A DOUA ETAPĂ DE VACCINARE ÎMPOTRIVA COVID-19

Distribuie pe:

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a transmis, luni, 11 ianuarie 2021, lista completă a bolilor cronice și a persoanelor stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

Astfel, după 15 ianuarie 2021, în România, va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate, și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

Boli cronice

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria boli cronice, se încadrează diabetul zaharat, obezitatea, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate și severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Activități în domenii-cheie

Alături de pacienții cu boli cronice și de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, în etapa a doua a campaniei de vaccinare intră și angajații care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În această categorie, intră personalul-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora), personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești, personalul din sectorul economic vital (procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază - panificație, lactate, carne, fructe și legume, uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă, centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric, unități de producție, transport și distribuție gaze, unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi, unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale, comunicații - serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale).

În a doua etapă de vaccinare, sunt incluse și persoanele din unitățile de învățământ și creșe, poștă și servicii de curierat, cultelor religioase și din mass-media (care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2), precum și personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Programare

Pacienții cu afecțiuni cronice care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa prin call center, prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin aparținători.

Dacă programarea se va face prin medicul de familie, pacientul cu boli cronice nu trebuie să meargă la vaccinare cu documente medicale justificative, întrucât medicul de familie este în măsură să facă un triaj medical, chiar înainte de vaccinare și, practic, se confirmă prin programare că acea persoană se încadrează în categoria de boli cronice. (L.P.)

Lasă un comentariu