GEORGE SOROS, O PUTERE MONDIALĂ?

Distribuie pe:

Colaborare ca naziștii, speculă, schimbarea populației din Europa: ce e adevărat și ce nu din ce se spune despre miliardarul George Soros, care a împlinit 90 de ani pe 12 august a.c.? - se întreabă Keno Verseck de la Deutsche Welle.

El ar fi unul dintre liderii “puterii mondiale din culise”, se tot spune despre George Soros. Finanțează o rețea la nivel global, alcătuită din oameni care se ajută între ei. Aceștia spun despre ei că ar fi jurnaliști, activiști ai societății civile sau militanți pentru drepturi civice, dar, de fapt, sunt agenții lui Soros. Între marionetele sale se numără și politicieni importanți și influenți.

Scopul său este să priveze popoare întregi de identitatea lor culturală și națională, să înrobească țări întregi, pe care să le silească să plătească dobânzi perpetue. Prin speculațiile sale, a nenorocit deja milioane de oameni. Acum, el planifică schimbarea populației din Europa, indigenii creștini urmând a fi înlocuiți cu imigranți musulmani. Cine se opune acestor planuri devine victima unor campanii internaționale de discreditare și compromitere.

Omul despre care se spun toate acestea este miliardarul și filantropul american George Soros, de origine ungaro-evreiască, care a împlinit, pe 12 august 2020, 90 de ani. Prin fundația Open Society, înființată de el, Soros a cheltuit, de la mijlocul anilor 1980, miliarde pentru stimularea democrației și proiecte educaționale. Astfel, și-a făcut și numeroși dușmani în întreaga lume.

Teoriile conspiraționiste avându-l în centru pe Soros abia dacă ar merita să fie pomenite dacă ar fi puse în circulație doar de extremiști de dreapta, obscuri, cu număr redus de simpatizanți. Dar afirmațiile de mai sus au fost făcute de însuși Viktor Orban, premierul unui stat membru al UE.

Personaj detestat în Europa de Est

Dar Orban nu este singurul adversar al lui Soros. Aproape pretutindeni în Europa de Est, Soros a devenit, în ultimii ani, unul dintre personajele cele mai urâte. Adesea, politicieni guvernamentali meșteresc la imaginea lui Soros, de adversar detestabil. De exemplu, recent, partenerii de coaliție naționaliști ai premierului bulgar Boiko Borisov îl acuză pe avutul filantrop că a organizat protestele împotriva guvernului, la nivelul întregii țări.

Totuși, niciun politician nu merge atât de departe cu acuzațiile sale cum o face Viktor Orban. În iunie a.c., de exemplu, premierul ungar a subliniat, într-unul dintre interviurile sale săptămânale, acordate postului public Kossuth-Radio, apropiat de guvern, că el nu este un om care bănuiește existența unor conspirații la tot pasul, dar acestea există. Așa cum există cele puse la cale de Soros împotriva Ungariei.

Întrebări manipulatoare

Mai mult decât atât: persoana Soros este și parte a “Consultării naționale”, o campanie aflată în derulare, de aproximativ două luni. Este o campanie de manipulare, organizată de guvernul ungar, în cadrul căreia locuitorii țării pot bifa într-un chestionar părerea lor despre una sau alta. Răspunsul dorit, afirmativ, se află chiar în enunțul întrebării. Iar cine răspunde negativ la acea întrebare e implicit demascat ca om lipsit de patriotism, ca un dușman al națiunii.

În actuala “Consultare națională” este vorba despre o propunere complicată, avansată de Soros pentru rezolvarea financiară a crizei economice provocate de coronavirus - așa-numitele credite perpetue. Întrebarea este următoarea: “Respingeți planul lui George Soros, care vrea să îndatoreze patria noastră pentru o perioadă imprevizibil de lungă de timp?”. Anterior se afirmă, în trei propoziții, că propunerea lui Soros urmărește să mâne națiunile europene într-o “sclavie a datoriilor, cu plata unor dobânzi nesfârșite, pentru multe generații”.

În Ungaria, majoritatea îi dă crezare lui Orban

Sondaje realizate în Ungaria arată cât de convingătoare sunt aceste narațiuni despre Soros. Marea majoritate a locuitorilor țării îl vede pe miliardar ca pe un personaj eminamente malign, care exercită o influență dăunătoare. Mai mult decât atât, mulți unguri cred lucruri dovedit neadevărate și scornite despre Soros. De exemplu, înaintea alegerilor parlamentare din 2018, aproximativ două treimi din electorat erau convinse că Soros va candida în fruntea unui partid care îi va purta numele, chiar dacă un astfel de partid nu a existat niciodată. Soros nu a participat niciodată la vreun scrutin din Ungaria și nu a făcut niciodată campanie electorală.

Care sunt cele mai importante narațiuni privindu-l pe Soros? Ce e adevărat, ce nu e adevărat?

1. Colaborator al naziștilor?

George Soros s-a născut pe 12 august 1930, la Budapesta, ca fiu al unor părinți evrei bogați. Familia sa a reușit să supraviețuiască Holocaustului, cu acte false, în parte în ascunzișuri. Presa apropiată de guvern relatează periodic despre “acest speculant care a colaborat cu naziștii” și care i-a nenorocit pe alți evrei sau i-a escrocat.

