13 OCTOMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU REDUCEREA DEZASTRELOR NATURALE

Distribuie pe:

Motto: “Cu toate invențiile și tehnologiile noastre, care ne fac viața mai ușoară decât a fost odată, este nevoie de un singur mare dezastru natural pentru a șterge toate acestea și a ne aminti că, aici, pe Pământ, suntem, încă, la mila naturii” - Neil deGrasse Tyson (astrofizician și specialist în comunicare științifică, cercetător asociat în cadrul Departamentului de astrofizică al Muzeului American de Istorie Naturală)

Adunarea Generală a ONU a decis marcarea, la 13 octombrie, a Zilei internaționale pentru reducerea dezastrelor naturale, în scopul creșterii gradului de conștientizare a modului în care oamenii, prin măsurile adoptate, pot reduce riscurile producerii dezastrelor.

Se știe că aproape 90% din toate calamitățile naturale sunt legate de vreme, climă și apă. Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamități naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendință de creștere atât după intensitate, cât și după frecvența lor. Aceasta duce la creșterea pagubelor materiale și a numărului de jertfe umane. Schimbările climei la scară globală și regională contribuie la accentuarea intensității și creșterea frecvenței fenomenelor și proceselor periculoase, ca secetele, aversele de ploaie, inundațiile, înghețurile etc.

ÎN FIECARE SECUNDĂ, UN PĂMÂNTEAN E NEVOIT SĂ FUGĂ DIN CALEA URGIILOR...

Trăim într-o lume în care dezastrele naturale - uragane, tornade, inundații, alunecări de teren, cutremure etc. au devenit evenimente obișnuite * În fiecare an, la nivel mondial, peste 25,8 milioane de oameni sunt afectați de un dezastru natural * O avalanșă se deplasează cu o viteză de 320 de kilometri pe oră. În 1962, în Peru, câteva tone de gheață și zăpadă au alunecat de pe Vârful Huascaran din Munții Anzi și au omorât peste 4.000 de oameni * Țara cu cel mai mare risc de tsunami este Hawaii * La 26 decembrie 2004, un tsunami declanșat de un cutremur a fost cel mai devastator din istorie, cauzând moartea a peste 226.000 de oameni în Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda și Insulele Maldive * Furtuna de nisip, cunoscută sub numele de “Dust Bowl”, din 1934 a provocat o perioadă de foamete și secetă în Statele Unite, în zona Great Plains, când mari suprafețe de teren ce fuseseră cândva fertile au fost acoperite cu nori imenși de praf, stârniți de vânturi puternice * Perioada 1959-1961 a fost una de foamete extremă în China, din cauza compromiterii culturilor agricole. Pe lângă boli, foametea a dus la apariția fenomenului de canibalism. Datele privind dezastrul au fost dezvăluite de către guvernul chinez abia în 1981 * Inundațiile ocupă locul I în topul dezastrelor mortale în Statele Unite, reprezentând peste 46% din decesele provocate de catastrofele naturale * Ciclonul, uraganul și taifunul sunt unul și același lucru, denumirile fiind diferite în diferite zone ale lumii * Cel mai devastator uragan din istorie, în emisfera vestică, s-a înregistrat în 1780, în Barbados (Indiile de Vest), ucigând aproape 22.000 de oameni și distrugând teritorii vaste din Barbados, Martinica și Sf. Eustatius. * Până la 10.000 de oameni mor, anual, ca urmare a unui cutremur * Aproape 90% din numărul total al vulcanilor se află în “Cercul de Foc”, un grup de vulcani care înconjoară Oceanul Pacific * În timpul unui uragan, vântul poate atinge viteze de până la 120 de kilometri pe oră. * Între 2000 și 2012, catastrofele naturale au produs pagube de 1,7 trilioane de dolari și au afectat 2,9 miliarde de oameni * Râul Huang He din China, cunoscut și sub numele de Râul Galben, a produs unele dintre cele mai devastatoare inundații din istoria omenirii. Cea mai puternică a fost în 1931; numărul deceselor a fost estimat între 1,5 și 4 milioane de cazuri * În anul 1906, San Francisco a trecut prin cel mai greu moment din întreaga sa istorie, atunci când, în urma unui cutremur, s-a declanșat un incendiu ce a cuprins tot orașul și n-a putut fi stins decât după trei zile * În California de Sud se produc, anual, peste 10.000 de cutremure. Cele mai multe au o intensitate prea mică pentru a fi simțite.

DEZASTRELE POT LOVI ORIUNDE ȘI ORICÂND

* La 30 iunie 1908, o explozie uriașă, cu amploarea unui cutremur de 5 grade a zguduit Siberia (Tunguska). Martorii spun că au văzut un cerc de foc pe cer, copaci doborâți la pământ, clădiri clătinându-se, oameni “aruncați” la câțiva kilometri distanță. Multe animale au fost ucise în explozie, dar nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești. Fenomenul a fost atribuit exploziei unui meteorit.

* Cutremurul de la Valdivia (cunoscut și sub numele de Marele cutremur chilian), din 1960, este până în prezent cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată. Acesta a fost evaluat 9,5 pe scara Magnitude Moment și a generat un tsunami care a provocat pagube pe o rază de peste 10.000 de kilometri.

* Durează aproximativ 5 secunde pentru ca o avalanșă să atingă viteza de 80 km/h. Rata de supraviețuire a victimelor salvate în primele 18 minute este de peste 91%. În cazul salvărilor între 19-35 de minute, ratele de supraviețuire scad la 35%. Câinii joacă un rol important în localizarea persoanelor care sunt îngropate sub zăpadă.

