A FOST DESCOPERITĂ O NOUĂ SPECIE DE MAIMUȚĂ

Distribuie pe:

O nouă specie de maimuță, a cărei populație totalizează doar câteva sute de exemplare, a fost descoperită în Myanmar (Birmania), au anunțat cercetătorii, potrivit AFP, citată de agerpres.ro.

Maimuța, al cărei corp măsoară între 50 și 60 de centimetri, a fost denumită Popa langur de oamenii de știință de la Centrul German de Primatologie (DPZ) și din cadrul organizației de mediu Fauna and Flora International (FFI), care au identificat-o după cercetări îndelungate. Aceasta este o specie de maimuță-langur - Trachypithecus, după denumirea sa științifică, numită după Muntele Popa, un sit sacru situat pe un vulcan inactiv din centrul Myanmarului. În această zonă a fost localizat cel mai mare grup al speciei, cu o sută de indivizi. Alte trei grupuri au fost identificate tot în centrul Myanmarului, numărul total al exemplarelor fiind între 200 și 250. „Abia identificată, maimuța-langur Popa este deja amenințată cu dispariția", avertizează cercetătorii. Specificitatea acestei noi specii a fost atestată în special prin compararea ADN-ului prelevat din dejecțiile diferitelor populații de Trachypithecus, sălbatice sau aflate în captivitate, cu cel al unor specimene istorice, conservate în muzee britanice, germane, americane și din Singapore. În cele din urmă, „analiza ADN a unui specimen colectat pentru Muzeul de Istorie Naturală din Londra cu mai bine de o sută de ani în urmă a permis descrierea acestei noi specii, care s-ar fi separat de alte maimuțe-langur în urmă cu aproximativ un milion de ani", a subliniat Christian Roos, cercetător la DPZ. Potrivit oamenilor de știință, specia diferă în special prin culoare, lungimea cozii și dimensiunea craniului. Urmează să fie efectuate noi studii pe teren și vor fi luate măsuri de protecție urgente pentru a salva maimuțele-langur de la dispariție.

 

UN ȘOIM A FOST VÂNDUT CU SUMA-RECORD DE 170.000 DE DOLARI

Un exemplar tânăr de șoim din Arabia Saudită a fost vândut cu peste 170.000 de dolari într-o tranzacție considerată cea mai scumpă vânzare din toate timpurile pentru o astfel de pasăre și cea mai costisitoare achiziție de până acum realizată la o licitație anuală, desfășurată timp de 45 de zile și dedicată acestor păsări de vânătoare foarte apreciate în țările din Golful Persic, informează Reuters.

Pasărea a fost vândută pentru 650.000 de riali saudiți (173.000 de dolari) în virtutea caracteristicilor ei unice și a rarității sale, a precizat organiza-torul licitației, Saudi Falcon Club, într-un comunicat.

Creșterea șoimilor este o parte importantă din moștenirea culturală a locuitorilor din Arabia Saudită și din țările învecinate, având o vechime de mii de ani.

Șoimii, care pot depăși în zbor viteza de 300 de kilometri pe oră, sunt recunoscuți pe plan internațional ca specie în pericol de dispariție. Țările au reglementări diferite în ceea ce privește vânzarea, capturarea, creșterea și activitățile de vânătoare la care participă aceste păsări.

Șoimul vândut la licitație, care cântărește 1,1 kilograme, a fost capturat din sălbăticie în Hafer al-Batin, localitate din nord-estul Arabiei Saudite, a precizat clubul.

Licitația, desfășurată în perioada 3 octombrie - 15 noiembrie, este organizată de Saudi Falcon Club, fondat în 2017 și sprijinit de guvern ca o modalitate de a conserva și a încuraja această activitate din patrimoniul cultural saudit.

Lasă un comentariu