CELULELE “VINOVATE” DE APARIȚIA OBEZITĂȚII

Distribuie pe:

Experții spanioli de la Centrul Național pentru Cercetări Cardiovasculare, citați de descopera.ro, susțin că au identificat celulele sistemului imunitar (macrofagele M2), care deschid calea unor noi tratamente pentru obezitate, probleme hepatice sau chiar diabet de tipul 2, acestea jucând un rol important și în răspunsul timpuriu al organismului în cazul infecțiilor.

“Macrofagele de tip M2 sunt celule ale sistemului imunitar, iar descoperirea noastră va fi utilă pentru a crea noi tratamente pentru obezi și supraponderali și pentru unele patologii asociate, inclusiv boala ficatului gras și a diabetului.

Studiul nostru explică modul în care activarea metabolismului mitocondrial al macrofagelor (ca răspuns la stresul oxidativ, din cauza excesului de nutrienți) contribuie la inflamația țesutului gras și la obezitate.

Macrofagele M2 interpretează existența semnalelor de stres, care apar în mod normal ca răspuns la infecție și stimulează inflamația ca un mecanism de apărare.

Aceste procese de inflamație provin de la macrofage și sunt responsabile de apariția modificărilor țesutului gras, aflându-se la originea obezității și a sindromului metabolic asociat tulburărilor cardiovasculare, bolilor hepatice și a diabetului de tip 2.

Descoperirile noastre dezvăluie modul în care detectarea de către macrofage a semnalelor de pericol oxidativ duce la modificări ale metabolismului mitocondrial al acestor celule imune, necesare pentru a le distinge de un tip proinflamator M. Stresul oxidativ se regăsește la pacienții cu obezitate morbidă și este legat de o dietă bogată în grăsimi.

Deși inflamația este un răspuns normal al corpului și este benefică pentru a face față diferitelor amenințări, este extrem de periculoasă atunci când devine persistentă sau cronică. Acest lucru se întâmplă în cazul obezității și duce la creșterea mortalității din cauza problemelor cardiovasculare și a diabetului.

Se știe că obezitatea este o problemă majoră de sănătate și este implicată în apariția bolilor cardiovasculare, a accidentelor cerebrovasculare, a cancerului, a bolilor hepatice, a problemelor metabolice, a hipertensiunii arteriale și a unor boli autoimune.

În concluzie, o combinație între un aport excesiv de substanțe nutritive, o lipsă de activitate fizică și factori de risc genetici duce la un dezechilibru care crește riscul de obezitate”, explică oamenii de știință spanioli. (L.P.)

Lasă un comentariu