ALIANȚA MAGHIARĂ DIN TRANSILVANIA: “CONSILIILE LOCALE VOR FI CELE MAI IMPORTANTE BASTIOANE ÎN VEDEREA APĂRĂRII COMUNITĂȚII MAGHIARE!”

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) a marcat debutul campaniei electorale, printr-o manifestare organizată în localitatea harghiteană Lutița, la monumentul Adunării Naționale Secuiești din 1848 (foto).

AMT (copreședinți - Csomortányi István și Mezei János), formată din Partidul Popular Maghiar din Transilvania și Partidul Civic Maghiar, este înregistrată la tribunal ca o alianță politică, urmând ca, după alegerile locale, să fie întreprinse demersurile necesare în vederea înregistrării partidului Alianța Maghiară din Transilvania, format prin fuziunea celor două formațiuni, a explicat Csomortányi. În opinia sa, prin alianța celor două partide, s-au făcut pași importanți spre unitatea maghiară din Transilvania, precizând, însă, că nu există nicio localitate în care AMT să aibă liste comune cu UDMR, întrucât formațiunea lui Kelemen Hunor nu a dorit să negocieze cu AMT, deși a format alianțe electorale cu partide românești în județele Bistrița și Hunedoara.

Deși consideră acest aspect “un lucru trist”, Csomortányi a precizat că, în județul Mureș, AMT nici nu și-a lansat candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean, pentru a nu diminua șansele candidatului maghiar al UDMR. Din motive similare, și-a retras lista de candidați la Consiliul Local Brașov și nu și-au lansat lista de candidați pentru Consiliul Local Cluj-Napoca. La Târgu-Mureș, AMT îl susține pe Soós Zoltán, candidatul independent la funcția de primar, susținut de UDMR.

Liderii AMT consideră că obiectivul electoral este să crească reprezentarea alianței, iar ca obiectiv general, cât mai mulți candidați maghiari să dețină funcții în consiliile locale din Transilvania, în contextul în care - explică Csomortányi - în baza experienței din ultimele luni, “elita bucureșteană nu mai vrea să coopereze cu organizațiile politice care reprezintă maghiarii din Transilvania, prin urmare, consiliile locale vor fi cele mai importante bastioane în vederea apărării comunității”.

László Tõkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT) a criticat refuzul UDMR de a fi partener “la o colaborare tripartită”, subliniind că AMT reunește maghiarii din Transilvania care sunt dedicați autonomiei. (surse și foto - agerpres.ro, MTI, harghita.ro)

 

Lasă un comentariu