“PIELEA ELECTRICĂ”, O ȘANSĂ PENTRU CEI CU PROTEZE ALE MEMBRELOR

Distribuie pe:

Cercetătorii singaporezi de la Universitatea Națională, citați de descopera.ro, afirmă că au realizat o “piele electrică”, despre care susțin că poate recrea simțul tactil, ceea ce le va permite persoanelor care au montate proteze ale membrelor să detecteze obiecte și să le simtă textura sau chiar temperatura și durerea.

“Despre invenția noastră, numită piele electrică, credem că le va permite persoanelor care au proteze ale membrelor să detecteze obiecte și să le simtă textura sau chiar temperatura și durerea.

Dispozitivul, denumit ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin), este compus din 100 de microsenzori și are dimensiunea de aproximativ un centimetru pătrat.

ACES poate procesa informații mai rapid decât sistemul nervos uman și recunoaște între 20 și 30 de texturi diferite. De asemenea, acest sistem poate citi alfabetul Braille cu un nivel de acuratețe de 90%.

De obicei, oamenii trebuie să mângâie o suprafață pentru a-i simți textura, dar în acest caz pielea ACES, după o singură atingere, poate detecta texturi diferite, dispozitivul fiind dotat cu algoritmi AI de învățare rapidă. De exemplu, o demonstrație a arătat că dispozitivul poate detecta că o minge din cauciuc este moale, iar una din plastic solid este tare.

Atunci când îți pierzi simțul tactil devii, practic, amorțit, iar persoanele cu proteze ale membrelor se confruntă cu această problemă. Astfel, prin obținerea unei versiuni artificiale de piele pentru protezele lor, ei pot strânge o mână și-i pot simți căldura sau dacă are pielea fină, precum și cât de tare strâng respectiva mână.

Acest concept a fost inspirat de o scenă din trilogia Star Wars, în care personajul Luke Skywalker își pierde mâna dreaptă și îi este înlocuită cu o proteză robotică, proteză ce identifică și senzațiile tactile.

Totuși, această tehnologie este încă în faza experimentală, însă este urmărită cu un interes deosebit, în special de către comunitatea medicală”, concluzionează oamenii de știință singaporezi. (L.P.)

 

Lasă un comentariu