CUGETUL, LIMANUL ȘI... BIBLIA

Distribuie pe:

* “Am convingerea fundamentală că Biblia este cuvântul lui Dumnezeu, scris de oameni insuflați de Dumnezeu”.

Sir Isaac Newton (1642-1727), unul dintre cei mai mari oameni de știință, autorul a foarte multe descoperiri, printre care legile gravitației, legile mișcării și calculul matematic. Contribuția la progresul științei acoperă domeniile fizicii, matematicii și astronomiei. Newton L-a iubit pe Dumnezeu și a crezut în Cuvântul lui Dumnezeu. Investigând mișcarea planetelor, el a văzut “mâna lui Dumnezeu”.

***

* “Biblia mă învață să-L iubesc pe Dumnezeu și pe oameni, să doresc domnia dreptății, să mă scârbesc de răutăți și să iubesc pe dușmani”.

Silvio Pellico (1789-1854), poet și autor dramatic italian.

***

* “Cel mai bun liman unde se poate odihni omul este religia și Dumnezeu”.

Denis Diderot (1713 - 1784), filosof, enciclopedist, scriitor francez.

***

* “Mă îndoiesc, deci cuget; cuget, deci exist; Exist, deci Dumnezeu există!”

Rene Descartes (1596-1650), filosof și matematician francez, cunoscut cu numele latin Cartesius. A rămas orfan de mic copil și a manifestat curiozitate față de fenomenele naturii. A fost încredințat așezământului iezuit unde a studiat: latina, greaca, matematica, fizica, logica, morala și metafizica. La 14 ani compune lucrări la matematică și filosofie. Își ia licența în drept la Universitatea din Poitiers. Călătoreș te prin Elveția, Tirol, Italia, Olanda, unde rămâne 20 de ani, și unde publică principalele sale lucrări: Discursul, Meditațiile, Principiile, Pasiunile. În 1649 acceptă invitația din partea reginei Cristina a Suediei, pentru a preda filosofia, dar timpul rece și frigurile zonale îi produc o pneumonie letală. A fondat liniile mari ale științei noi sub forma matematicii universale, a reformat algebra, a fondat o nouă geometrie numită “geometrie analitică”, a desoperit ovalele care-i poartă numele “Ovalele lui Descartes”.

 P.S. Arhimandrit Ioanichie Bălan (1930-2007), cunoscut duhovnic, arhimandrit, scriitor bisericesc: “Rugăciunea este fapta bună cea mai importantă care întărește, sfințește și unește familia cu Hristos. Rugăciunea este viața și sufletul familiei, a Bisericii, a fiecărui creștin și a întregii lumi. Rugăciunea însoțită de post este numită de Sf. Părinți “mama tuturor faptelor bune”. Rugăciunea făcută cu evlavie și lacrimi sporește credința, smerește inima, aduce căință pentru păcate, alungă diavolii din inimi și din casă, împacă pe soți cu copii, stinge vrăjitoria și ura și aduce în familiile creștine “harul Duhului Sfânt”.

Lasă un comentariu