13 LA SUTĂ DINTRE ȘOFERII ROMÂNI S-AU BĂTUT CEL PUȚIN O DATĂ CU ALT PARTICIPANT LA TRAFIC!

Distribuie pe:

În cadrul campaniei “Fii treaz la volan!”, Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a realizat și sondajul “Cât de calm ești în trafic?”, conform căruia 80% dintre șoferii români sunt de acord cu faptul că persoanele care se enervează la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase în trafic.

Furia, manifestată prin gesturi și cuvinte obscene

În timp ce mai mult de jumătate dintre participanții la trafic (54%) susțin că se enervează din când în când la volan, în funcție de trafic, 11% se confruntă cu astfel de stări emoționale aproape de fiecare dată când circulă cu mașina, iar 30% au declarat că se enervează destul de rar atunci când conduc. În același timp, doar 5% dintre cei chestionați au spus că nu se enervează niciodată.

În ceea ce privește modul în care își exprimă furia, majoritatea (37%) optează pentru gesturi și cuvinte obscene, 17% folosesc o combinație de gesturi obscene și folosirea claxonului în mod agresiv, iar 4% au declarat că recurg la manevre agresive (urmărirea șoferului, frână, depășire la limită).

Pe de altă parte, o treime (33%) dintre cei intervievați arată că nu își manifestă furia verbal sau prin gesturi.

Un sfert dintre șoferi reacționează imediat la agresiuni

Potrivit sursei citate, un conducător auto din patru (25%) reacționează aproape imediat atunci când un alt șofer este agresiv față de el în trafic, 31% fac acest lucru doar în anumite cazuri, în funcție de starea personală, în timp ce 32% nu reacționează niciodată agresiv în această situație.

De asemenea, circa 43% dintre conducătorii auto declară că nu au dat niciodată flash-uri unui șofer care mergea mai încet în fața lor, iar 11% mărturisesc că fac acest gest des.

În plus, 13% dintre șoferi spun că au intrat într-o confruntare fizică cu un alt șofer cel puțin o dată, 18% dintre participanții la sondaj au coborât cel puțin o dată din mașină ca să se certe cu un alt șofer, iar 12% s-au abătut cel puțin o dată din drum ca să urmărească un alt șofer care le-a tăiat calea.

Peste jumătate simt pericol fizic în trafic

Cercetarea de specialitate arată că jumătate dintre șoferi au recunoscut că s-au simțit în pericol fizic în trafic, respectiv 31% o dată sau de două ori de când sunt șoferi, iar 12% de câteva ori în ultimul an.

Totodată, doar 16% dintre participanții la sondaj nu au primit niciodată flash-uri în trafic, 36% au fost ținta unor astfel de gesturi de câteva ori în ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare dată când conduc, 9% aproape în fiecare săptămână).

Peste trei sferturi (76%) dintre cei chestionați nu au fost confruntați niciodată de un șofer care s-a dat jos din mașină ca să se certe cu ei, însă un șofer din cinci a pățit cel puțin o dată acest lucru.

Cei mai mulți dintre conducătorii auto (82%) au declarat că nu au fost niciodată urmăriți de un alt șofer care a considerat că a fost defavorizat în trafic (i s-a tăiat calea, nu i s-a acordat prioritate etc.), însă restul de 18% au pățit acest lucru cel puțin o dată.

*

Sondajul “Cât de calm ești în trafic?” s-a desfășurat online, în perioada 24 iunie - 12 iulie 2020, iar la el au participat 9.644 de respondenți, dintre care 8.885 de șoferi (92%). Circa 74% dintre aceștia conduc zilnic, iar 20% de câteva ori pe săptămână.

În ceea ce privește genul participanților, 66% sunt bărbați și 31% femei (3% au preferat să nu specifice), iar în ceea ce privește vârsta, majoritatea se încadrează în categoria 18 - 55 de ani (46% din totalul participanților la sondaj au între 18 - 25 de ani, 24%, între 35 - 55 de ani și 23%, între 26 - 34 de ani). 

Lasă un comentariu