ZIUA INTERNAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE

Distribuie pe:

În contextul sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție - 9 Decembrie, a fost lansat “Ghid de informare pentru elevii de liceu” intitulat “Gândesc, Vorbesc și Acționez Pro-Integritate”, conceput sub forma unui îndrumar, care va face parte din proiectul de predare a educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar.

Ghidul a fost elaborat de către Serviciul Județean Anticorupție Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș și conține o serie de articole care vor contribui la creșterea gradului de informare a tinerilor în gestionarea situațiilor cotidiene, fiind tipărit în 1.250 de exemplare cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al SC Herlitz România SRL.

La elaborarea temelor și-au adus aportul atât structuri din cadrul M.A.I. de la nivel local, cât și profesori de specialitate din cadrul Universității “Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureș.

Ghidul invită elevii la cunoaștere și autocunoaștere, ajutând la integrarea în explicații a unor situații reale, la integrarea conceperii de exerciții și sarcini experiențiale proprii. Totodată, dă posibilitatea profesorilor să faciliteze elevilor construirea cunoașterii și experimentarea cognitivă.

Reamintim faptul că 9 Decembrie reprezintă, în simbolistica Organizației Națiunilor Unite, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Corupției, fenomen care, alături de terorism, traficul de droguri și crima organizată, erodează sistematic eforturile întreprinse în direcția estompării nocivității acestei forme de criminalitate. Corupția, fie că se manifestă sub forma unor acte sistematizate și profund elaborate, fie că se produc spontan, fără nicio pregătire prealabilă, rămâne același fenomen cu implicații grave, care afectează încrederea societății în instituțiile publice.

De la înființare și până în prezent, Direcția Generală Anticorupție, în colaborare cu celelalte instituții de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire și combatere a corupției, proces ce trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-și aducă contribuția atât instituțiile statului, cât și cetățenii, în sensul de a lua atitudine și de a sesiza de fiecare dată când iau cunoștință despre implicarea unui funcționar public în fapte de corupție.

Cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție își reafirmă intoleranța față de faptele de corupție și încurajează un comportament corect care să corespundă moto-ului nostru instituțional “Integritate pentru credibilitate”.

Cetățenii pot sesiza faptele de corupție la Call-Center anticorupție 0800.806.806, apel gratuit din orice rețea fixă sau mobilă, la numărul de telefon/fax al Serviciului Județean Anticorupție Mureș - 0265/20.23.54, prin e-mail: petitii.dga@mai.gov.ro și mures.dga@mai.gov.ro sau la sediul din Târgu-Mureș, str. Mihail Kogălniceanu nr. 14, județul Mureș.

Lasă un comentariu