ONLINE PENTRU ȘI DESPRE MIHAI EMINESCU LA LICEUL TEORETIC “GHEORGHE MARINESCU" TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

O activitate cu bucurie... un Zoom pentru și despre Eminescu... într-o zi de 12 ianuarie 2021 a unei săptămâni eminesciene, “neîncăpătoare" pentru Marele Eminescu, la Liceul Teoretic “Gheorghe Marinescu" din Târgu-Mureș “eu mereu te voi iubi/cum citim și-n poezii,/chiar și Eminescu-a spus:/<<Și se tot duce. S-a tot dus>>". Așa începe exercițiul de scriere despre Mihai Eminescu al elevei Mititean Andreea, din clasa a XII-a B. E una dintre adolescentele care “s-au împrietenit" cu cel care, cu opera sa, înfruntă timpul și rostește c-un infinit ecou “...adevărul/Numa-n inima-mi să-l caut." ...O activitate, cu emoție, venită atât dinspre elevi, cât și dinspre membrii Catedrei de Limba și literatura română, Arte și Educații specializate, o întâlnire pentru neuitare a “Domnului celui de nemurirea noastră"...

Fie că au ales cuvântul, fie muzica, fie culoarea, adolescenții L.T.G.M. l-au căutat pe Eminescu la ceasul nașterii sale și l-au găsit în întâlnirea cu stelele, în zborul cu Hyperion, pe cărarea cea din codru sau pe malul celui lac. Găsindu-l, l-au scris, l-au cântat, l-au desenat, l-au recitat.

“Ne-am ales cu Eminescu"... tremurul de sub lumina-i ne-a trădat dorul de a-l avea în gând și de a-l rosti la al 171-lea an de la nașterea sa. Activitatea a debutat cu interpretarea melodiei “Ce te legeni..." de către eleva Codarcea Larisa, din clasa a X-a C. Live-ul a fost urmat de vizionarea a două materiale video-audio, realizate de către elevii Marcoș Andrei, din clasa a XI-a A, și Luca Adrian, din clasa a XI-a B, elevi care l-au așezat pe Eminescu între preocupările lor de sfârșit de an 2020, fie recitând în satul natal, la răsărit sau la apus, lângă copacul desfrunzit, fie creând un colaj de imagini pe fundalul unei melodii pe versuri de Mihai Eminescu. Implicarea lor a fost răsplătită cu câte o Diplomă de merit artistic, ce rămâne în portofoliul lor de elevi de liceu ca o amintire a unei clipe eminesciene de profundă vibrare și de sinceră simțire.

Exprimarea opiniei adolescentului secolului al XXI-lea despre creația eminesciană a fost tema propusă pentru un exercițiu de scriere despre Eminescu. Premierea lucrărilor a fost realizată de către doamna prof. dr. de Limba și literatura română, Cristina Raica. Clasamentul a fost următorul: Mențiunea a III-a: Iernean Oana, din clasa a IX-a B, și Sabău Alexandru, din a X-a B, Mențiunea a II-a: Popoviciu Bianca, din clasa a XI-a A, Mențiunea I: Mititean Andreea, din a XII-a B, și Ormenișan Rareș, din clasa a X-a B. Premiul III a fost obținut de Pasc Ioana Andreea, din clasa a XI-a B, și de Rațiu Maria, din a XI-a A, “Maria relevând, în eseul său, asemănările dintre poet și adolescenții secolului XXI. Reținem, din creația ei, un aspect fascinant, și anume modul în care este percepută iubirea (ieri și azi), căci <<dragostea este un vis și o părere, o haină strălucită așezată peste durere>>", a menționat doamna prof. dr.Cristina Raica. Premiul II s-a îndreptat înspre elevele: Tomoroga Daria, din a IX-a C, și Lațcu Sorana, din clasa a XI-a A, “Sorana reușind, în călătoria sa metaforică, de la imagine la cuvânt, să coreleze sugestiv, plastic și argumentat creațiile eminesciene cu artele plastice, în speță cu pictura, demonstrând, astfel, caracterul universal al liricii lui Mihai Eminescu". Premiul I a fost acordat elevei Mitru Florina, din clasa a XI-a C, “care ne dezvăluie, cu emoție, în eseul său, aprecierea și recunoștința pe care le nutrește pentru Eminescu. Mitru Florina ne propune, cu îndrăzneală, chiar și o poezie profundă, compusă de ea, dedicată acestui moment." Un alt premiu I i-a revenit, cu deschidere, elevei Melca Manuela Nicoleta, din clasa a X-a A, “care ne-a provocat, în creația sa, la un exercițiu de imaginație, scriind despre <<tăcerea care șoptește a vis>>. Astfel, alături de ea, am cutreierat tainicele locuri, în care doar iubirea mai răzbate, tablourile lirice alese fiind creionate într-o abordare paroxistică, feerică", a încheiat doamna prof. dr. Cristina Raica.

