LUMEA ÎN CARE TRĂIM - D'ALE PANDEMIEI...

Distribuie pe:

Banca Mondială: Pandemia duce la cel mai mare colaps economic din ultimii 150 de ani

Pandemia de Covid-19 a provocat un “șoc rapid și masiv” care a dus la cea mai mare prăbușire a economiei globale din ultimii 150 de ani, în ciuda asistenței financiare fără precedent, au declarat, săptămâna trecută, reprezentanții Băncii Mondiale (BM).

Se preconizează că economia mondială va scădea cu 5,2% în acest an - ceea ce înseamnă cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani - dar numărul mare de țări care suferă pierderi economice relevă că scăderea va fi mai drastică decât orice recesiune înregistrată în ultimul secol și jumătate, se arată în cel mai recent raport al Băncii Mondiale asupra perspectivelor economice globale.

“Este o perspectivă profund îngrijorătoare, întrucât criza poate lăsa cicatrici de lungă durată și va crea probleme majore la nivel mondial”, au declarat surse din cadrul conducerii BM.

Adâncimea crizei va arunca între 70 și 100 de milioane de oameni într-o sărăcie extremă - o perspectivă mai sumbră decât estimarea anterioară, de 60 de milioane, spun autorii raportului, precizând că, deși se preconizează o revenire a economiei în 2021, există riscul ca un al doilea val pandemic să compromită procesul de redresare și să transforme criza economică într-una financiară, care va cunoaște, la rândul ei, “valuri de falimente”.

Economiștii s-au străduit să măsoare impactul crizei, pe care au asemănat-o cu un dezastru natural global, dar, pur și simplu, impactul ei asupra atâtor domenii și țări afectate de pandemie a făcut acest lucru dificil. În SUA, recesiunea a început încă din februarie, după o creștere economică neîntreruptă, de 128 de luni.

În cel mai rău caz, recesiunea globală ar putea însemna o contracție a economiei de 8%, urmată de o redresare lentă, cu puțin peste 1%, în 2021, potrivit raportului. China, a doua putere economică mondială, este aproape singura țară din lume care va înregistra o creștere modestă a economiei în acest an.

Cel mai grav scenariu îl reprezintă situația în care, în cazul unul al doilea val al pandemiei, autoritățile ar putea fi constrânse să reinstituie carantina, caz în care PIB-ul mondial ar putea să se contracte cu 8%.

“Aceste întreruperi de activitate ar putea forța companiile să-și înceteze activitatea, dar și plata datoriilor”, în condițiile în care gradul de îndatorare al companiilor private era deja un subiect de îngrijorare înaintea crizei sanitare, avertizează raportorii.

Chiar dacă relansarea se va materializa anul viitor cu o rată de creștere de 4,2%, “în numeroase țări, recesiunile profunde provocate de Covid-19 ar urma să afecteze capacitatea de creștere pentru anii viitori”, mai notează raportul.

Nu e sigur că vaccinul va fi... sigur

Stoparea actualei pandemii va necesita un vaccin sigur și eficient, care să fie disponibil în întreaga lume. Pe măsură ce statele renunță la măsurile restrictive, liderii caută un vaccin preventiv care să permită revenirea la “epoca pre-coronavirus”, astfel încât economiile să nu se prăbușească sub greutatea Covid-19. Finanțate cu miliarde de dolari din fonduri publice, sunt în curs de dezvoltare peste 120 de vaccinuri de către companii puțin cunoscute, dar și de giganți farmaceutici din întreaga lume.

Este posibil să se realizeze mai multe vaccinuri, dar nu se știe clar când va fi gata vreunul dintre ele. Directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, Anthony Fauci, a sugerat că s-ar putea să dispunem de un vaccin până la finele acestui an, însă, în majoritatea cazurilor, e nevoie de ani de zile înainte ca un vaccin să intre pe piață. Creșterea producției până la posibilitatea fabricării a miliarde de doze va dura, de asemenea, mult timp. Pe de altă parte - reamintesc cercetătorii - , să nu uităm că, după mai bine de 30 de ani și 30 de milioane de decese, încă nu există un vaccin aprobat împotriva HIV/SIDA.

Imunizarea necesită investiții de sute de milioane de dolari și foarte puține proiecte au succes, existând riscul ca sume uriașe să fie investite în proiecte eșuate.

Cifre relevante: peste 120 de vaccinuri în curs de dezvoltare la nivel mondial, începând cu data de 5 mai, potrivit OMS; șase luni, în decursul cărora Anthony Fauci, cel mai important consilier medical al guvernului SUA, consideră că un vaccin ar putea fi gata; 319 milioane de dolari americani - costul minim pentru obținerea unui singur vaccin la stadiul de testare pe scară largă, conform unei estimări publicate în “The Lancet”.

Pandemia se va încheia doar odată cu instituirea imunizării în masă. Acest lucru se întâmplă atunci când destui indivizi dintr-o comunitate devin suficient de imuni pentru ca acea comunitate să nu mai poată fi afectată de o nouă infecție și se poate realiza în două moduri: 1) dacă o parte mare - poate 60% - dintr-o comunitate dezvoltă rezistență la infecție, ceea ce implică probabilitatea unor decese în plus și o povară crescută pentru serviciile de îngrijire a sănătății; 2) vaccinarea.

Se impune dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus care să se dovedească sigur și eficient, iar autoritățile sanitare ar trebui să-l pună la dispoziția unui număr suficient de indivizi. Vaccinurile necesită mai mult timp pentru a fi dezvoltate, deoarece trebuie dovedite a fi extrem de sigure, întrucât, spre deosebire de medicamente, sunt administrate unor indivizi sănătoși.

Până când răspândirea Covid-19 nu va fi ținută sub control, oamenii și industriile din întreaga lume - de la marile companii aeriene majore până la micile restaurantele de familie - vor continua să sufere.

În general, specialiștii sunt mai degrabă reticenți în ce privește dezvoltarea, “la repezeală”, a primelor vaccinuri contra Covid-19, atrăgând atenția că acestea nu vor împiedica infectarea: “Disperarea de a găsi, cât mai repede, o modalitate de a pune capăt pandemiei și de a revigora viața economică ar putea însemna realizarea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea sau decesul, dar nu și infectarea cu noul coronavirus”, spune prof. Robin Shattock de la Imperial College London.

Cel puțin unul dintre aceste prime vaccinuri se află în stadiu de experimentare pe oameni după ce a funcționat în boli grave - mai puțin în infecții - la animale.

Există tot mai multe dovezi - potrivit cercetărilor – că noul coronavirus se transmite și de către persoane asimptomatice, iar un vaccin care previne doar simptomele, nu și infectarea, poate duce la creșterea numărului de îmbolnăviri.

Vaccinurile sunt printre cele mai importante arme împotriva bolilor infecțioase și previn până la 3 milioane de decese pe an, potrivit OMS. Cu toate acestea, doar câteva sunt 100% eficiente. De exemplu, aproximativ 3% dintre persoanele care primesc vaccin împotriva rujeolei dezvoltă o formă ușoară a bolii și o pot răspândi și la alții.

 “Presupunerea mea ar fi că a doua zi după ce o persoană a fost imunizată, se va gândi: «Pot să revin la normal. Totul va fi bine. Nu își va da seama neapărat că ar putea fi, totuși, susceptibil de a se infecta»“, spune Michael Kinch, de la Universitatea St-Louis din Washington.

În încercările lor de a face față unei amenințări în creștere rapidă, dezvoltatorii apelează la tehnologii care nu au fost niciodată folosite cu succes la oameni, nefiind deocamdată clar modul în care vaccinul afectează infecțiile și infecțiozitatea, avertizează specialiștii.

Experții UE iau în considerare un anumit risc de revenire la măsuri de izolare în al doilea val de COVID-19

Riscul celui de al doilea val al pandemiei de infecții cu noul coronavirus suficient de mare pentru a necesita reimpunerea blocajelor în țările europene este “moderat spre ridicat” și depinde de reducerea treptată a restricțiilor și de modul în care oamenii le respectă, au declarat, săptămâna trecută, experți ai UE în domeniul sănătății. O evaluare a riscurilor pandemice realizată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) preconizează o creștere moderată a ratei de infecție în săptămânile următoare, deși vârful contagierilor a fost depășit în majoritatea țărilor europene.

“Pandemia nu s-a terminat. Este important să res-pectăm recomandările privind distanțarea fizică și să menținem standarde ridicate de igienă a mâinilor și etichetă respiratorie”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Potrivit evaluării, măsurile stricte de distanțare fizică impuse de multe guverne au redus transmiterea.

ECDC menționează că ordinele date populației de a sta în casă a fost “extrem de perturbatoare pentru societate, atât din punct de vedere economic, cât și social” și că multe țări au trecut acum la redeschiderea completă sau parțială a magazinelor și spațiilor publice.

În momentul de față, chiar înainte de perioada vacanței de vară, pe măsură ce statele membre relaxează restricțiile, există riscul ca oamenii să nu respecte măsurile aflate încă în vigoare din cauza “oboselii de izolare”, avertizează ECDC.

Potrivit experților, riscul creșterii incidenței Covid-19 la un nivel care poate necesita reintroducerea unor măsuri de control mai stricte rămâne ridicat dacă măsurile de relaxare se iau atunci când există încă o transmisie comunitară și dacă nu sunt sisteme adecvate de monitorizare, testare și urmărirea contacților.

Riscul ar fi moderat dacă măsurile de ieșire din izolare sunt introduse treptat, dacă transmiterea a fost redusă la niveluri sporadice și dacă sistemele de testare și monitorizare sunt aplicate în mod corespunzător.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joia trecută, la Geneva, că “riscul reapariției bolii rămâne unul real. Acum este momentul să fim și mai vigilenți. De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că, deși situația se ameliorează în Europa, ea se înrăutățește la nivel global”. (surse și foto - REUTERS, AFP, BLOOMBERG)

Lasă un comentariu