BUDAPESTA A BĂTUT PALMA PENTRU VACCINUL RUSESC, IAR NOI... “LOCULUI NE ȚINEM”

Distribuie pe:

“Nu se poate ca maghiarii să moară din cauza faptului că procurarea vaccinurilor de către Bruxelles este lentă”, a decis premierul ungur Viktor Orbán, constatând că, deși unele companii au un vaccin, căpeteniile europene nu le eliberează autorizația, trăgând de timp și încurcându-se în explicații și hârțogăreli. “Dar nu de explicații avem nevoie, ci de vaccinuri, iar dacă nu sosesc vaccinuri din Bruxelles, va trebui să le obținem din altă parte” a zis “băiatul rău” al Europei. În opinia sa, cea mai importantă lecție este aceea că o țară serioasă - precum Ungaria - nu își poate permite ca pe perioada unei asemenea epidemii să trebuiască să bată la uși pentru vaccinuri. El a subliniat că guvernul dorește să achiziționeze doarvaccinuri cu care au fost imunizați milioane de oameni și pe care autoritățile ungare le consideră sigure și eficiente.

Zis și făcut: Rusia (Rusia!), în mai puțin de o lună, va începe livrarea primei tranșe de vaccin Sputnik 5, către Budapesta, care va cumpăra o cantitate de vaccin suficientă pentru 1 milion de oameni, ceea ce înseamnă, practic, 2 milioane de doze.

“Interesul Ungariei este să accelereze vaccinarea, pentru că astfel putem salva vieți, locuri de muncă, și ne apropiem tot mai mult de începerea ridicării măsurilor restrictive”, a afirmat ministrul, subliniind că procesul de vaccinare nu este o problemă politică, ci una profesională, Ungaria având interesul să accelereze desfășurarea acestuia. În acest sens, șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, s-a deplasat, personal, la Moscova (la Moscova!) pentru a perfecta contractul cu partea rusească. Comentând asupra celor convenite cu Kremlinul, ministrul a spus că acest acord este un mare pas înainte în situația actuală, când vaccinurile sosesc foarte lent în Ungaria, iar epidemia omoară între 100 și 150 de persoane pe zi, pe lângă pierderi de câte 10 miliarde de forinți, zilnic. Péter Szijjártó și-a exprimat, totodată, disponibilitatea de a dezvolta în continuare relațiile bilaterale cu Rusia, pe bază de respect reciproc. Mai mult, a explicat acesta, există negocieri avansate și cu China, însă de acolo se vor obține vaccinuri în momentul în care va exista o autorizare, vaccinul fiind deja utilizat în Serbia. Mai mult, oficialitățile ungare au în vedere construirea unei fabrici care să producă o cantitate mare de vaccinuri, urmând ca aceasta să funcționeze în orașul Debrețin. Între timp, se poartă negocieri și pentru vaccinul AstraZeneca. Acesta - a declarat medicul-șef infecționist al spitalului Central din Budapesta, János Szlávik - funcționează pe același principiu ca și vaccinul rusesc Sputnik 5 - și există aici un risc, cu toate exagerările de rigoare - riscul să rămânem ca soldatul japonez din Al Doilea Război Mondial, care a aflat mai târziu că războiul s-a încheiat. Pentru că semnalele pe care noi nu le discutăm, într-un mod inconștient, semnalele pe care cel puțin nemții le transmit, sunt de cu totul altă natură decât modul în care desenăm noi agenda strategică europeană. Faptele științifice sunt cele care trebuie luate în considerare”.

...Și, dacă tot s-a deplasat până la Moscova, pe vremea asta câinoasă, Péter Szijjártó, și-a mai luat de-o grijă, împușcând, cum s-ar zice, doi iepuri deodată: oficialul ungur a încheiat un acord politic privind continuarea livrării gazelor rusești în Ungaria, și după expirarea, în octombrie, a contractului pe termen lung, încheiat în urmă cu 26 de ani: “Am venit azi la Moscova pentru a cădea de acord cu rușii, cu privire la două lucruri. Am plăcerea să vă anunț că am reușit în ambele cazuri. Am convenit despre achiziționarea în trei tranșe a unei cantități mari de vaccin rusesc, despre care autoritatea națională ungară a constatat că este sigur și poate fi administrat în Ungaria. Am convenit, de asemenea, că, după ce contractul de achiziție pe termen lung va expira în octombrie, rușii vor continua să livreze gaz către Ungaria” (sursa - MTI).

