CUM A INFLUENȚAT STAREA DE URGENȚĂ VIAȚA ROMÂNILOR

Distribuie pe:

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a dat, recent, publicității un studiu privind evaluarea impactului stării de urgență asupra vieții românilor.

Ce ne-a lipsit - Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență. Pentru un sfert dintre respondenți drepturile și libertățile sunt cele care au lipsit cel mai mult în această perioadă, pentru 13% dintre participanți au fost călătoriile și vacanțele, iar 1 din 10 români declară că i-a lipsit cel mai mult socializarea.

Ce am făcut - În perioada stării de urgență, românii au navigat mai mult pe internet decât în perioada anterioară, s-au uitat mai mult la televizor și au vizionat într-o măsură mai mare filme decât într-o perioadă obișnuită.

O treime spun că au gătit mai mult decât obișnuiau, o cincime au mâncat mai mult, un procent similar spun că au citit mai mult, iar aproape un sfert declară că au făcut exerciții fizice de întreținere mai mult decât de obicei. Doar 1 din 10 români declară că a fumat, iar 3% că au consumat băuturi alcoolice mai mult decât înainte.

Ce am plănuit - Pe de altă parte, renovarea locuinței este proiectul la care s-au gândit peste jumătate dintre români în perioada stării de urgență, peste o treime s-au gândit să caute ceva de lucru în plus față de activitatea pe care o au deja, aproape un sfert s-au gândit să facă un curs sau o specializare, iar 1 din 5 români a luat în considerare să își facă o asigurare. 16% dintre participanții la studiu au luat în considerare ideea de a-și schimba locul de muncă și tot atâția s-au gândit să își deschidă o afacere. Doar 7% s-au gândit să ia un credit de consum și 5% unul ipotecar.

Lecții învățate - Aproape 1 din 5 români spun că principala lecție învățată pe perioada crizei generată de pandemie este importanța igienei. 10% dintre participanți declară că au conșientizat importanța celor dragi, 9% vorbesc despre importanța sănătății, iar 7% despre importanța respectării indicațiilor autorităților și responsabilitate.

Vârstnicii, persoanele din mediul rural și cei cu educație scăzută sunt mai optimiști în privința șanselor ca lucrurile să revină la normal până în iunie, în timp ce tinerii între 18 și 35 de ani sunt mai pesimiști cu privire la acest aspect.

Percepția pandemiei - Aproape jumătate dintre români spun că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos decât se crede, în timp ce 1 din 5 apreciază că este chiar mai periculos.

Femeile, vârstnicii, persoanele din sudul țării cred, în proporții mai ridicate decât media, că virusul este mai periculos decât se crede, în timp ce persoanele cu vârsta de cel mult 50 de ani, cei cu educație scăzută, care locuiesc în mediul rural, dar și respondenții din Moldova sunt de părere că virusul este mai puțin periculos.

În ceea ce privește gravitatea pandemiei, opinia românilor este împărțită: jumătate cred că autoritățile au exagerat gravitatea pandemiei și o altă jumătate cred contrariul.

Totodată, România va ieși mai dezbinată din criză, cred jumătate dintre români și doar 42% cred că țara noastră va ieși mai unită după această încercare.

Renunțarea la drepturi și libertăți - 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.

Mai dispuși să renunțe la drepturile și libertățile lor sunt respondenții între 51 și 65 de ani, femeile, cei cu educație scăzută și persoanele care locuiesc în mediul rural. Grija banilor este primordială pentru 17% dintre participanții la studiu, grija locului de muncă pentru 11%, iar grija pentru starea de sănătate pentru 9%.

După pandemie, activitățile de socializare și mișcare sunt primele pe lista românilor. În top sunt reuniunile cu familia și prietenii (31%), călătoriile (21%) și plimbările (15%).

Testare - da, vaccinare - ba! Românii sunt favorabili testării, dar mai reținuți în privința vaccinării împotriva coronavirusului. 6 din 10 români declară că ar fi dispuși să se testeze pentru a primi un “pașaport de imunitate” la Covid-19, în schimb doar 4 din 10 ar fi dispuși să se vaccineze odată ce ar exista un vaccin omologat, iar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă.

Aproape jumătate dintre români cred că după ieșirea din starea de urgență va scădea numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 din țară, în timp ce 30% cred că va crește.

Cum va evolua situația economică - Aproape două treimi (57%) dintre participanți cred că situația economică a României se va degrada, în timp ce aproape un sfert sunt de părere că se va ameliora.

În ceea ce privește situația financiară personală, 3 din 10 români cred că aceasta se va degrada, în timp ce 16% cred că va fi mai bună.

*

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 13-14 mai 2020, pe un eșantion reprezentativ de 1.027 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani. 

Lasă un comentariu