COVID-19 - ȘTIRI DIN “TRANȘEELE" PANDEMIEI

Distribuie pe:

...Covid-ul" sud-african ar putea fenta" medicamentele pe bază de anticorpi

O tulpină de coronavirus, mai infecțioasă, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, este “deranjantă" și ar putea reprezenta o amenințare pentru tratamentele cu anticorpi COVID, a declarat, marți, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA. În urma discuțiilor cu specialiști în sănătate din Africa de Sud, Fauci a menționat că datele preliminare arată că există “o amenințare mai mare", în sensul că tulpina va atenua potențialul de imunizare asigurat de tratamentele cu anticorpi. “Ar putea avea un anumit impact în ce privește protecția anticorpilor monoclonali și poate chiar asupra vaccinului. Nu știm asta", a spus Fauci, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Forumul Schmidt Futures on Preparedness.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat că, până în prezent, nu există dovezi care să ateste că mutațiile influențează eficacitatea vaccinurilor existente. Odată cu răspândirea virușilor, ne așteptăm ca ei să sufere mutații în timp, pe măsură ce “țepii de pe coroană" lor se modifică, explică cercetătorii.

Noile tulpini de coronavirus, identificate pentru prima dată în Regatul Unit și Africa de Sud, au stârnit îngrijorări în rândul oamenilor de știință, care spun că aceste tulpini sunt extrem de infecțioase, deși nu par a fi mai letale în comparație cu tulpinile anterioare.

Până în prezent, experții în sănătate afirmau că nu există dovezi că mutațiile modifică eficacitatea vaccinurilor actuale. Cu toate acestea, există unele îngrijorări cu privire la faptul că tulpina identificată în Africa de Sud, cunoscută sub numele de 501Y.V2, ar putea fi mai rezistentă la anticorpii monoclonali, care, administrați la începutul infecției, i-au ajutat pe mulți oameni să lupte împotriva virusului.

“Sunt întrebat dacă aceste lucruri mă îngrijorează. Nu sunt genul de lucruri de care îmi fac griji, dar sunt genul de lucruri pe care le iau foarte în serios", a spus Fauci.

El afirmase, anterior, că “mutanții" Covid-19 ar putea reprezenta un risc pentru tratamentul coronavirusului. Spre deosebire de vaccinuri, care declanșează un răspuns imunitar ce atacă diferite părți ale virusului, anticorpii monoclonali vizează o componentă foarte specifică, a explicat dr. Fauci.

Reprezentanți ai unor companii farmaceutice recunosc, și ei, că, în timp ce tratamentul cu anticorpi monoclonali ar putea fi eficient pentru varianta identificată în Marea Britanie, tulpina sud-africană este “preocupantă": “Ea prezintă mutații mai ample și, teoretic, s-ar putea sustrage medicamentelor noastre", a spus Dave Ricks, director general al companiei farmaceutice Eli Lilly. (sursa - cnbc.com)

 

Lasă un comentariu