ROMÂNII TRĂIESC ÎN CELE MAI BUNE LOCUINȚE DIN UE!

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) a dat recent publicității o analiză realizată pe baza datelor centralizate de Eurostat (Oficiul European de Statistică) cu privire la condițiile de locuit din Uniunea Europeană (UE), din care reiese că românii trăiesc în cele mai bune din punctul de vedere al stării acoperișurilor, pereților și podelelor.

Doar 10% din locuințele românilor au igrasie...

Statistica prezintă, procentual, problemele gospodăriilor din toate statele membre UE, respectiv scurgeri prin acoperiș sau pereți, igrasie, tocuri de ferestre, pereți sau podele deteriorate. Potrivit acesteia, doar 10,1% din locuințele din România au astfel de probleme, față de 30,2% în Cipru, 22,5% în Ungaria, 26,9% în Portugalia, 17,6% în Marea Britanie, țara noastră plasându-se pe locul 6 din 28, cu 10,1%, față de media UE de 13,9%.

La polul opus, cu cele mai mici probleme de locuit se află Finlanda, cu doar 4,6% dintre locuințe care prezintă infiltrații sau igrasie, Slovacia, cu numai 5,1% dintre gospodării, Malta cu 7,1% și Cehia cu 7,7% dintre locuințe cu probleme.

7,3% dintre europeni nu își permit o temperatură adecvată în locuință

Institutul Național de Statistică a realizat și un top al statelor din punct de vedere al cheltuielilor pe care gospodăria nu și le poate permite, acesta incluzând cheltuieli cu menținerea unei temperaturi adecvate în locuință, plata unei săptămâni de vacanță, dar și posibilitatea de a mânca o dată la două zile carne sau pește.

Astfel, statele care au cel mai mare procent de gospodării care nu își permit cheltuieli cu menținerea temperaturii adecvate în locuință sunt Bulgaria (33,7% din gospodării), Grecia (22,7%), Lituania (27,9%), Cipru (21,9%), Portugalia (19,4%) și Italia (14,1%).

La polul opus, statele care nu au astfel de probleme sunt Austria, cu doar 1,6% din gospodării care nu își permit cheltuieli cu menținerea temperaturii, Finlanda (1,7%) și Olanda (2,2%).

În acest top, România se află pe locul 24 din 28, cu 9,6% din locuințe care nu își permit cheltuielile cu menținerea temperaturii, media la nivel european fiind de 7,3%.

Fără vacanțe...

Din păcate, 58,9% dintre români nu își permit nici măcar o săptămână de vacanță pe an, ceea ce plasează România pe ultimul loc dintre cele 28 de state membre UE, media europeană fiind 28,9%. Următoarea poziție este ocupată de Croația (51,3%), Grecia și Cipru, cu același procent (51%), Italia (44,4%) și Ungaria (43%), la polul opus situându-se Suedia (9,7%), Luxemburg (10,6%) și Austria (12,4%).

... Fără carne și pește

Potrivit analizei INS, bulgarii și românii nu prea își permit să cumpere carne sau pește pentru a consuma cel puțin un fel de mâncare cu carne sau pește o dată la 2 zile.

În acest clasament, România ocupă penultima poziție din clasament, cu 16,3% dintre gospodării, după Bulgaria (31,4%), media la nivelul statelor membre UE fiind de numai 7%.

Procente mai mari de 10% dintre gospodării care nu își permit astfel de cheltuieli sunt în Slovacia (15,1%), Lituania (14,5%), Ungaria (12,3%), Letonia (11,8%), Grecia (11,6%), Italia (11,1%) și Croația (10,1%), însă astfel de probleme sunt rar întâlnite în Suedia și Danemarca (1,5%), Irlanda (1,6%), Cipru (2%) Olanda (2,1%), Luxemburg (2,2%) și Portugalia (2,4%).

Suntem stăpâni pe locuințe

INS arată că pentru români locuința reprezintă un element foarte important în definirea standardului de viață, atât din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-constructive și funcționale, cât și sub aspectul cheltuielilor impuse de întreținerea ei.

În anul 2019, majoritatea locuințelor din România (95,4%) erau proprietate personală, iar mai mult de jumătate din familii (60,8%) trăiau în locuințe individuale separate, proporția fiind puternic influențată de mediul rural, restul gospodăriilor regăsindu-se în imobile cu mai multe locuințe (37,8%).

Imobilele în care se găsesc locuințele sunt aproape în totalitate de tipul casă individuală separată în cazul mediului rural (97,7%) și preponderent, apartamente în imobile cu mai multe locuințe (69,6%) în cazul mediului urban.

Din distribuția gospodăriilor după numărul de camere al locuinței principale, se constată că mai mult de jumătate trăiesc în locuințe cu 3-5 camere (54,7%), iar 42,8%, în locuințe cu 1-2 camere. Dacă în mediul urban mai mult de jumătate din gospodării (57,0%) ocupă locuințe mici, de 1-2 camere, în mediul rural mai mult de 70% din familii ocupă locuințe formate din 3 sau mai multe camere. (L.P.)

 

Lasă un comentariu