VULTUR SUR

Distribuie pe:

De doi ani avem parte de o serie de oaspeți speciali la Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite - un vultur negru, doi codalbi și acum un vultur sur. Pasărea este tânără și a fost găsită în zona de vest a țării, a putut fi prinsă de către rangerii Parcului Natural Lunca Mureșului, pe fondul unei stări de epuizare.

La sfârșit de săptămână a ajuns la cabinetul Vet Point Vest, mai apoi la Vets4Wild în Târgu-Mureș. Din fericire, pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări.

Vulturul sur este acum într-un padoc special, încăpător, unde se reface în siguranță și mănâncă pe săturate.

Această specie a dispărut din România, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, din mai multe cauze, printre ele vânătoarea, otrăvirile și agricultura.

Este o pasăre necrofagă, având un rol sanitar.

Pentru că anvergura aripilor sale ajunge și la trei metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei, motiv pentru care credem că acest exemplar subadult a ajuns la noi în țară din Serbia (Rezervația Naturală Uvac este recunoscută pentru populația de vulturi suri și nu numai) sau Bulgaria, unde Federația Green Balkans desfășoară programe de reintroducere în natură a mai multor specii de vulturi.

Sperăm ca, în viitorul apropiat, România să aibă propriile populații din aceste frumoase păsări, înainte ca ele să fie uitate!

Lasă un comentariu