ATENȚIE, ȘTIRI FALSE (FAKE NEWS)! USTUROIUL NU PREVINE ȘI NU VINDECĂ BOALA!

Distribuie pe:

O serie de postări online pretind că dezvăluie diferite “remedii-minune” pentru noul coronavirus. Unele sunt inofensive, cum ar fi consumul de usturoi fiert, în timp ce altele sunt potențial periculoase, cum ar fi consumul de dioxid de clor - un înălbitor industrial. Niciunul din aceste pretinse “tratamente magice” (inclusiv vitamina C)

nu previne și nu vindecă boala COVID-19, atrage atenția FactCheck.org, una dintre organizațiile care colaborează cu Facebook pentru a combate dezinformarea difuzată prin postări pe rețelele de socializare.

Atenție! O rețetă care circulă în mediul virtual difuzează informația neadevărată potrivit căreia consumul de usturoi previne/ vindecă boala provocată de noul coronavirus, dovedindu-și eficiența în cazul multor pacienți. Mai importantă decât greșelile din postări este afirmația falsă potrivit căreia consumul de usturoi poate trata un virus care a ucis peste 2,7 milioane de oameni din întreaga lume, notează sursa citată.

Cu toate acestea, “rețetele miraculoase” despre “virtuțile” usturoiului s-au răspândit atât de mult încât OMS a demontat acest mit, menționând pe o pagină web dedicată zvonurilor despre virus: “Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Totuși, în actuala pandemie, nu există dovezi conform cărora consumul de usturoi îi protejează pe oameni de noul coronavirus”.

Usturoiul are reputația de a fi antimicrobian și antiviral, potrivit unei revizuiri sistematice citate de Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), specializat în medicină alternativă. Dar această analiză a inclus doar un singur studiu și a constatat că nu există dovezi suficiente că usturoiul ar putea preveni sau trata răceala obișnuită, potrivit NCCIH.

În general, cantitatea de usturoi din alimente este suficientă și sigură pentru consum. Dar suplimentele cu usturoi pot crește riscul de sângerare pentru pacienții în tratament anticoagulant, iar consumul de usturoi poate compromite eficacitatea unor medicamente, poate provoca balonări și poate agrava sindromul de colon iritabil. Centrul recomandă consultarea unui medic înainte de a utiliza terapii alternative, notează FactCheck.org, citând ca surse: OMS, Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și NCCIH.

Pe de altă parte, într-un clip video publicat de Comisia Europeană, președintele Ursula von der Leyen atrage atenția asupra valului masiv de informații false care circulă în legătură cu pandemia de COVID-19.

“Pot usturoiul și vitamina C să vindece coronavirusul? Nu. Virusul infectează numai oameni în vârstă? Nu. Dar am văzut acest tip de mesaje sau alte informații false online sau pe rețelele sociale. Circulă un număr tot mai mare de știri false cu privire la pandemia de coronavirus. Este un val masiv care crește din incertitudine, anxietate și dintr-un flux de știri în continuă schimbare”, a spus Ursula von der Leyen, citată de zf.ro.

Ea a mai declarat că va spori eforturile împotriva acestor informații false, întrucât unele se dovedesc a fi nu doar nefondate, ci extrem de periculoase.

“Mă îngrijorează faptul că unele dintre acestea pot fi cu adevărat dăunătoare: de exemplu, afirmația falsă potrivit căreia consumul de înălbitor vindecă virusul. Consumul de înălbitor poate fi mortal. De asemenea, mă îngrijorează că persoanele care fac aceste afirmații exploatează temerile cetățenilor cu privire la virus doar pentru a face bani. De exemplu, prin promovarea unui anumit tip de săpun foarte scump care se presupune că ar distruge virusul. Aceste practici trebuie să înceteze. Colaborăm cu platformele online și le încurajăm să își intensifice acțiunile de combatere a dezinformării cu privire la coronavirus”, a explicat von der Leyen: “Companiile care dețin rețele sociale trebuie să facă schimb de date cu comunitatea de verificare a informațiilor, astfel încât împreună să punem capăt acestor zvonuri periculoase. Vom continua să monitorizăm îndeaproape acțiunile pe care le promovează aceste platforme”.

The South China Morning Post, citat de bbc.com, a raportat cazul unei femei care a avut nevoie de tratament spitalicesc pentru o gravă inflamație a gâtului, după ce a consumat 1,5 kg de usturoi crud.

Se știe că, în general, consumul de fructe și legume este benefic pentru sănătate, dar nu există dovezi că vreun aliment ajută, în mod specific, la combaterea acestui virus, notează sursa citată.

Colegiul Național al Medicilor din România a postat, recent, pe pagina sa de socializare, următorul mesaj de interes public: “Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet. O campanie inițiată de Colegiul Medicilor din România care are ca scop informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor la care se expune atunci când internetul ia locul medicului”.

 

Lasă un comentariu