ACTUALITATEA MUREȘEANĂ - PLOI TORENȚIALE ȘI INUNDAȚII ÎN TOT JUDEȚUL

Distribuie pe:

Populația din localitățile de pe râurile Mureș, Târnava Mică și Niraj a fost avertizată prin mesaje RO-ALERT, sâmbătă, 20 iunie, în urma emiterii codului roșu de ploi, pentru mai multe localități din județ (Sovata, Gurghiu, Hodac, Brâncovenești, Ibănești, Reghin, Batoș, Eremitu, Aluniș, Solovăstru, Beica de Jos, Suseni, Ideciu de Jos și Chiheru de Jos).

Potrivit ISU Mureș, pe parcursul zilei de sâmbătă, 20 iunie, în urma ploilor abundente, în județul Mureș au fost afectate opt localități, la care au intervenit pompierii mureșeni: Miercurea Nirajului, Suseni, Petelea, Reghin, Nadeș, Țigmandru, Silivașu de Câmpie și Zau de Câmpie.

În 24 de ore, au fost inundate 33 de case, opt subsoluri, 11 pivnițe, 37 de gospodării și a fost curățat/spălat drumul pe o lungime de aproximativ un kilometru. Concomitent, a fost construit un dig din 1.500 de saci în vederea protejării a 50 de gospodării. Pentru restabilirea situației de normalitate au intervenit forțe ale ISU Mureș, SVSU și alte structuri.

S-a intervenit cu 27 mijloace tehnice, autospeciale, motopompe, autoturisme de teren, patru ofițeri și 39 de subofițeri, alături de structurile SVSU din Ungheni, Gurghiu, Bălăușeri, Nadeș, Miercurea Nirajului, Suseni, Iernut, Acățari, precum și CNAIR - districtele Sărmășel și Reghin.

 

IBĂNEȘTI - COMUNA ACOPERITĂ DE APE

Ca urmare a revărsării pâraielor din zonă, toată comuna Ibănești a fost afectată de inundații, cele mai grave probleme fiind în Pietroasa, Dulcea, Pripon, Pârâu Mare, Macovești și Valea Iepii, informează primarul localității, Dan Vasile Dumitru: au fost inundate zeci de hectare de terenuri agricole, grădini, beciuri și s-au produs alunecări mari de teren și drum. Au fost afectate 40 de curți, 24 de kilometri de drumuri de piatră, iar 18 tuburi și podețe au fost înfundate.

Serviciul Voluntar Pentru Situații de Urgență - Ibănești, pompierii reghineni și localnicii au intervenit pentru decolmatarea șanțurilor.

 

O ZI GREA PE VALEA GURGHIULUI...

“A fost o zi grea pe Valea Gurghiului dar, din fericire, nu sunt victime omenești și animale pierdute. În Hodac au fost inundate 20 de pivnițe, 20 de podețe și 10 kilometri de drum comunal din piatră (...) Am făcut tot ce a fost omenește posibil în fața furiei apelor și acționăm, cu prioritate, pentru protejarea oamenilor și a agoniselii lor de o viață”, declară prefectul județului, Mara Togănel.

 

...ȘI LA VALEA LARGĂ

“Chiar și cei mai vârstnici locuitori spun că nu au văzut niciodată asemenea ploi. Din fericire, oamenii sunt bine și majoritatea animalelor au fost salvate (...). Monitorizăm situația din toate localitățile unde ar putea să apară probleme”, precizează prefectul.

 

...A VENIT APA ȘI L-A LUAT!

La Solovăstru, podul de lemn a cedat sub forța apei, informează primarul comunei, Ilie Chirilă Tătar, enumerând și alte pagube produse de inundații: “câteva podețe de pe pâraie, câteva străzi spălate de ape, beciuri la unele gospodării inundate, drumuri de câmp distruse, culturi agricole și fânațe inundate. Angajații primăriei, cu utilajele din dotare, buldoexcavator, tractor cu remorcă, plus două utilaje care ne-au venit în sprijin la solicitarea noastră, am intervenit în teren pentru a diminua, pe cât posibil, pagubele. Am încercat să răspundem tuturor solicitărilor cetățenilor, în funcție de situație. Dacă nu am reușit să rezolvăm chiar toate problemele apărute, suntem în continuare prezenți și vom interveni dacă este necesar. Din păcate, sunt informații că va ploua în continuare până miercuri, sperăm că ce a fost mai rău a trecut”, scrie edilul pe pagina sa de socializare.

 

...ALTUL MAI TRAINIC ȘI MAI FRUMOS...

Veste bună pentru locuitorii din satul Iod: a fost dat în folosință noul pod peste Mureș. “Podul cel vechi, de o sută de ani, era într-o stare foarte degradată. Noul pod era o investiție mult așteptată, care facilitează traficul și leagă comunitățile de pe cele două maluri ale Mureșului”, informează Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

 

“PANDEMIA” LOCALĂ UDMR + POL TAIE BANII LA DOUĂ INSTITUȚII BISERICEȘTI IMPORTANTE DIN ORAȘ!

Sub acest titlul, consilierul primarului, Claudiu Maior, ripostează, într-o postare pe pagina sa de socializare, împotriva atitudinii consilierilor UDMR și POL într-o chestiune de maximă sensibilitate:

“Măsurile de distanțare socială, purtarea obligatorie a măștii (peste masca cu care deja ne-au obișnuit aceste personaje sinistre) ne-au uimit și indignat când, la ședința Consiliului local (18 iunie - n.n.), consilierii UDMR+POL au votat împotriva alocării banilor pentru lucrări la două lăcașuri de cult ortodoxe. Se votează absolut discriminatoriu, dar pentru ce?! Ce au de împărțit cu bisericile cărora le-au tăiat fondurile? Le reamintesc celor de rea credință că niciodată, sub nicio formă, nu vom tolera ura, dezbinarea și războiul manipulant pe care liderii mai sus amintitelor fracții încearcă din răsputeri să le propage la Târgu-Mureș, devenit în ultimii 20 de ani un spațiu al armoniei, al multiculturalității, al normalității.

Înțeleg că a început bătălia alegerilor, dar asta nu înseamnă să lovești în ce au oamenii mai sfânt!”

 

COMERCIANȚII DE LA PLATOUL CORNEȘTI, AMENINȚAȚI CU EVACUAREA

În ședința Consiliului local de săptămâna trecută, cu toate că Executivul Primăriei Târgu-Mureș a cerut prelungirea acordurilor de ocupare a domeniului public până la sfârșitul anului, consilierii locali au aprobat demararea procedurilor de licitație, silindu-i, astfel, pe micii comercianți de la Platoul Cornești să elibereze amplasamentele, începând cu data de 15 iulie.

În cel mai bun caz, licitația se va finaliza la finele lunii august, dacă nu vor exista contestații, informează consilierul primarului, Claudiu Maior:

“Sper ca domnii consilieri locali să se reunească de îndată și să modifice HCL aprobat, pentru a se putea prelungi acordurile de ocupare a domeniului public și a se efectua o licitație într-un timp scurt. Totodată, am avut o întâlnire de lucru cu agenții economici de la Platoul Cornești pentru a le explica situația și a identifica cele mai bune soluții pentru a nu-și pierde micile afaceri”.

 

Lasă un comentariu