„RECUNOȘTINȚĂ VETERANILOR MUREȘENI" ÎN VIZITĂ LA VETERANII DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Continuându-și frumosul obicei de a-i sărbători pe cei mai vârstnici ostași ai Patriei - veteranii de război - adevărați „eroi în viață", Filiala județeană Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, la inițiativa și împreună cu Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, reprezentat de inimosul comandant al Comenduirii de garnizoană, locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu, trecând peste implicațiile luptei cu un inamic perfid - SARS-Cov-2 - au reușit ca în zilele de 19 și 21 august 2020, să-i viziteze la domiciliul acestora, pe veteranii de război Kron Ernest Ștefan (Târgu-Mureș) și Covaci I. Ioan ( Zau de Câmpie).

Primul vizitat a fost locotenentul în retragere Kron Ernest Ștefan, care a împlinit în 19 august 2020 vârsta de 96 de ani. La ora stabilită, înfruntând o ploaie deasă care s-a pornit pe neașteptate, am fost întâmpinați în pragul atelierului de legătorie, unde, de altfel, a primit și raportul din partea vizitatorilor.

Bucuria deosebită se putea citi pe ușor pe fața sa, bucurie exprimată și prin cuvintele de mulțumire pentru vizita la care nu se așteptase.

Spuneam că ne-a așteptat în pragul atelierului de legat cărți. Da! Încă mai lucrează la această vârstă. Nu așa cum și-ar dori, dar lucrează din pasiune și regretă că nu are cui să-și predea ștafeta de legător de cărți, pe care a moștenit-o, el fiind a treia generație. Nu are cui să o lase, pentru că nu a avut copii. O impresie deosebită ne-au făcut utilajele din atelier, unele vechi de peste 150 de ani, foarte bine întreținute și păstrate, toate în stare de funcționare.

Repede am trecut la poveștile din armată. Și-a amintit cu multe amănunte momentele plăcute și cele mai puțin plăcute din timpul războiului, pe care le-a trăit alături de camarazii săi la obiectivele militare și civile, la paza cărora și-a făcut datoria de militar.

A primit cu multă plăcere simbolicele cadouri constând în diplome aniversare și mici obiecte care să-i amintească că nu a fost dat uitării. Au ținut să-i fie alături, în ziua aniversară a nașterii sale, reprezentanții Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, prin locotenent-colonelul Sergiu-Petru Colceriu - comandant al Comenduirii de garnizoană Târgu-Mureș, și plutonier adjutant Sorin Archiudean, de la aceeași structură, care a avut responsabilitatea imortalizării evenimentului împreună cu președintele filialei Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război - general-maior în retragere Gheorghe Popa.

Povestindu-ne viața sa și a familiei sale, am reținut că au fost 6 frați: 5 surori și el - singurul fecior. Toți longevivi, ca și părinții lor. Singura soră în viață a pășit în anul 100.

Urându-i sănătate și un călduros „La mulți ani!", cu greu ne-am despărțit de veteranul nostru, cu promisiuni din partea ambelor părți că ne mai vedem și în anii următori.

Veteranul de război Ioan I. Covaci este ultimul veteran de război din comuna Zau de Câmpie, județul Mureș. Din inițiativa filialei Mureș și a subfilialei Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, împreună cu Comenduirea garnizoanei Târgu-Mureș, Primăria comunei Zau de Câmpie și Parohia ortodoxă din localitate, i-au sărbătorit, în 26 august 2018, împlinirea frumoasei vârste de 95 de ani.

Veteranul de război Ioan I. Covaci s-a născut în localitatea Zau de Câmpie, unde a muncit, alături de familie, la munca câmpului și și-a făcut pregătirea de premilitărie. Este încorporat în Armata României în 20 aprilie 1944 și intră în luptă cu Batalionul 6 Pionieri din Divizia 20 Infanterie, începând cu 18 septembrie 1944, inițial pentru refacerea podului peste Mureș de la Lunca Mureșului, pe care l-au menținut, și a asigurat trecerea trupelor române și sovietice, care se pregăteau să declanșeze ofensiva pentru eliberarea părții de nord-vest a României, cedată temporar Ungariei perin odiosul Diktat de la Viena.

