20 DE ANI DE LA SFINȚIREA A DOUĂ BISERICI NOI DIN PROTOPOPIATUL REGHIN DE CĂTRE PATRIARHUL TEOCTIST

Distribuie pe:

S-au împlinit 105 ani de când Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist Arăpașu vedea lumina zilei, motiv extrem de potrivit de a ne aduce aminte de chipul său plin de lumină, de vocea sa blândă și caldă care a încălzit sufletele noastre, de înțelepciunea sa de care s-a bucurat întreaga ortodoxie românească, și nu numai, mulți ani la rând. A stat cu demnitate și onoare mulți ani la cârma Bisericii Ortodoxe Române, făcând din aceasta una dintre cele mai apreciate Biserici din întreaga lume.

Dumnezeu a rânduit ca în timpul zilelor vieții sale, Patriarhul Teoctist să-și îndrepte pașii săi și pe pământul sfânt și binecuvântat al ținuturilor mureșene, scriindu-se prin aceasta o pagină de nepieritoare istorie pentru spațiul transilvănean, și în special pentru cel mureșean.

O vizită a Patriarhului Teoctist pe meleaguri mureșene a avut loc în anul 2000, în municipiul Reghin. Biserica cu hramul “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Parohia ortodoxă română “Petru Maior” Reghin, este o biserică reprezentativă în acest oraș, o biserică nouă, impunătoare, al cărei principal ctitor este Părintele Ilie Damian (fost protopop ortodox al Reghinului). Când biserica a fost terminată și dotată cu cele necesare desfășurării cultului divin, aceasta a fost sfințită în ziua de 24 iunie 2000, de către Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din acele vremuri, și de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei de atunci, înconjurați de un numeros sobor de preoți, acest moment fiind un mare prilej de sărbătoare pentru comunitatea reghineană și pentru ortodoxia de pe aceste meleaguri mureșene.

Tot în luna iunie a anului 2000, Valea Mureșului Superior și-a scris una din paginile memorabile de istorie. Localitatea Bistra Mureșului este o străveche așezare românească de pe Valea Mureșului Superior, este o vatră a românismului curat și a creștinismului ortodox pur și sănătos.

Memorabila biserică ortodoxă din Bistra Mureșului, comuna Deda, cu hramul “Tuturor sfinților” și “Sfântul Ioan Botezătorul”, a fost ridicată între anii 1986-2000. Preot slujitor este Părintele Sergiu Andone. Este o biserică impunătoare, ceea ce l-a determinat pe Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să o denumească “Catedrala Văii Mureșului”.

Într-adevăr, este o minunată catedrală a ortodoxiei de pe aceste meleaguri. În ziua de 25 iunie 2000, această măreață catedrală a fost sfințită de însuși Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României, alături fiindu-i Înaltpreasfințitul Andrei al Alba Iuliei (actualul mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului), Înaltpreasfințitul Cristofor, Mitropolit de Praga, Preasfințitul Ioan al Covasnei și Harghitei (actualul mitropolit al Banatului), Preasfințitul Vasile, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un numeros sobor de preoți (peste 80) și diaconi.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante episoade ale legăturii dintre vrednicul de cinstire și pioasă aducere aminte Patriarh Teoctist și Valea Mureșului Superior. Cu siguranță, Patriarhul Teoctist a pășit de mai multe ori pe acest pământ sfânt al Mureșului Superior. Patriarhul Teoctist a intrat în istorie, scriind, cu sufletul, cu viața și faptele sale mărețe, pagini de o neîntrecută frumusețe morală care se vor impune posterității ca o comoară scumpă, vrednică să fie păstrată și cinstită. De aceea, cu gândul înălțat spre cer îl rugăm pe Dumnezeu să-l odihnească cu Drepții Săi, hărăzindu-i un loc fericit în împărăția Sa cea veșnică.

Lasă un comentariu