LUMEA DE DUPĂ ÎNVINGEREA EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS VA ARĂTA CU TOTUL ALTFEL!

Distribuie pe:

România este în stare de urgență impusă de atacul periculosului, deocamdată fără leac, Coronavirus, care s-a răspândit rapid, pe tot globul. În câteva luni a atacat populația din toate țările lumii. Apărut în China, s-a extins rapid în Europa, America de Nord și în multe alte state ale globului. Loviturile cele mai puternice le-a primit populația Italiei și Spaniei, cu sute de mii de îmbolnăviri și zeci de mii de decese. Nici Germania și Marea Britanie nu stau mai bine.

Urmările acestei epidemii, comparată cu un adevărat război bacteriologic, a lovit din greu economiile țărilor globului, care au pierderi financiare mari și, în consecință, încetarea activității. Rezultatul, milioane de salariați au fost trimiși în șomaj și în șomaj tehnic plătiți din bugetul statelor, ca și ajutoarele acordate populației rămasă fără bani, pentru a-și cumpăra hrana. Numai în SUA sunt peste trei milioane de șomeri, iar guvernul a alocat peste 2.000 de miliarde de dolari pentru a ajuta populația rămasă fără venituri. În România, numărul șoferilor disponibilizați total sau trimiși în șomaj tehnic depășește un milion, mai exact spus, un român din șase și-a pierdut locul de muncă, costând statul, pentru a le plăti ajutorul, circa cinci miliarde de lei, bani împrumutați de la diferiți creditori.

Analiști economici susțin că anul 2020 va fi foarte greu, iar 2021 și mai greu pentru economie și mediul de afaceri. Consecințele vor fi tot atât de negative și asupra nivelului de trai al populației. Deprecierea cursului de schimb valutar, creșterea inflației, a prețurilor, a deficitului, degradarea retingului de țară (influențând negativ rata dobânzilor la credite), mediul economic internațional ostil sunt doar câțiva factori negativi cu care se confruntă economia României, din cauza coronavirusului, în 2020 și în 2021. Aceste probleme sunt și o urmare a erorilor făcute de guvernanți în 2018-2019, amplificate serios și de efectul COVID-19.

Deficitul bugetar, în 2020, se estimează că va depăși 3,6%, ca urmare a scăderii veniturilor din economie și a creșterii cheltuielilor bugetare plătite din împrumuturi de la bănci. Cursul de schimb leu/euro s-a depreciat mult, ajungând la peste 4,8 lei/euro, care influențează creșterea prețurilor, în mod special la alimente și medicamente, materiale de protecție, care se importă. Acest curs va fi greu de menținut din trimestrul doi, cu toată intervenția BNR pentru a menține la un nivel acceptabil inflația și prețurile. Se estimează că în 2020 ROBOR ar putea să depășească 5%, fapt care va scumpi creditele și dobânzile la acestea. Deci, greu de crezut că PIB va crește cu 4,1% în acest an, cum estimează Guvernul, cu consecințele de rigoare asupra bugetului țării. În condițiile când ritmul economiei scade în toate țările lumii, mai ales în cele partenere cum e Uniunea Europeană, România nu va face excepție, ci din contră. Deci, statul, Guvernul trebuie să se ocupe direct în luarea unor măsuri urgente pentru sprijinirea eficientă a firmelor, la toate nivelurile, încât acestea să nu ajungă la faliment, încât după oprirea epidemiei de coronavirus să poată relua activitatea la turație maximă, pentru ca țara să nu intre în colaps economic și financiar.

Altfel, bomba va exploda în 2021, al cărui efect îl vom suporta cu toți, care va fi cu mult mai mare decât după criza din 2009-2010. Guvernul Orban a dat alarma consecințelor măsurilor populiste care vor avea efecte catastrofale asupra finanțelor și a bugetului României. Însă, e greu de crezut că va risca în așa fel încât să-și piardă, împreună cu partidul pe care-l conduce, capitalul politic, și așa în scădere, într-un an electoral cu două rânduri de alegeri, dacă vor mai avea loc din cauza epidemiei coronavirus, ajunsă la gradul 4, ca urmare a creșterii, zi de zi, a numărului persoanelor infectate și decedate. Grav este că tot mai mulți medici aflați în linia întâi în lupta cu virusul ucigaș s-au îmbolnăvit, îngreunând periculos de mult activitatea de tratare a bolnavilor - exemplu Spitalul Județean din Suceava.

În concluzie, Guvernul va lua măsuri de austeritate, dar gradual, dacă populația va înțelege starea de degradare a economiei românești după învingerea virusului ucigaș, încât efectul mai puternic al măsurilor v-a fi simțit în anul viitor când prioritatea numărul unu va fi investițiile, redresarea economiei și astfel întoarcerea la muncă a celor disponibilizați.

Cu certitudine că după învingerea epidemiei (și prevenirea ei) cu vaccinul care e pe cale să se realizeze, lumea și mediul de afaceri vor arăta cu totul altfel, ca și relațiile înstre țări, guverne, oameni, „uitându-se de globalizare", sperăm că bogații (atât financiari, cât și țările mari) vor înțelege și accepta noua ordine mondială.

Lasă un comentariu