OPRIȚI CAMPANIA ÎMPOTRIVA ANGAJAȚILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNT! (I)

Distribuie pe:

Federația Sindicatelor din Educație “SPIRU HARET” solicită Guvernului și membrilor Parlamentului României să stopeze campania împotriva angajaților din învățământ, prin care încearcă să legitimeze viitoarele decizii privind salarizarea în domeniul bugetar. FSE “SPIRU HARET” atrage atenția că angajații din învățământ sunt printre puținii care, fără pregătire specială și fără a primi dotările tehnice necesare, și-au continuat activitatea, în condițiile în care nu au beneficiat de majorarea salarială din septembrie 2020 și nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, similar altor domenii, deoarece nici până acum nu s-a pus efectiv în aplicare regulamentul de sporuri pentru familia ocupațională Învățământ.

“În loc să facă o analiză corectă a salarizării, membrii Guvernului și ai Parlamentului României vin, aproape în fiecare zi, cu câte un “fakenews” privind angajații din sistemul educațional. Mai nou, au adus în fața opiniei publice lista cu sporurile din sectorul bugetar. Nu comentez sporurile din alte domenii, însă documentul privind sistemul de învățământ este doar o nouă intoxicare prin care se încearcă denigrarea unei categorii de angajați care a fost mereu “uitată” la împărțirea bugetului. Spre exemplu, în materialul prezentat ieri, se face referire la un spor de 80% pentru preoții-profesori, lucru total neadevărat. Acest sprijin este acordat personalului clerical din unitățile de cult, cu venituri reduse, nu din unitățile de învățământ, fiind doar raportat la salariul unui cadru didactic. Un alt drept prezentat greșit este cel pe care îl primesc angajații care predau în școlile din localitățile izolate, indemnizație care poate fi până la 20% și nu de 20%, așa cum rezultă din documentul făcut public. Și exemplele pot continua. În loc să apeleze la astfel de manipulări, prin care încearcă să acopere eventualele diminuări de salarii, membrii Guvernului și Parlamentului ar trebui să se aplece asupra problemelor reale din sistemul bugetar. Cel puțin, în ceea ce privește familia ocupațională Învățământ, tăierea voucherelor de vacanță, diminuarea/anularea alocațiilor de hrană și plafonarea unor drepturi vor accentua și mai mult discrepanța salarială dintre categoriile de angajați, fie că sunt salariați la stat sau privat, în detrimentul celor din învățământ”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE “SPIRU HARET”.

Potrivit unei analize realizate de Euridyce și preluată de mass-media, făcută pe baza datelor Eurostat și a celui mai recent raport despre salarizarea profesorilor în Uniunea Europeană, cadrele didactice din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat.

Menționăm că, începând cu 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban, pentru 1 septembrie 2021. De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021 toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018. Însă, ca efect al OUG nr. 226/2020, în anul 2021, personalul din învățământ nu va beneficia de nicio creștere salarială. În plus, în învățământ nu se acordă sporurile pentru condiții de muncă.

(Va urma)

 

Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret” Departamentul Comunicare și Imagine

Dragoș Constantin Neacșu

 

Lasă un comentariu