a fost testată și omologată în perioada 18-19 martie 2020 și care va fi produsă în țară.

Realizarea aparține cercetătorilor științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM).

“Într-un timp record, a fost realizat un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici, numit Bioevac, de tip izoletă.

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă.

Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari, îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic SC STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manoperă, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

S-au creat, astfel, condițiile necesare pentru demararea procesului de producție în țară, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească, de către SC STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA”, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Lasă un comentariu