FOCAR DE INFECȚIE CU NOUL CORONAVIRUS, LA UN CĂMIN DE BĂTRÂNI DIN CEUAȘU DE CÂMPIE

Distribuie pe:

Douăsprezece din cele 16 persoane vârstnice din cadrul centrului Eden Garden și trei membri ai personalului de îngrijire au fost depistate pozitiv cu COVID-19, fiind internate la Spitalul Clinic Județean Mureș, iar ancheta epidemiologică este în curs.

“Persoanele vârstnice sunt peste 60 de ani, cu patologii diverse, iar în cazul decesului se urmează procedura de recoltare de produs biologic și se trimite la Institutul Cantacuzino din nou pentru determinare. Ancheta va stabili în cele din urmă de unde a pornit link-ul epidemiologic. Testarea s-a făcut din cauză că unul dintre rezidenți a avut simptomatologie și s-a prezentat la SMURD, unde a fost rezultat pozitiv, iar în urma rezultatului am decis testarea tuturor rezidenților și a personalului existent la momentul respectiv în unitate”, a declarat presei directorul DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan.

Managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Daniel Porav-Hodade, a arătat că în urmă cu două zile spitalul a fost anunțat de către DSP Mureș cu privire la diagnosticarea pozitivă a unor asistenți de la un cămin de bătrâni privat.

“Deocamdată starea lor de sănătate este bună, nu au nevoie nici de suport respirator, nici măcar mască, nu au nevoie de ventilație. În schimb, toți acești pacienți sunt în vârstă, au foarte multe comorbidități, sunt imobilizați toți la pat, cu diferite grade de escare, sunt niște pacienți greu de tratat, necesită și am suplimentat numărul de asistenți și de infirmiere pe secția respectivă, fiecare 3-4 pacienți necesitând un cadru medical pentru îngrijire, nu pentru partea COVID, ci pentru patologia pe care o au și imobilizarea la pat. Sunt și pacienți de 90 de ani”, a detaliat managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Porav-Hodade.

“La ora actuală nu există date certe de unde s-au infectat aceste cadre medicale sau dacă au fost pacienți care au infectat cadrele medicale, datorită prezenței aparținătorilor în aceste cămine. Cert este că vorbim despre o infecție comunitară a cărei sursă exactă nu poate fi identificată.

Este singurul azil de bătrâni în care a apărut virusul. În Mureș există 1.000 de astfel de persoane instituționalizate, conform DGASPC, în toate aceste cămine s-au făcut testări la personal, în urmă cu două săptămâni DSP a făcut acest lucru, toți sunt negativi și se testează la fiecare tură, de două săptămâni. Este un semnal mare de alarmă cu privire la posibilitatea izbucnirii unor focare, ținând cont că aceste cămine au și până la 250-260 de locatari. Focare mari nu sunt menționate așa cum a fost cel din urmă cu aproximativ 3 săptămâni, dar sunt problemele care pot să apară pe parcurs, ținând cont de munca, stresul de aproximativ două luni, cu acestea pot să apară și diferite devieri de la protocoale și de la modul în care se protejează și cadrele medicale”, a subliniat dr. Porav-Hodade, citat de agerpres.ro.

Reprezentanții centrului au refuzat să comenteze situația, menționând numai că este o tragedie ceea ce s-a întâmplat. Pe poarta centrului rezidențial pentru îngrijirea bătrânilor este înscris faptul că așezământul este în carantină încă din luna martie, menționează sursa citată.

N.n. Surse din cadrul conducerii Centrului de îngrijire persoane vârstnice “Amicus” din aceeași comună informează că toți rezidenții au fost testați negativ, neînregistrându-se cazuri de infectări.

 

 

Lasă un comentariu