COLȚUL PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI LITERATURĂ - FAMILIA TRADIȚIONALĂ

Distribuie pe:

Port în mine dragi amintiri ale vremurilor copilăriei, petrecute la Putna-Almăj, pe când familiile erau așezate cu mai mult temei decât astăzi. Toamna târziu și iarna, când familia țăranului era adunată în casă, puteai să vezi frumusețea și simplitatea vieții de familie, în toată măreția ei. În soba (odaie, cameră) cu miros de busuioc sau de gutui puse pe fereastră ori pe orman (dulap), cu icoane străjuite de frumoase ștergare, în ritmul suveicilor războiului de țesut al mamei, când tatăl prelua o parte din muncile gospodinei și făcea țevi pentru țesut, iar bunicii se ocupau de copii, spunându-le povești, învățându-i principii de bună creștere, făcând jocuri de istețime a minții ori învățându-i cum să își facă rugăciunea.

Alături de icoanele sfinților, pereții erau plini de pozele familiei - bunici, părinți și copii. De multe ori, soțul era îmbrăcat militar, cu mustăcioara lui ce reprezenta pământul pe care îl munceau și îi hrănea. Femeia, cât și copiii erau în costumul popular făcut de ea, cu înfățișare de sfinți. În aceeași cameră se găseau cununi din spice de grâu. Grâul reprezenta viața pe pământ. Din acesta se fac și prescurile pentru Biserică. Ele reprezentau viața materială și viața spirituală. Reprezentau legătura dintre cer și pământ, dintre forțele văzute și nevăzute.

Țăranii români aveau, în mâinile lor muncite, trei simboluri esențiale - plugul, pâinea și Evanghelia. În sufletul lor era o credință simplă, cât mai simplă, adevărată - creștin și ortodoxă. Ei iubeau munca, limba, neamul și pe Dumnezeu. Prin ei s-a conservat și perpetuat identitatea națiunii române - prin viața de familie, cultură, tradiție, istoria și civilizația formată răstimp de milenii pe acest pământ numit ROMÂNIA.

Toate acestea, un miracol al vieții, pentru mine au rămas icoane dragi la care mă întorc mereu cu bucurie. De aceea se impune pentru urmași venerarea străbunilor.

Astăzi, “aginturili” prin agenți ai globalizării, fie ei străini sau români, prin acțiunile lor, au intenția de a dispărea națiunea română. Dar așa cum s-a întâmplat de-a lungul mileniilor, locuitorii din Grădina Maicii Domnului nu vor pieri.

Lasă un comentariu