ROMÂNIA ESTE ÎN PERICOL SĂ PIARDĂ 1,112 MILIARDE DE EURO ALOCAȚI PRIN FONDUL DE TRANZIȚIE JUSTĂ

Distribuie pe:

Europarlamentarul PSD, Dan Nica, a declarat marți că România este în pericol să piardă 1,112 miliarde de euro, bani care sunt alocați prin Fondul pentru o tranziție justă.

“România este în pericol să piardă 1,112 miliarde de euro, bani care sunt alocați prin Fondul de tranziție justă. Legat de acest fond, România a reușit contraperformanța ca în loc de peste 4 miliarde, cât erau alocați de către Comisia Europeană, să ieșim din negocieri doar cu ceva mai puțin de 2 miliarde. Acest Fond de tranziție justă este compus din această sumă pe care am menționat-o și o diferență de peste 800 de milioane din cadrul financiar multianual. Acești bani, 1,112 miliarde de euro, trebuie contractați până la finalul anului viitor, un interval de timp foarte scurt, știți care sunt procedurile de avizare, de contractare, licitații care durează, iar România este în mare întârziere. Acest plan intră în vigoare la începutul lunii aprilie, toate statele membre trebuie să prezinte acest plan în martie, cel mai târziu”, a afirmat Nica într-o conferință de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că modul în care actualul Guvern pregătește acest plan “creează mari semne de întrebare și mai ales teama că acești bani vor fi pierduți de către România”.

“Acest plan trebuie pregătit împreună cu autoritățile locale, acești bani sunt în principal pentru 6 regiuni ale României: Hunedoara, Gorj, Galați, Dolj, Prahova și Mureș. Aceste județe ar trebui să beneficieze de acești bani pentru a putea face această tranziție de la o economie bazată, în principal, pe emisie de bioxid de carbon, către o economie bazată pe emisii cât mai reduse, dacă se poate 0. Sunt bani ca în aceste regiuni să poată fi alocate fondurile necesare pentru întreprinderile mici și mijlocii, sub formă de granturi, de bani alocați pentru investiții, pentru cea ce înseamnă recalificare profesională, cele două mari componente, pe de o parte crearea de noi locuri de muncă și pe de altă parte să fie și o reducere a emisiilor de bioxid de carbon, bani pentru transport ecologic. (...) Până în acest moment, nu există discuții pe nici fel de proiect, ceea ce va face ca România să nu poată să finalizeze în aprilie acest proces. Este târziu și banii vor fi pierduți”, a afirmat Nica. (AGERPRES)

Lasă un comentariu