AU TRECUT 30 DE ANI; SISTEMUL MEDICAL TREBUIE REFORMAT DIN TEMELII; VA GENERA O IMPOPULARITATE

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți că sistemul medical trebuie reformat din temelii, în ciuda impopularității pe care ar putea-o genera.

“Necesitatea de reformă rămâne imperioasă. Întrebam la începutul mandatului meu dacă de anul viitor, după ce vom avea patru ani de zile fără o alegere, fără o implicare electorală, fără o implicare politică, putem discuta despre o reformă adevărată, în condițiile în care în primul an și jumătate putem să facem acele măsuri legislative, de învățământ medical, industrie farma, trecând peste orice impopularitate ce o poate genera, fiindcă va genera o impopularitate această reformă, și putem să regândim un sistem medical pentru ca în următorii doi ani, până în 2024, să arătăm lumii că sistemul medical s-a reformat. (...) Un sistem medical care trebuie reformat din temelii”, a afirmat ministrul în cadrul videoconferinței “Fenomenul SARS-CoV-2. Gripa Sezonieră. Vaccinarea”, organizată de Profit.ro.

Tătaru a amintit că actuala lege a sănătății are mai mult de 14 ani și are peste 1.500 de amendamente.

“Vorbim despre o lege a sănătății de peste 14 ani, cu peste 1.500 de amendamente, care poate uneori au fost făcute din interes. Haideți să ne gândim că totuși sistemul medical este la 30 de ani după Revoluție. O generație - după cum știm toți - durează 30 de ani. Cred că vine o altă generație, care ar trebui să arate că suntem la un al doilea punct în care sistemul medical trebuie să evolueze și îmi asum orice când spun că trebuie să evolueze. De la o medicină privată, de la o medicină curativă, de la o medicină preventivă, de la implicarea industriei farma, de la o implicare a noastră, ca profesioniști, de la implicarea Colegiului Medicilor, niște principii curate, sănătoase, de la implicare a tot ce înseamnă auxiliarul din sistemul medical, de la o echitate în sistem ca și salarizare, dar de la meritocrație, de la o plată pe performanță, de la un sistem privat integrat în a acorda medicină adevărată cetățenilor români”, a mai spus reprezentantul MS.

 

ÎNCET, ÎNCET INTRĂM ÎN LOGICA MEDICINEI DE DEZASTRE

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marți, că presiunea pe sistemul medical în contextul numărului mare de cazuri de infecții cu noul coronavirus continuă, să crească și încet, încet se intră în “logica medicinei de dezastre”.

“Situația de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească și acest lucru iarăși este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate și unii dintre ei chiar de terapie intensivă. (...) Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit față de măsurile de prevenție, măsuri de prevenție care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în același timp, acum, ne confruntăm cu o situație care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate, pentru a putea trata și a putea asista numărul cel mai mare de pacienți posibil”, a afirmat Arafat.

Potrivit acestuia, se va ajunge la zile în care se vor înregistra și 100 de pacienți ce vor intra în Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă adaptarea sistemului și introducerea mecanismelor de lucru după conceptele de medicină de dezastre. “Rolul lor este tratarea celui mai mare număr posibil, pentru a face binele pentru cel mai mare număr posibil”, a explicat Raed Arafat, în cadrul videoconferinței “Fenomenul SARS-CoV2. Gripa Sezonieră. Vaccinarea”, organizată de Profit.ro.

El a adăugat că se încearcă creșterea numărului de locuri în secțiile de Terapie Intensivă, dar și sporirea resursei umane.

“Cu domnul ministru Tătaru am avut discuții cu mai multe spitale, recent, pentru creșterea capacității de Terapie Intensivă la București, dar singurul lucru pe care nu putem să îl creștem brusc este numărul medicilor și al personalului care se ocupă de cazurile de terapie intensivă. (...) Avem un plan pentru a corecta un pic partea de resurse umane, de a recupera acum toți medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgență, pe pneumologie, pe infecțioase, pe radiologie și epidemiologie, de a-i angaja imediat, fără concurs, pentru a crea o forță de lucru pe care putem să o trimitem acolo unde este nevoie prin detașare. (...) Sperăm, în primă fază, vreo 200 de persoane să reușim să le angajăm, medici vorbim aici, la sfârșit ei să poată să aleagă unde vor să se transfere și să aibă postul lor, pe posturile vacante existente, tot fără concurs. Ordonanța de urgență a fost citită, urmează să fie aprobată chiar în cursul acestei săptămâni”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a menționat că sunt aproximativ 70 de anesteziști care au terminat specialitatea, dar și medici de urgență, care nu au niciun post.

“Partea de resurse umane rămâne partea cea mai serioasă care trebuie să vedem cum o manageriem corect, astfel încât colegii noștri să poată să își facă treaba. Trebuie să recunoaștem că este imposibil să ne facem treaba după prevederile Codului Muncii, suntem chiar într-o situație care nu mai permite acest lucru și atunci trebuie să ne adaptăm programul, să ne adaptăm modul de lucru, în care să existe și timpul de odihnă, dar, în același timp, să existe personal suficient în spitale și în unitățile sanitare și în serviciile de urgență, care să se ocupe de numărul mai mare de pacienți. Poate că acest aflux de pacienți va dura cel puțin vreo patru-cinci-șase săptămâni”, a indicat Raed Arafat.

El a spus că se încearcă să se ia măsuri fără a afecta economia. “Încercăm să nu afectăm economia, dar, în același timp, trebuie ca măsurile compensatorii să fie respectate cu strictețe dacă vrem să păstrăm un număr limitat de cazuri în fiecare zi și să începem chiar să avem o scădere a numărului de cazuri”, a arătat Arafat.

