La Băile Tușnad - Grădiniță nouă, cu sprijinul statului ungar

Distribuie pe:

Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politicile naționale ale Ungariei, a depus vineri după-amiază, la Băile Tușnad, piatra de temelie a unei noi grădinițe, care va fi construită cu sprijinul statului ungar, informează MTI.

Politicianul a explicat că, deși Budapesta nu va mai demara noi investiții în Transilvania (dată fiind actuala situație economică), fondurile destinate construcției grădiniței sunt unele care au fost deja alocate Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR). Uniunea a achiziționat un teren, s-a ocupat de proiectul clădirii și a obținut autorizațiile necesare ridicării acesteia, încât statul maghiar nu trebuie să aloce alte resurse pentru construcția grădiniței.

Secretarul de stat a remarcat că din moment ce acest oraș găzduiește în fiecare an Universitatea de Vară de la Tușnad și a devenit un loc important din punctul de vedere al politicilor naționale ungare, statul maghiar trebuie să sprijine dezvoltarea așezării și în alte domenii: “Rezultatele din perioada trecută demonstrează că împreună putem atinge toate obiectivele pe care ni le-am propus. Nu trebuie să fim nesiguri, nu trebuie să ne speriem atunci când apar dificultăți, pentru că dificultăți au existat întotdeauna”.

Botond Burus Siklódi, președintele UCDMR, a declarat că se speră că în următorul an școlar copiii vor putea beneficia deja de noua grădiniță. Depunerea pietrei de temelie reprezintă doar un moment festiv, întrucât lucrările de construire au început deja.

Potrivit președintelui UCDMR, în Băile Tușnad a fost achiziționat un teren de 2.158 de metri pătrați, pe care va fi construită o grădiniță modernă, cu o suprafață utilă de 335 de metri pătrați, în care vor putea funcționa trei grupe cu program prelungit. Valoarea investiției se ridică la 855.000 de euro. Întrebat dacă vor reuși să finalizeze construirea clădirii din suma alocată anterior, chiar și în condițiile unei inflații crescute, Siklódi a declarat că, dacă banii nu vor fi suficienți și pentru mobilier și amenajările exterioare, municipalitatea s-a angajat ca în cazul în care nu vor reuși să găsească o sursă suplimentară, se va alătura proiectului. Tot la finele săptămânii, a fost inaugurată și clădirea comună renovată a grădiniței și școlii primare din Iacobeni, județul Harghita. UCDMR a fost partener al statului ungar și în acest proiect. Aproximativ 84% din costurile lucrărilor de renovare, în valoare de 225.000 de euro, au fost asigurate de statul maghiar, iar restul de către municipalitate.

După inaugurare, secretarul de stat ungar a declarat pentru MTI că edificiul recent renovat a fost construit în urmă cu 110 ani, cu sprijinul statului maghiar. La acea vreme, guvernul maghiar a considerat că trebuie făcut tot posibilul pentru ca zona respectivă, izolată de împrejurimile sale, să pornească pe calea dezvoltării: “Și astăzi trebuie să facem totul pentru ca oamenii care locuiesc aici să se poată bucura de o calitate a vieții similară cu cea din orice alt colț al Bazinului Carpatic”, a declarat oficialul ungur. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu