Cercetători de la UBB Cluj Napoca au demonstrat existența unei specii de crocodili în Sudul Transilvaniei

Distribuie pe:

Un grup de cercetători ai Universității “Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a demonstrat existența, pe teritoriul României, a unei specii de crocodil care a trăit aici în trecut și care astăzi este prezentă în sud-estul Asiei. “Un grup de paleontologi a demonstrat existența unui tip de vertebrate fosile de crocodil din grupul gavialilor pe teritoriul României. Crocodilii din grupul gavialilor viețuiesc astăzi în sudul și sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității ieri de UBB.

“Pe baza unor dinți proveniți din rocile de la Turnu Roșu (fostă Porcești) cercetătorii specializați în cercetarea vertebratelor fosile au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenți în acea zonă în Paleogen, acum circa 34-48 milioane de ani. În acele timpuri, ape calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicații munți care astăzi revin Făgărașului”, se mai arată în comunicat.

Fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanță cu totul deosebită din două motive: pe de o parte dovedesc prezența unui grup nou de vertebrate fosile în România, iar pe de alta permit presupunerea unei migrații dinspre nord-vestul Africii spre ținuturile noastre.

Lasă un comentariu