SCRISOARE DE FELICITARE ȘI ÎNCURAJARE PENTRU DOAMNA PREȘEDINTE MAIA SANDU

Distribuie pe:

Distinsă Doamnă Președinte,

Vă felicităm, și pe această cale, pentru victoria Domniei Voastre în alegerile din noiembrie 2020.

Suntem fericiți și mândri că prestigioasa Revistă “Literatura și Arta” de la Chișinău, condusă de scriitorul și omul politic Nicolae Dabija, a publicat Felicitarea ce v-a adresat-o Partidul Corectei Guvernări (PCG, continuator al PNȚCD) pe prima sa pagină în 19 noiembrie 2020, sub titlul: O Victorie a Românității.

Vă felicităm călduros pentru instalarea oficială a Domniei Voastre în funcția de Președinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020.

Am asistat - prin intermediul televiziunii - la depunerea Jurământului și am ascultat cu încântare Cuvântul Domniei Voastre: limpede, puternic structurat, curajos și echilibrat, de înaltă ținută morală și (geo)politică.

Am fost prezent la Chișinău în 27 august 1991, în Palatul Parlamentului. Făceam parte din Delegația oficială a PNȚCD - Ioan Alexandru, Liviu Petrina, Iftene Pop - trimisă de la București, de Conducerea Partidului, de Corneliu Coposu.

Am auzit atunci Declarația de Independență și am văzut cum a fost adoptată.

Ne-am bucurat de conținutul său patriotic românesc, am fost încântați să auzim că Declarația - care prefigura, în pasul următor, re-unirea Basarabiei cu Țara-Mamă - România - se încununa spre viitor cu cuvintele sacre:

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Asistând - de la distanță, dar foarte atent - la momentele de la Chișinău, din 24 decembrie 2020, am fost mâhniți să vedem că Jurământul, când aveați, firesc, mâna pe Biblie, nu l-ați încheiat cu acele cuvinte solemne:

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Am cercetat și am constatat că Dumneavoastră ați respectat textul Constituției, unde Jurământul este văduvit de expresia menționată. În aceste împrejurări, ne-am fi bucurat să folosiți aceste cuvinte - ziditoare și care aduc binecuvântare și încredere - în Cuvântul Domniei Voastre.

Iată, vă supunem spre realizare, un proiect important pentru completarea Constituției cu: Așa să ne ajute Dumnezeu!

Și la București a fost o întreagă bătălie în Parlamentul Constituțional din anii 1990-1992. Omul politic creștin-democrat Ioan Alexandru s-a bătut ca un leu pentru a reuși să introducă pe Dumnezeu în Constituția României.

Astăzi, demnitarii români - Președinte, Premier, Ministru, Consilier etc. - jură pe Biblie și strigă: Așa să ne ajute Dumnezeu!

(Rusia, în 2020, a făcut un pas spre prezența lui Dumnezeu în Constituție, din păcate doar timid și marginal...)

După cum se știe, actuala Constituție a Republicii Moldova a omis să încorporeze pe deplin toate cele statuate expres de Declarația de Independență din 27 august 1991 - Actul Fondator prin care Basarabia se administrează sub numele de “Republica Moldova” pe traseul său de independență și reunire cu Țara.

A fost incredibilă, revoltătoare încercarea retrogradă de a atenta la statutul intangibil al unei entități fundamentale: Limba Română. Sigur, ulterior, la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională - pe un solid temei moral și politic - a reparat situația.

Până la completarea/ corectarea Constituției, vă rugăm să luați în considerare, cu bunăvoință și înțelepciune, folosirea firească, în public, a apelativului către Dumnezeu, așa cum fac adesea marii lideri politici ai Lumii.

Când popoarele se pun sub protecția lui Dumnezeu, prin liderii lor, capătă puteri nebănuite în lucrarea ce o au de îndeplinit.

Vă dorim, din inimă, La Mulți Ani! și succes deplin în dezrobirea celei mai opresate ramuri a Neamului Românesc.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Cu bunăcredință,

LIVIU PETRINA, președintele executiv al PCG, fost secretar general al PNȚCD, fost membru al Parlamentului României

Lasă un comentariu