În plus, Ungaria continuă construcția gazoductului de 15 km lungime, care va lega granița ungaro-sârbă de rețeaua națională de gaz din Ungaria. Conducta va permite, începând din octombrie, transportul unei cantități de 6 milioane de metri cubi de gaz în Ungaria, din direcție sudică.

“Trebuie să recunoaștem că, din considerente de ordin infrastructural, Rusia va juca în continuare un rol semnificativ pe piața energiei din această zonă, dată fiind situația din regiune. De aceea este o veste bună că am încheiat acordul politic cu rușii privind livrarea gazului către Ungaria și după octombrie”, a declarat Péter Szijjártó, exprimându-și, totodată, disponibilitatea de a dezvolta în continuare relațiile bilaterale cu Rusia, pe bază de respect reciproc.

De notat că, potrivit Moskva News Agency citată de AFP, la finele săptămânii trecute, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Germania oferă Rusiei sprijin în dezvoltarea vaccinului său împotriva coronavirusului Sputnik V, după ce autoritățile ruse au solicitat înregistrarea acestuia în Uniunea Europeană.

“Dincolo de toate diferențele politice care sunt în prezent mari, putem totuși să lucrăm împreună într-o pandemie, într-o zonă umanitară. Și dacă acest vaccin este aprobat de EMA, atunci putem vorbi despre producția comună sau despre utilizare”, a declarat Merkel jurnaliștilor. “O mână întinsă Federației ruse și un pas politic și strategic pe care dna Angela Merkel îl face pe chestiunea colaborării pe vaccin, o chestiune consonantă, din anumite puncte de vedere, cu acordul comercial semnat de UE cu China”, explică analistul politic Dan Dungaciu. “Iată că ceea ce noi decretăm ca teme tabu aici, în România - colaborarea cu Rusia, colaborarea economică cu China - din altă parte nu se văd chiar așa”, notează politologul.

...Nu se văd chiar așa, dar se văd mult mai bine, dl Cîțu dă asigurări că vaccinarea merge ca unsă (ceea ce se vede cu ochiul liber), suntem în grafic, măreața platformă de vaccinare se mișcă precum ochii mortului, nu mai sunt locuri până, hăăăt, în aprilie, fiindcă, ce să vezi, mulți cetățeni “s-au vârât în față” la vaccinare, ca la coada pentru “frații Petreuș”, ei suferind de diverse “boli cronice”: ba au ficatul mărit, ba îi doare călcâiul lui Ahile, ba li se umflă “amigdalitele” și îi supără spondiloza, încât musai să se vaccineze, făcând naveta din Maramureș în Dobrogea, și din Bihor în Ialomița, să prindă o seringă liberă... Dă-i încolo de unguri cu vaccinul și cu gazul lor rusesc cu tot! “Obiectivul este să vaccinăm cât mai mult, 10,4 milioane de persoane în luna septembrie, acesta este obiectivul. Nu, nu se modifică”, a spus scurt și îndesat dl Cîțu.

Politologul Dan Dungaciu explică: “Există aici un risc, cu toate exagerările de rigoare - riscul să rămânem ca soldatul japonez din Al Doilea Război Mondial, care a aflat mai târziu că războiul s-a încheiat. Pentru că semnalele pe care noi nu le discutăm, într-un mod inconștient, semnalele pe care cel puțin nemții le transmit, sunt de cu totul altă natură decât modul în care desenăm noi agenda strategică europeană”.

...Totuși, o întrebare (cronică) ne frământă: în luna septembrie a cărui an vor fi vaccinați 10 milioane de români?

 

Lasă un comentariu