SEARA, PERSOANELE DE PESTE 65 DE ANI POT FACE PLIMBĂRI ÎN AER LIBER!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 340, din 27 aprilie 2020, a fost publicată Ordonanța Militară nr.10, adoptată de Ministerul Afacerilor Interne, ale cărei prevederi au intrat în vigoare imediat după publicare.

Cea mai importantă măsură adoptată este cea care modifică dreptul la circulație a persoanelor de peste 65 de ani, deocamdată tot pe baza declarației pe proprie răspundere.

Astfel, la art. 1 (1), se arată că „Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței (gospodăriei), este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos":  

(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței (gospodăriei), este permisă strict pentru următoarele motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință (gospodărie) și locul (locurile) de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare, ale familiei (susținătorilor) sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat; c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole; d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 7 -11 și 19-22, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței (gospodăriei), este permisă strict pentru următoarele motive: a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie sau domestice;

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea (însoțirea) unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie; c) deplasări scurte, în apropierea locuinței (gospodăriei), legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie sau domestice.

 *

La articolul 2 (1), Ordonanța militară nr. 10 prevede că „Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 7-11 și 19-22".

 

 

Lasă un comentariu