RISCUL INFECTĂRII CU COVID-19 ÎN TAXIURI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Brown, citați de descopera.ro, au analizat modelele fluxului de aer din interiorul unui autoturism și au concluzionat care tip de ventilare a vehiculului reduce riscul transmiterii SARS-CoV-2 în taxiuri sau mașinile care asigură alte servicii de transport persoane.

„O primă concluzie a studiului nostru a fost că geamurile închise și climatizarea pornită asigură mediul ideal pentru răspândirea noului coronavirus în mașină, riscul fiind aproape la fel de mare pentru șofer și pasageri, cei din urmă având, totuși, riscuri mai mari să se infecteze dacă cel aflat la volan are Covid-19.

Apoi, un pericol major de infectare îl prezintă și călătoria cu geamul deschis la șofer și la pasager, dacă acesta din urmă stă pe partea opusă celui de la volan. Practic, fluxul de aer poate transporta, în mod ideal și natural, aerosolii de la un șofer infectat către pasager.

Pentru pasager, un risc scăzut de infectare îl prezintă călătoria tot cu două geamuri deschise, dar vorbim de cele ale portierelor din părțile opuse. Este vorba de geamurile din dreapta-față și stânga-spate. Când geamurile opuse ocupanților sunt deschise, se obține un flux de aer care intră în mașină prin spatele șoferului, trece prin habitaclu prin spatele pasagerului pe lunetă și apoi iese pe fereastra din fața acestuia. Astfel, se reduce riscul contaminării încrucișate între șofer și pasager.

În fine, în mod previzibil, cel mai scăzut risc de infectare îl prezintă călătoria cu toate geamurile deschise”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu