COMPARTIMENT DE PRIMIRI URGENȚE, INAUGURAT LA REGHIN

Distribuie pe:

Miercuri, 5 august, a fost inaugurat noul Compartiment de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal „Eugen Nicoară" din Reghin, investiție în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei, sumă alocată de la bugetul local. Unitatea este destinată pacienților din Reghin, dar și celor din localitățile pe care spitalul le deservește, fiind un spațiu generos de 300 de metri pătrați, comparativ cu vechiul Centru, impropriu pentru desfășurarea activității medicilor. Bazele proiectului au fost puse încă din 2017, a precizat primarul municipiului, Maria Precup, care a tăiat panglica inaugurală, alături de reprezentanți ai spitalului reghinean.

„Avem doctori și cadre medicale de specialitate, care nu ne-au dezamăgit…Merită, atât dânșii, cât și pacienții, ținând cont că sunt peste o sută de mii de locuitori pe care spitalul municipal îi deservește. Această investiție era necesară, nu am avut nicio problemă în alocarea sumelor, colegii mei, indiferent de culoarea politică, au fost de acord.

Ținând cont că avem peste 24 de mii de pacienți, anual, este necesar să fie un spațiu generos. Dacă până acum aveam patru paturi, acum avem zece, ceea ce înseamnă că pacienții nu o să mai stea înghesuiți să-și aștepte rândul pentru a se elibera un pat.

Trebuie să specific un aspect important: faptul că această investiție, fiind începută din 2017 și terminată acum, nu are nicio legătură cu campania electorală. Abia acum au fost terminate lucrările.

Am fost nevoiți să facem o asemenea investiție, pentru că spitalul este în proces de retrocedare și sunt interzise investițiile în clădirea pe care o avem în folosință, fiind nevoie să facem o clădire care să fie aproape de celelalte secții, pentru a nu purta pacienții.

„Faptul că nu l-am putut inaugura anul trecut a fost, oarecum, pentru noi, un avantaj în perioada stării de urgență, pentru că o parte din această clădire a fost folosită pentru trierea bolnavilor. Această investiție, cât și computerul tomograf relaxează activitatea de la Târgu-Mureș, pentru că putem să rezolvăm mult mai multe cazuri, datorită dotărilor pe care acum le avem", a declarat primarul municipiului.

„Am preluat conducerea acestui spital anul trecut, în 3 mai. Atunci era un simplu planșeu de beton în această locație. În acest interval de timp, s-a realizat construcția modulară și s-au realizat dotările. Am avut tot sprijinul consiliului local și al doamnei primar, necondiționat. Ne-au ajutat să achiziționăm echipamente și toate dotările sunt performante, de ultimă generație. Sper ca pacienții să fie mulțumiți. Personalul nostru este unul dedicat. Sperăm să realizăm lucruri frumoase în această locație.

Este foarte important că avem condiții optime în această locație unde avem sistem de ventilație cu filtre hepa, avem instalații de oxigen, pacienții noștri beneficiază de tot suportul de care au nevoie. Anul trecut am achiziționat cu fonduri de la Ministerul Sănătății un computer tomograf pentru care a fost reabilitată centrala termică a spitalului și în două săptămâni vom reuși să inaugurăm și acea clădire", a spus Emilia Marcoci, directorul Spitalului.

Cadrele medicale sunt mulțumite de noile condiții în care își vor desfășura activitatea: „Avem sală de așteptare a pacienților, spațiu de triaj, spațiu de ghipsare, spațiu de igienizare/deparazitare, cameră de reanimare unde pacienții de urgență gradul O vor intra direct și acolo vor fi monitorizați, supravegheați. Avem spațiu de evaluare și tratare imediată pentru pacienții de cod galben, verde, spațiu de urgență minore, avem defibrator, tărgi noi, avem ecograf cu trei sonde, grupuri sanitare separat pentru pacienți și personal etc. Concret, avem un spațiu care corespunde din toate punctele de vedere, aparatura, dotările necesare și condițiile pentru desfășurarea actului medical. Avem cinci linii de gardă, cinci medici specialiști în medicină de urgență", a detaliat dr. Anatolie Dabija, medic specialist urgență. (sursa și foto - glasulvailor.ro) (I.S.)

 

Lasă un comentariu