DR. MONICA POP: “COVID-19 ȘI OCHII. PERICOL DE CONTAMINARE! MASCA NU AJUNGE. NE TREBUIE ȘI OCHELARI!!!”

Distribuie pe:

De pe contul personal de Facebook, dr. oftalmolog Monica Pop ne avertizează că degeaba purtăm mască de protecție, dacă nu avem și ochelari, deoarece coronavirusul poate pătrunde în organism prin nas, prin gură, dar și prin ochi. Astfel, un om infectat cu coronavirus, care se freacă la ochi, apoi atinge un alt om sau o suprafață, poate da mai departe infecția.

“Este obligatoriu de știut! Contaminarea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se știe, poate da și o afecțiune oftalmologică, și anume o conjunctivită virală. Prezența virusului în nazo-faringe este în directă legătură cu ochiul, prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secreția conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă și periculoasă transmiterea, contaminarea.

Deci, este clar, viroza aceasta se poate transmite și dacă cel infectat se freacă la ochi și apoi atinge ceva, orice, iar acest lucru este mai puțin cunoscut de publicul larg, dar cunoscut de către orice medic practician. Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protecție nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele.

În plus, dacă o persoană infectată strănută în apropierea uneia care are mască, dar nu și ochelari, o picătură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă și de acolo în nazo-faringe.

Legătura anatomică dintre ochi și nas (canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lăcrimează sau plânge, să îi curgă nasul, lucru știut de oricine. Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezența virusului în secreția conjunctivală, la cei contaminați deja, simptomatici sau nu, este considerabilă”, afirmă dr. Monica Pop, care continuă să descrie modul de manifestare a infecției cu coronavirus.

Cum se manifestă

Potrivit specialistului oftalmolog, pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezența virusului, iar când simptomele există, conjunctiva este mai hiperemică (roșie), adică, în limbaj obișnuit, avem ochii roșii. Lăcrimarea nu este foarte intensă, dar, oricum, este peste normal.

De menționat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă (la ochi), la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome.

Studiile arată că un pacient din patru are Covid-19 în secreția conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare.

Cum ne protejăm

“Ochii trebuie și ei spălați, nu numai mâinile, cu apă și cu săpun, și șterși cu un prosop curat, folosit special, numai pentru ochi. Ochelarii (pentru purtători) trebuie spălați și ei, seara, cu apă și săpun sau șterși ușor cu alcool (spirt).

Recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracție sau, doar de protecție, cu lentile plane (fără dioptrii), pe care să îi igienizeze în fiecare seară, așa cum am spus.

Se pot face și instilații cu ser fiziologic, apoi ochii trebuie șterși cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate. Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine numai medicilor de specialitate”, ne sfătuiește dr. Monica Pop.

Lasă un comentariu