După vizionarea unui material realizat cu ajutorul aplicației Powtoon (https://www.powtoon.com/w/bc2qM2VD03C/1/m), conținând desenele elevilor care au ales să-și creeze o imagine colorată sau alb-negru a versurilor unei poezii eminesciene, doamna prof. de Arte plastice, Teona Toderel, i-a anunțat pe cei care s-au remarcat. Astfel, Mențiunea III a ajuns la Ungur Ariana, din clasa a XI-a A, Mențiunea II, la elevele Tușinean Iulia, din clasa a XI-a B și la Botică Andrada, din aceeași clasă, în timp ce Mențiunea I a fost obținută de Bordea Iustina și Salat Tiberiu, din clasa a XI-a A. Premiul III a fost acordat elevilor Pitariu Vlad și Lungu Andrei, clasa a XI-a B, și Mondalek Mira, clasa a XI-a A. De Premiul II s-au bucurat elevele Iernean Oana, clasa a IX-a B, și Cucuiet Petruța, clasa a XI-a A, dar și elevul Vigneau-Șugar Thomas. Câștigătorii Premiului I au fost din clasa a XI-a A: Al Hussein Yasmin, Lucaciu Daria și Marcoș Andrei. Juriul a fost format din o parte dintre membrii Catedrei de limba și literatura română, Arte și Educații specializate: prof. dr. Felicia-Stela Ionescu, prof. dr. Cristina Raica, prof. Gabriela Maria Bucin și prof. Teona Toderel. Coordonatorii elevilor au fost prof. Cristina-Ligia Matei (organizatoare și moderatoare a activității), prof. dr. Cristina Raica și prof. Rareș Alb.

Doamna prof. drd. Ancuța Loredana Pașcan, inspector școlar în cadrul I.S.J. Mureș, i-a felicitat pe elevi și, citându-l pe George Călinescu, i-a invitat să descopere cât mai multe semnificații ale operei “celui mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc." Cu admirație pentru ceea ce pot realiza elevii, când știu să potrivească, în cuvinte sau prin culoare, gândurile și emoțiile, doamna director adjunct, prof. Silvia-Gabriela Borda, a mărturisit că de asemenea momente avem nevoie tot mai mult. Totodată, a mulțumit elevilor și în numele domnului director, prof. Cornel-Cristian Vulc, pentru participarea la organizarea unor activități extrașcolare. Un moment surpriză al activității a fost audierea melodiei pe versuri de Veronica Micle, “Să pot întinde mâna", în interpretarea doamnei prof. dr. Felicia-Stela Ionescu, o înregistrare din 1996, doamna profesor mărturisind că își amintește, cu nostalgie, de liceu și de studenție, când cânta “iubirea eternă a Eminescului".

În încheiere, elevii Adina Țambrea, Manuela Melca, Delia Pop și Septimiu Andone, din clasa a X-a A, au recitat strofele poeziilor “Îngere palid..." și “De vorbiți mă fac că n-aud".

 

Lasă un comentariu