* Lanțul de vulcani cu potențial seismic din jurul Oceanului Pacific este cunoscut sub numele de Inelul de Foc. Aproximativ 90% din cutremure au loc de-a lungul Inelului care cuprinde 75% din toți vulcanii activi de pe Pământ

* În 1931, China a fost “asediată” de inundații devastatoare, care au provocat moartea a până la 3,7 milioane de oameni. Evenimentul a afectat peste 51 de milioane de oameni și rămâne cel mai grav dezastru natural din istorie.

* În noaptea de 21 august 1986, un nor alb, de joasă altitudine, s-a așezat peste Lacul Nyos din Camerun. Norul a fost creat printr-o eliberare de dioxid de carbon, în fundul lacului, care a plutit peste un sat din apropiere, unde a ucis în jur de 1.700 de oameni, axfixiați în timp ce dormeau.

* Cea mai mare erupție vulcanică înregistrată vreodată a fost cea a Muntelui Tambora de pe insula Sumbawa (Indonezia), în 1815. Cenușa vulcanică s-a dispersat în întreaga lume, ducând la scăderea temperaturilor globale și la compromiterea aproape în totalitate a recoltelor, eveniment cunoscut, ulterior, drept “Anul fără vară - 1816”.

* Vulcanul Kilauea din Hawaii este cel mai activ vulcan de pe Pământ. Erupe continuu, începând cu 3 ianuarie 1983.

* Dintre toate dezastrele naturale, cutremurele sunt cele mai imprevizibile și cele mai distructive. Cercetătorii pot anticipa, cu aproximație, unde vor avea loc cutremurele, dar încă nu există metode științifice de a prezice exact când se vor produce.

* În 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9,0 de pe coasta Japoniei a provocat un tsunami de amploare în nordul țării. Fenomenul a dezactivat alimentarea cu energie electrică și răcirea a trei reactoare nucleare din uzina de la Fukushima, declanșând un accident nuclear. Cutremurul a afectat și viteza de rotație a Pământului, scurtând lungimea unei zile cu 1,8 microsecunde.

* În 1812, o serie de cutremure în apropiere de Missouri au făcut ca solul de sub fluviul Mississippi să se umfle și fluviul să curgă, un timp, în sens invers. Unii au pus întâmplarea pe seama un zeului numit Șarpele Tie, care se răsucea pe sub pământ. Se crede că animalele sunt capabile să simtă vibrațiile pământului înainte de un cutremur: păsările, câinii, pisicile și elefanții fug din zonă, chiar înainte ca dezastrul să lovească din plin.

* Cea mai mare groapă naturală înregistrată vreodată s-a format în mai 1981, în Winter Park, Florida. Lată de aproape 200 de metri și adâncă de 30 de metri, ea a “înghițit” o casă cu 3 dormitoare, 5 mașini Porsche, porțiuni din două străzi și piscina de dimensiuni olimpice din oraș.

* Niciun uragan nu a traversat vreodată Ecuatorul, din cauza unei proprietăți ce ține de legile fizicii, cunoscută sub numele de efectul Coriolis, respectiv forța care creează mișcarea de rotație a uraganului. Uraganele se rotesc în sens invers acelor de ceasornic, în emisfera nordică, și în sensul acelor de ceasornic, în emisfera sudică. Acest efect face ca uraganele să se îndepărteze de Ecuator, pe măsura ce cresc în intensitate.

* În 1859, a avut loc cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată. O asemenea furtună este cauzată de stratul exterior al Soarelui, care emană o cantitate masivă de radiații către Pământ. Evenimentul Carrington (după numele astronomul britanic Richard Carrington), a provocat tulburări care au deteriorat sistemele de telegraf din întreaga lume. Furtuna a trecut în câteva zile, dar, dacă s-ar produce în zilele noastre, ar putea perturba telecomunicațiile din întreaga lume și ar provoca pagube de miliarde de dolari.

* Furtuna de gheață din 1998 a fost una dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria canadiană. În Quebec, Ontario și unele țări nord-estice, straturi de ploaie înghețată au îmbrăcat totul cu o gheață groasă și grea, provocând pagube extraordinare. Câteva milioane de oameni au rămas fără curent electric, săptămâni întregi.

* Dacă vulcanul Yellowstone Caldera ar erupe din nou, efectul ar fi atât de devastator încât ar provoca schimbări de temperatură ce ar duce la foamete. Cel mai devastator efect ar fi cenușa risipită de vânt. Tot ceea ce se află la 800 de kilometri distanță de Yellowstone ar putea fi acoperit cu straturi groase de cenușă. O astfel de “super erupție” ar fi catastrofală: cantități mari de gaze, cum ar fi dioxidul de sulf - care formează un aerosol cu sulf ce absoarbe lumina soarelui și reflectă o parte din acesta înapoi în spațiu - ar duce la o răcire a climei ce poate dura până la un deceniu. Schimbarea climatică temporară ar putea modifica modelele de precipitații și, împreună cu înghețurile severe, poate provoca pierderi recolte de cultură și foamete. (surse și foto - livescience.com, factinate.com. regencydrt.com; (surse - dosomething.org, disasterium.com, isujvn.ro) foto - upliftconnect, emergency-live.com)

 

Lasă un comentariu