MODEL EMBRIONAR DIN CELULE UMANE STEM, FOLOSIT ÎN CERCETARE

Distribuie pe:

Oamenii de știință britanici de la Universitatea Cambridge , citați de descopera.ro, susțin că au creat, din celule stem embrionare umane, un model asemănător embrionilor pentru a putea studia unele dintre cele mai timpurii etape ale dezvoltării omului.

“Modelul creat de noi nu încalcă restricțiile etice privind folosirea embrionilor umani pentru cercetare. Acesta reproduce o parte din schița unui om și le va permite oamenilor de știință să studieze o etapă a dezvoltării umane, denumită cutia neagră, care nu a mai fost niciodată observată în mod direct.

Este interesant să asistăm la procesele de dezvoltare care până acum au fost ascunse vederii și studiului. Sperăm că înțelegerea acestor procese ar putea dezvălui cauzele defectelor și bolilor la naștere, ale omului, și va conduce la dezvoltarea unor teste pentru depistarea acestor probleme în timpul sarcinii.

Schița unui organism apare printr-un proces, cunoscut sub denumirea de gastrulație, care debutează la om la circa două săptămâni de la concepție. Gastrulația este denumită cutia neagră a dezvoltării umane, deoarece restricțiile legale nu permit cultura embrionilor umani în laborator după ziua a 14-a.

Această lucrare se adaugă la trusa de instrumente in vitro, de care oamenii de știință se pot folosi acum pentru a studia cele mai necunoscute stadii ale sarcinii umane, între săptămânile a 2-a și a 4-a, când femeile nu ar ști în mod normal că sunt însărcinate.

Pentru această lucrare, am conceput în laborator gastrule pe baza celulelor stem embrionare umane, acestea fiind ulterior tratate prin procese chimice. Gastrulele nu au potențial de a se dezvolta în embrioni compleți. Ele nu au neuroni și nici țesuturile necesare pentru implantarea în uter, ceea ce înseamnă că nu vor fi niciodată viabile dincolo de stadiile foarte timpurii și, prin urmare, sunt conforme cu standardele etice.

Modele anterioare, similare embrionului, create însă din celule stem ale șoarecilor sunt limitate în ceea ce privește informațiile pe care le pot oferi cercetătorilor despre dezvoltarea oamenilor”, explică specialiștii britanici.

Lasă un comentariu