ACTUALITATEA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

JUDEȚUL A PRIMIT INTEGRAL SUMA SOLICITATĂ DE LA GUVERN PENTRU REFACEREA OBIECTIVELOR PUBLICE AFECTATE DE INUNDAȚII

Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, alocarea a 21.726.000 de lei județului Mureș, pentru refacerea obiectivelor publice afectate de inundații. Suma a fost primită integral, urmând a fi distribuită celor 41 de unități administrativ-teritoriale din județ.

Potrivit senatorului Cristian Chirteș, este vorba de cea mai rapidă intervenție a Executivului în județ, după o situație de urgență, ca urmare a intervenției prompte a prefectului, din timpul inundațiilor. “În timp ce unii caută mila alegătorilor, că doar peste două luni vor să-și asigure locurile călduțe, Guvernul PNL este alături de mureșeni”, comentează parlamentarul mureșean.

 

LUCRĂRILE LA PÂRÂUL POCLOȘ VOR FI GATA PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI

Ervin Molnar, directorul general al Agenției Naționale Apele Române, a verificat, zilele trecute, modul în care decurg lucrările executate de echipele Agenției Bazinale de Apă (ABA) Mureș, pe pârâul Pocloș, constatând că acestea sunt mobilizate exemplar și că se lucrează intens.

Sunt în curs de executare lucrări pe sectorul delimitat de podul rutier de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (amonte) și podul rutier de pe strada Budai Nagy Antal (aval), fiind îndepărtată vegetația din apă și de pe maluri, realizându-se și un dig provizoriu, din 2.000 de saci cu nisip, pentru accesul lucrătorilor în albia pârâului. Urmează ca, în perioada următoare, specialiștii ABA Mureș să realizeze un canal de scurgere, format din elemente prefabricate, care să preia debitele mici din perioadele secetoase și să faciliteze colectarea apei. “Dacă nu vom avea fenomene hidrometeorologice neprevăzute, mai mult ca sigur, până la sfârșitul anului, lucrările vor fi terminate și vom putea să redăm târgumureșenilor un curs de apă plăcut vederii, cu apă de calitate superioară celei de acum”, apreciază Ervin Molnar. Potrivit acestuia, lucrările vor avea ca rezultate ameliorarea exploziei de vegetație acvatică și limitarea depunerilor aluvionare.

Costurile de execuție sunt estimate la 3,8 milioane de lei, fiind suportate integral din surse proprii ale ABA Mureș.

 

APEL CĂTRE MUREȘENI: DONAȚI SÂNGE!

De la începutul crizei generate de noul coronavirus, numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ în județ. În toată această perioadă, angajații Spitalului Clinic Județean Mureș au sprijinit Centrul Regional de Transfuzie Sanguină prin donări voluntare de sânge pentru a asigura necesarul de care au nevoie pacienții, demersul fiind susținut de angajați din aparatul administrativ, conducerea spitalului, dar și de pe diferite secții, informează conducerea unității medicale.

Ieri, 20 iulie, 25 de cadre medicale din Secția Clinică Ortopedie și Traumatologie, coordonată de prof. univ. dr. Pop Tudor Sorin, au răspuns apelului. Toți cei care au posibilitatea, doresc și pot să doneze, sunt rugați să meargă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, Târgu-Mureș, strada Molter Károly nr. 2, pentru a susține activitatea operatorie a secțiilor chirurgicale.

 

SE ZBOARĂ, DIN NOU, SPRE LONDRA!

Au fost reluate cursele aeriene din Târgu-Mureș spre Londra, informează președintele Consiliului Județean, Peter Ferenc. Compania Wizzair operează două curse pe săptămână, pe ruta Târgu-Mureș (Aeroportul Transilvania) - Londra (Aeroportul Luton), în zilele de luni și vineri.

 

DRUMUL SPRE MĂNĂSTIREA RÂMEȚ, BLOCAT PESTE 5 ORE DE O ALUNECARE DE TEREN

Drumul județean care asigură legătura cu Mănăstirea Râmeț a fost blocat luni, 20 iulie, timp de peste 5 ore după o alunecare masivă de teren. Autoritățile au mobilizat utilaje și s-a reușit deblocarea șoselei, dar, pentru că nu prezintă siguranță pentru conducătorii auto, ar urma să fie închis peste noapte pentru consolidarea malului de pământ și piatră. Drumul asigura legătura cu Mănăstirea Râmeț, unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Transilvania (sursa și foto - tirnaveni.ro).

 

LUCRĂRILE SE APROPIE DE FINAL PE AUTOSTRADA A3 - LOTUL IERNUT - CHEȚANI

Lucrările se apropie de final pe Autostrada A3, Lotul Iernut - Chețani, stadiul fizic al șantierului apropiindu-se de 95%. În aceste zile se lucrează la finisaje, amenajări de siguranță rutieră și aplicarea ultimelor straturi de asfalt, informează Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov.

 

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE LA ACADEMIA DE POLIȚIE. SUNT 588 DE LOCURI SCOASE LA CONCURS!

Până la 27 iulie, persoanele interesate, care îndeplinesc condițiile de recrutare, se pot înscrie la concursul de admitere la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, informează ISU Mureș. Detaliile despre procedura de admitere, numărul de locuri aprobate pe facultăți, formularele și documentele necesare completării dosarului de recrutare și alte date de interes sunt postate pe site-urile Ministerului Afacerilor Interne (https://www.mai.gov.ro/.../institutii-de-invatamant-fo rmare-.../), Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, inspectoratelor generale și ale unităților de recrutare.

În acest an, vor fi scoase la concurs 588 de locuri, dintre care 100 cu taxă, la Facultățile de Poliție, de Poliție de Frontieră, de Jandarmi, de Științe Juridice și Administrative și de Pompieri.

Activitățile organizate în vederea recrutării și selecției candidaților se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a potențialelor îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 în rândul candidaților și al personalului implicat, precizează sursa citată.

 

LOC DE PROMENADĂ PENTRU SIGHIȘORENI

Începând din această vară, curtea Clubului Copiilor va putea fi folosită ca loc de promenadă și relaxare, în fiecare zi între orele 9 și 20, cu respectarea normelor de protecție și distanțare fizică, informează reprezentanții municipalității.

Primăria Sighișoara a solicitat, în acest sens, acordul Palatului Copiilor Târgu-Mureș, a cărui conducere a transmis că spațiul va putea fi folosit, pe perioada vacanței, ca loc de plimbare și relaxare, în condițiile în care este sigur și izolat de aglomerația urbană și traficul rutier.

 

PREZENȚĂ ARHIEREASCĂ ÎN PROTOPOPIATUL LUDUȘ

Duminică, 19 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș - păstorită de preoții Lucian Voșloban și Constantin Savu - unde, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Ieri, 20 iulie 2020, Înaltpreasfințitul a fost prezent în mijlocul obștii monahale și al credincioșilor de la Mănăstirea “Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Sânger-Cipăieni, Protopopiatul Luduș, oficiind slujba de binecuvântare a iconostasului Bisericii și Sf. Liturghie cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului locașului de rugăciune - Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

 

Lasă un comentariu