PÂNĂ ÎN 2023, TOATE AJUTOARELE SOCIALE VOR CREȘTE CU 140%!

Distribuie pe:

În ședința din 13 octombrie 2020, plenul Camerei Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, cu 164 de voturi pentru, 91 de voturi împotrivă și 5 abțineri, un proiect de lege care prevede că valoarea indicatorului social de referință (ISR) crește anual, de la 500 de lei până la atingerea valorii de 1.200 de lei, respectiv cu 140%.

“Valoarea indicatorului social de referință este, în prezent, de 500 de lei. Aceasta va crește anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: la data de 1 ianuarie 2021 - 780 lei, la data de 1 ianuarie 2022 - 990 lei, iar la data de 1 ianuarie 2023 - 1.200 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referință se modifică anual, prin legea bugetului de stat, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pe an.

Raportarea prestațiilor sociale la ISR și plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creș-terii economice din ultimii ani, protecția socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară și insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creșterii economice.

Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018. În plus, pandemia de Covid-19 riscă să excludă de pe piața muncii și să sărăcească zeci, chiar sute de mii de persoane care, până recent, aveau un loc de muncă, transformându-i în șomeri, iar apoi în beneficiari de ajutoare sociale.

Este o ocazie de a regândi și de a reașeza sistemul de protecție socială pe alte fundamente, mult mai echitabile și mai incluzive”, se arată în proiectul de lege, inițiat de parlamentari PSD, ALDE și Pro România.

Reamintim că, în baza ISR, se calculează, printre altele, indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap, alocația pentru susținerea familiei, alocația de plasament pentru copii, prima de inserție pentru absolvenții care se angajează, subvenția de la stat pentru angajatorii care primesc șomeri, ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, sprijinul pentru creșterea copilului sau indemnizația de hrană pentru persoanele cu HIV-SIDA.

Important!

Pentru a intra în vigoare, mai este necesar ca proiectul adoptat de Camera Deputaților să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)   

 

Lasă un comentariu