EMISIILE DE CARBON ȘI PRODUCEREA DE ELECTRICITATE

Distribuie pe:

Pentru prima dată, a fost întocmită o statistică a emisiilor de carbon rezultate în urma producerii de electricitate.

În fruntea acestui clasament al marilor poluatori în domeniul electricității se află Statele Unite. Cercetarea a fost întocmită de Centrul pentru Dezvoltare Globală din Statele Unite. Studiul arată că, dintr-o listă de 50 de mii de centrale electrice, cea mai poluantă dintre ele se găsește în Taiwan. Însă 25 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră produse de centralele electrice provin din Statele Unite. În clasamentul poluatorilor, după SUA, urmează China, Rusia și India.

Autorul studiului, doctor David Wheeler, remarcă faptul că în țările în curs de dezvoltare precum India și China emisiile de carbon sunt în creștere accelerată.

Pe cap de locuitor, clasamentul arată cu totul diferit, cetățenii australieni fiind cei mai mari consumatori de electricitate, drept urmare sunt și cei mai mari poluatori.

 

PRIMUL CREIER CHIMIC

Primul creier chimic are dimensiuni minuscule și ar putea deveni în viitor o telecomandă pentru dirijarea nanoroboților. Invenția are un diametru de numai 2 miliardimi de metru și în timpul unor teste a reușit să controleze simultan opt mașini microscopice.

Cu ajutorul unor microscoape electronice speciale, cercetătorii trimit informații unei singure molecule, care la rândul său modifică starea celorlalte 16. Acestea transmit informațiile primite mai departe, către un număr enorm de nanoroboți, cu dimensiuni moleculare. Noul creier chimic joacă astfel rolul unui procesor de calculator, dar are dimensiuni mult mai mici.

Autorii minusculului creier spun că într-un viitor nu prea îndepărtat acesta va putea dirija nanoroboții folosiți în scopuri medicale. Roboții ar putea fi introduși de către medici în corpul uman ca să trateze diferite boli, iar creierul chimic i-ar dirija prin organismul bolnav spre punctele de interes - cum sunt tumorile de exemplu.

Speranțele creatorilor creierului chimic sunt împărtășite de numeroși alți specialiști din domeniul nanotehnologiilor, care speră că într-o zi roboții moleculari vor deveni soluția cea mai eficientă de luptă împotriva cancerului.

 

POTRIVIT UNUI STUDIU GLOBAL REALIZAT ONLINE, TELEFOANELE MOBILE CONTRIBUIE LA STABILIREA UNUI ECHILIBRU OPTIM ÎNTRE VIAȚA PROFESIONALĂ ȘI CEA PERSONALĂ

În ultimul timp, gestionarea de activități multiple în același timp a devenit un stil de viață pentru cei mai mulți dintre noi. Împărțindu-și timpul între muncă, familie și viața socială, în prezent, oamenii sunt mai ocupați decât oricând. Conform studiului (realizat în 21 de țări), femeile reușesc cu mai multă ușurință decât bărbații să rezolve sarcini multiple, 60% dintre răspunsuri fiind favorabile acestei păreri, într-un eșantion distribuit egal pe sexe. Doar 6% dintre femei sunt de părere ca bărbații reușesc mai bine să facă față mai multor activități desfășurate în același timp.

Dintr-un total de peste 5.000 de respondenți, 79% se consideră a fi buni în gestionarea simultană a mai multor activități - 50% apreciindu-se “productivi”, iar 31% “ocupați”.

80% consideră că telefonul mobil permite atingerea unui echilibru benefic între viața profesională și cea personală, iar 63% dintre respondenți sunt de părere că ar fi mai puțin productivi fără telefonul mobil, 74% cred că acest instrument îi ajută să desfășoare mai multe activități simultan.

Deși majoritatea respondenților au susținut că desfășoară mai multe activități atunci când vorbesc la mobil, 48% au declarat că cel mai mult se concentrează asupra apelului. Concentrarea asupra mai multor activități în timp ce vorbim la telefonul mobil poate da naștere și unor situații amuzante. 47% din totalul respondenților și 56% din cei de sex feminin au recunoscut că au trimis un mesaj romantic sau controversat unui destinatar greșit.

Lasă un comentariu