 

AP RECOMANDĂ MINISTRULUI AFACERILOR INTERNE INSTRUIREA POLIȚIȘTILOR ȘI JANDARMILOR PRIVIND MODUL DE INTERACȚIONARE CU MINORII

Avocatul Poporului (AP) recomandă ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, instruirea polițiștilor și jandarmilor privind modul de interacționare cu minorii.

AP s-a sesizat din oficiu în legătură cu informațiile apărute în presă, referitoare la incidentul produs pe 2 octombrie, în Constanța, dată la care mai mulți minori care se aflau în curtea Școlii nr. 29 Mihai Viteazul Constanța au fost conduși la Secția 2 Poliție Constanța și amendați.

AP recomandă ministrului Afacerilor Interne și șefului IPJ Constanța, Adrian Constantin Glugă, să ia măsuri în vederea: aplicării graduale a sancțiunilor; instruirii polițiștilor și jandarmilor privind modul de interacționare cu minorii, în special în ceea ce privește modul de abordare al acestora în timpul unei intervenții, dar și limbajul folosit; respectării de către echipele de intervenție a obligațiilor ce le revin, în special în ceea ce privește declinarea identității în fața persoanelor cu care interacționează, dar și a măsurilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19; asigurării în interiorul secțiilor de poliție a unor încăperi special destinate minorilor, ținând cont de vârsta și gradul de dezvoltare neuropsihică a acestora; igienizării secțiilor de poliție, atunci când situația o impune, în funcție de evenimentele care au avut loc în acea locație.

De asemenea, AP îi transmite ministrului Vela să ia măsuri în vederea dotării organelor de poliție și jandarmerie cu mijloace tehnice care să permită identificarea la fața locului a persoanelor care fac obiectul unor verificări de rutină sau a celor care au săvârșit fapte care nu întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni, în scopul eliminării necesității conducerii la secție a acestora.

În altă ordine de idei, inspectorului școlar general la IȘJ Constanța, Sorin Mihai, și directorului Școlii Gimnaziale nr. 29 Mihai Viteazul din Constanța, Carmen Maria Guguș, li se recomandă să dispună la nivelul unităților de învățământ din rețeaua școlară prelucararea/reprelucrarea prevederilor Regulamentului de Organizare și Funcționare a fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu privire la drepturile și obligațiile elevilor, dar și a faptei de a pătrunde, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile instituțiilor de învățământ și spațiile aparținând acestora, indiferent de destinația lor.

AP mai recomandă directorului Școlii Gimnaziale nr. 29 Mihai Viteazul din Constanța să dispună realizarea de demersuri către Primăria Constanța pentru a identifica soluțiile de reparare/modificare a gardului care împrejmuiește spațiul școlar și accelerarea demersurilor privind reînnoirea planului de acțiune încheiat între unitatea școlară și firma de pază.

Nu în ultimul rând, Consiliul Local al municipiului Constanța trebuie să întreprindă demersuri în vederea identificării unor spații pentru copiii și tinerii din Constanța, iar în eventualitatea în care aceste spații nu există momentan, identificarea unor unități de învățământ care pot permite accesul copiilor și tinerilor după terminarea orelor de curs, în perimetrul terenurilor de sport, cu respectarea măsurilor necesare de siguranță și în baza unui program prestabilit, afișat în loc vizibil.

Conform IPJ Constanța, pe 2 octombrie, în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 2 au identificat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se aflau în curtea unei instituții de învățământ, încălcând normele legale de acces. Tinerii au fost duși la sediul Poliției, în vederea legitimării, fiind totodată amendați cu câte 250 de lei fiecare pentru “pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în incinta instituției de învățământ, fără a avea acordul școlii pentru folosirea terenului de sport după terminarea cursurilor”.

Conducerea MAI a dispus efectuarea de verificări cu privire la modul de intervenție al polițiștilor din Constanța, prin Corpul de Control al Ministrului, în legătură cu aplicarea celor opt sancțiuni contravenționale informa, pe 4 octombrie, IGPR.

Potrivit sursei citate, IPJ Constanța a transmis că la nivelul secției 2 Poliție Constanța au fost înregistrate 4 sesizări scrise și 5 telefonice, dintre care 3 prin apel 112, cu privire la faptul că se tulbură ordinea și liniștea publică a locatarilor.

 

PLENUL A DECIS RIDICAREA IMUNITĂȚII LUI BĂNICIOIU

Plenul Camerei Deputaților a decis, ieri, cu 202 voturi “pentru” și 12 “împotrivă”, să-i ridice imunitatea deputatului Nicolae Bănicioiu.

DNA a cerut pentru fostul ministru Nicolae Bănicioiu urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat aviz pentru ridicarea imunității lui Bănicioiu.

Votul a fost secret, cu bile, cu prezența fizică a deputaților.

 

SESIZARE LA CCR

Președintele Klaus Iohannis a trimis, marți, Curții Constituționale a României, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006.

Legea prevede că cel care solicită permis de vânătoare trebuie să fi efectuat șase luni de stagiatură sub îndrumarea organizației vânătorești care gestionează cel puțin un fond cinegetic, la care solicită să fie înscris, iar vânătoarea se poate realiza și cu păsări de pradă.

“Prin modul în care a fost adoptată însă, precum și prin conținutul normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (2) și ale art. 75 din Constituție”, afirmă șeful statului în sesizarea de neconstituționalitate.

 

 

Lasă un comentariu