A urmat sau precedat unitățile Diviziei, în funcție de misiunea primită, prin localitățile: Unirea, Câmpia Turzii, Viișoara, Cojocna, Apahida, Soporu de Câmpie, Carei, apoi pe teritoriul Ungariei și Cehoslovaciei, până în 10 mai 1945, când s-a terminat războiului în Europa.

Înapoiat în țară, în calitate de pionier (genist), a participat la măsurile de deminare a unor obiective din zonele Sovata, Praid, Bilbor și Borsec.

Acum, când am venit să-i urăm viață lungă și liniștită, la cei 95 de ani, și-a amintit cu plăcere de toți cei ce i-au fost alături la sărbătorirea zilei de naștere în 2018: preotul paroh Ion Florea, preotul pensionar Gheorghe Oltean, viceprimarul comunei Zau de Câmpie și mulțimea de rude apropiate din rândul celor 28 de nepoți și 45 de strănepoți și stră-strănepoți. A ținut să arate că păstrează la loc de cinste diplomele și obiectele primite cu ocazia fericitului eveniment. Totodată, și-a exprimat mulțumirea față de toți cei care l-au felicitat și prin cuvinte simple, dar spuse din suflet, l-au îmbărbătat. Și pentru că, considerăm că cele spuse sunt numai merite ale locotenentului în retragere Ioan I. Covaci, vom relua parte din cuvântul generalului-maior în retragere Gheorghe POPA - președintele filialei județene Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război: „Aveți în față un om puternic, un erou în viață, al neamului românesc, un oștean al Armatei României, care a pus mai presus de interesele sale și ale familiei sale, interesele României, libertatea și unitatea neamului românesc, al cărui fiu a fost și este. Camaradul nostru, Ioan Covaci, este ultimul veteran de război în viață, din comună, el și alții ca el îi reprezintă sutele de mii de militari ai Armatei României, care au fost pe front, departe de familie, departe de viața obișnuită. Și-au făcut datoria față de România, fără să ceară nimic în schimb. Pentru jertfa lor trebuie să-i cinstim atâta timp cât mai sunt în viață. Transmit camaradului nostru salutul tuturor veteranilor de război și un călduros «La Mulți Ani!»."

La aniversarea din acest an au fost prezenți: fiicele Maria Hulpe, Salomia Cocoară și Nastasia Miheșan, fiii Ionel și Dumitru, nepoata Turdean Mitruța și strănepotul Cocoară Mihai, alături de preotul paroh (pensionar) Oltean Gheorghe.

Cele 2 activități fac parte dintr-un proiect mai amplu al Garnizoanei Târgu-Mureș, intitulat sugestiv „Recunoștință veteranilor mureșeni", care se va derula până la sfârșitul anului 2020. Suita de proiecte dedicate veteranilor de război se desfășoară neîntrerupt, din anul 2015, an care a fost declarat „Anul veteranilor de război", cu prilejul aniversării a 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dacă la data demarării primului proiect, în luna februarie 2015, în județul Mureș mai traiau 414 veterani de război, la jumătatea lunii august 2020, numărul acestora s-a redus la doar 64 de veterani de război, conform datelor furnizate de Casa de Pensii Mureș. De asemenea, mai sunt în viață 2 văduve de război și 964 de văduve de veterani de război.

GENERAL-MAIOR (RETRAGERE)

GHEORGHE POPA,

Președintele Filialei Județene Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război

Foto: SORIN ARCHIUDEAN ȘI HEGHEȘ ALEXANDRU

 

Galerie Foto: https://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/VETERANI.pdf

 

 

 

 

Lasă un comentariu