MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE INFORMEAZĂ - 150,6 MILIOANE LEI PENTRU PROGRAMUL NAȚIONAL APICOL 2020-2022

Distribuie pe:

Recent, în ședință de Guvern, a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea Programului Național Apicol 2020-2022.

“Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020-2022 este de 150.628 mii lei, din care 75.314 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Suma alocată PNA 2020-2022 este distribuită astfel: a) pentru anul 2020: 50.210 mii lei; b) pentru anul 2021: 50.232 mii lei; c) pentru anul 2022: 50.186 mii lei.

Ca element de noutate, față de PNA anterioare au fost stabilite măsurile de asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori, precum consultanța în apicultură, promovarea apiculturii și a produselor apicole, organizarea de cursuri și perfecționare în apicultură, achiziția de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii, în vederea obținerii fagurilor artificiali și achiziția de către formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii.

O altă completare cu privire la raționalizarea transhumanței și a stupăritului pastoral vizează achiziționarea de unelte apicole și echipamente de protecție precum și mijloace de transport apicol fără autopropulsie și de încărcare - descărcare a stupilor în pastoral.

De asemenea, în cadrul Programului Național Apicol 2020-2022 a fost inclusă o nouă acțiune referitoare la îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a acestora pe piață, ce constă în decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri în vederea atestării calității mierii”, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Creșterea calitativă a produselor apicole

Prin completările aduse Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 se urmărește sporirea numărului familiilor de albine, creșterea calitativă a produselor apicole și îmbunătățirea indicatorilor de producție. “Noile prevederi ale Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 vor genera extinderea ofertei de produse apicole, majorarea exporturilor și dezvoltarea economiei rurale, prin păstrarea tradiției de creștere a albinelor.

Totodată, din punct de vedere al impactului social și asupra mediului, Programul Național Apicol urmărește dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea și desfacerea producției de miere în condiții de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală și rațională a condițiilor și posibilităților naturale, precum și a resurselor din flora spontană.

Reamintim că țara noastră deține o îndelungată tradiție în domeniul creșterii albinelor și a realizării de produse apicole, apicultura impunându-se ca ocupație de sine stătătoare, încă din cele mai vechi timpuri”, precizează MADR.

Lasă un comentariu