“SUBFINANȚAREA PRESEI SCRISE ȘI ONLINE, O DRAMĂ TĂCUTĂ ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE”...

Distribuie pe:

Fostul șef al Agenției Naționale de administrație Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, atrage atenția asupra situației dificile prin care trece în acest moment presa din România și critică Guvernul pentru lipsa unor măsuri care să ajute acest domeniu.

Printre altele, Gelu Diaconu afirmă că publicațiile se confruntă cu o lipsă acută de bani și că s-a ajuns să se dea oameni afară ori să le fie tăiate salariile cu 30 sau chiar 50%.

“Principalul motiv? În pandemia de Covid-19, companiile au diminuat drastic bugetele de publicitate. Nici până acum presa scrisă nu stătea prea bine, având concurenți direcți Google și Facebook, care înghit partea leului din banii de publicitate.

Motivul secundar? Guvernul nu a considerat necesar să gândească o schemă de sprijin pentru acest domeniu, ceea ce înseamnă pentru noi, cetățenii, că jurnaliștii devin demotivați și tot mai puțini, că politicienii devin tot mai relaxați când știu că nu mai au în ceafă ochii presei, că se produce ascensiunea publicațiilor care scriu la comanda politicienilor sau care promovează fake news (acestea din urmă nu au redacții adevărate și nici cheltuieli mari), iar informația va deveni tot mai puțină și de tot mai proastă calitate.

Să ceri solidaritate companiilor, să le ceri să înțeleagă că presa le-a fost un partener important, care le-a apărat interesele în fața statului, este contraproductiv. În business, nu există sentimente. Există doar contul de profit și pierdere. Așa funcționează lumea și nu tăiem acum firul în patru pe acest subiect. Responsabilitatea companiilor se îndreaptă în primul rând către acționari.

Dar Guvernului poți să îi ceri să realizeze că mass-media este una din principalele infrastructuri critice ale democrației. Dacă nu acționați acum, toată lumea va realiza că lăsați presa scrisă să moară încet, pe nevăzute, în mod intenționat”, scrie Gelu Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Lasă un comentariu