În fapt, în perioada de care se face vorbire, Soros era un adolescent de 14 ani. O vreme, el nu a putut supraviețui decât dându-se drept fiu al unui funcționar din Ministerul Agriculturii, care, între altele, inventaria bunuri și proprietăți evreiești confiscate. Soros a vorbit despre asta într-un interviu acordat postului american CBS, în anul 1998. Dar el nu a spus că l-ar fi ajutat în vreun fel pe funcționarul respectiv la activitatea pe care o desfășura. Soros a subliniat că a fost un copil care a vrut să supraviețuiască.

Totuși, această poveste despre un colaborator al naziștilor rămâne prezentă în cercurile apropiate guvernului ungar. Responsabil, în parte, pentru asta, este extremistul de dreapta german Andreas von Retyi, un teoretician al conspirației, care a publicat, în 2016, o carte despre Soros, la o editură apropiată guvernului de la Budapesta. Un reprezentant al partidului guvernamental FIDESZ a elogiat, în 2017, acea carte, declarând că este “o lucrare foarte temeinică și precisă”.

2. Speculantul care a ruinat milioane de existențe?

George Soros a fost, cu mai bine de o jumătate de secol în urmă, unul dintre inventatorii strategiilor de depuneri cu mare risc. Cel mai mare succes al său, care l-a făcut celebru la nivel mondial, a fost o speculație monetară împotriva lirei britanice, prin care o firmă condusă de Soros a câștigat, în 1992, în timp record, aproape un miliard de dolari. De aceea, Soros este numit în Ungaria, inclusiv de către premierul Orban, un speculant care nenorocește milioane de oameni.

În fapt, prăbușirea lirei sterline, pe 16 septembrie 1992, are o poveste mai complicată, care a produs discrepanțe politice, sociale și economice, cu mult înainte ca Soros și alți investitori să câștige de pe urma ei. Soros a devenit între timp unul dintre criticii cei mai vocali ai capitalismului financiar modern și cere reglementarea mai strictă a piețelor financiare.

3. Schizofrenie?

Totuși, dat fiind că Soros a câștigat în continuare miliarde din afaceri bursiere, până când s-a retras ca investitor privat, mulți dintre criticii săi îl acuză de schizofrenie. Criticat este și faptul că fonduri cu care Soros lucrează sunt înregistrate în paradisuri fiscale. I se reproșează, de asemenea, că nu urmărește o strategie de investiții mai sustenabilă, de pildă pe modelul Fondului de stat al Norvegiei.

Concomitent, Soros a donat fundațiilor sale de folos obștesc cea mai mare parte a averii sale private. Una dintre devizele sale este: “Câștig, cu plăcere, foarte mulți bani, pentru a-i cheltui apoi în scopuri bune”.

4. Păpușarul puterii oculte mondiale” și agenții” săi?

De la mijlocul anilor 1980, George Soros a sprijinit opoziția anticomunistă din Ungaria și a fondat prima dintre Fundațiile sale pentru o Societate Deschisă (OSF). Aceste fundații sunt astăzi active în întreaga lume, mai ales în domeniile democratizării, respectării drepturilor omului, educației și sănătății. Împreună au cheltuit până acum aproximativ 15 miliarde de dolari.

Dat fiind faptul că aceste fundații au sprijinit numeroase ONG-uri și organizații civice, care cred că sarcina lor este să controleze guvernul și să reclame neajunsuri existente în societate, mulți îl califică pe Soros drept păpușarul din umbră și liderul unei “puteri mondiale oculte”, care, la nevoie, își activează rețeaua de “agenți” și atacă guverne naționale. Aceasta este și narațiunea lui Orban, care a fost el însuși bursier, Soros în timpul studiilor, la fel ca majoritatea tovarășilor săi de drum din FIDESZ, în perioada de început a formațiunii.

Totuși, “rețeaua Soros” este o invenție. În Ungaria nu există aproape nicio organizație non-guvernamentală care să fie finanțată exclusiv de OSF. De asemenea, cei care primesc donații de la OSF nu sunt obligați să-i dea socoteală politico-ideologică lui Soros sau organizațiilor sale pentru banii căpătați. OSF-urile sunt percepute de experți drept cele mai transparente fundații de mare amploare.

5. Planifică Soros schimbarea populației din Europa?

De la criza refugiaților din toamna anului 2015, guvernul ungar susține că Soros vrea să aducă în Europa milioane de refugiați musulmani și pune la cale o schimbare a populației. Premierul Orban numește asta “Planul Soros” și a organizat deja pe această temă mai multe “consultări naționale”.

Acuzațiile aduse lui Soros se sprijină mai ales pe un articol scris chiar de acesta despre criza imigranților din septembrie 2015, în care el recomandă, între altele, primirea ordonată și echitabil împărțită între statele UE a unui milion de refugiați, anual. Ulterior, el a redus această cifră la 300.000; a cerut, de asemenea, o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE, ceea ce solicită și Orban.

Detaliile “Planului Soros”, prezentat regulat de guvernul de la Budapesta, sunt minciuni. Pedepse blânde pentru imigranții infractori, ajutoare sociale de zeci de mii de euro pentru refugiați sau repartizarea forțată de imigranți la nivelul întregii Europe, acestea sunt revendicări pe care Soros nu le-ar fi formulat niciodată.

(Sursa: “Lumea” nr. 10/2020)

Lasă un comentariu